Nguyễn Minh Chơn * Nguyễn Phạm Tuấn

* Tác giả liên hệ (nmchon@ctu.edu.vn)

Abstract

Chicken pancreas, which is an organ involved in many digestion processes, is one of the by-products utilized to extract enzymes. In Vietnam, the amylase and protease, have been applied in many different areas, but these enzymes must be imported from foreign countries with rather high price. This study was carried out to aim at finding out usably extractive methods of amylase and protease from chicken pancreas. The results showed that enzyme extraction method using phosphate buffer solution with pH 7 and precipitated protein by (NH4)2SO4 of 60% saturation, then dialyzed and freeze-dried obtained the most effectively extracted enzyme. Amylase which was extracted from the chicken pancreas worked well at 50oC and pH 7.5. The addition of 0.1% NaCl and 0.05% CaCl2 increased the activity of amylase. Protease was extracted from the chicken pancreas worked well at 50oC and pH 7.6. The addition of cysteine ??0.01% and 0.1 ppm CaCl2 increased protease activity. SDS-PAGE analysis showed the presence of the enzyme ? amylase, trypsin and chymotrypsin in the extracted protein samples. After 90 days storage at - 20oC, the enzyme products still maintained their catalytic activities.
Keywords: Amylase, chicken pancreas, protease and SDS-PAGE

Tóm tắt

Tụy gà là một cơ quan tham gia nhiều vào quá trình tiêu hóa và là nguồn phụ phẩm có thể tận dụng để ly trích enzyme. ở Việt Nam, các loại enzyme amylase và protease đã được ứng dụng trong nhiều lĩnh vực khác nhau. Hiện nay, enzyme vẫn phải được nhập từ nước ngoài với giá thành tương đối cao. Nghiên cứu được thực hiện nhằm mục đích tìm ra phương pháp hiệu quả để ly trích enzyme amylase và protease từ tụy gà. Kết quả cho thấy phương pháp ly trích enzyme bằng dung dịch đệm phosphate có pH 7 rồi kết tủa protein bằng (NH4)2SO4 60% bão hòa, sau đó đem đi thẩm tích và đông khô chân không đã cho hiệu quả ly trích enzyme tốt nhất. Amylase được trích từ tụy gà hoạt động tốt ở nhiệt độ 50oC với pH 7,5. Việc thêm NaCl 0,1% và CaCl2 0,05% đều làm tăng hoạt tính của amylase. Protease được trích từ tụy gà hoạt động tốt ở nhiệt độ 50oC với pH 7,6. Việc thêm cysteine 0,01% và CaCl2 0,1 ppm  đã làm tăng hoạt tính protease. Phân tích điện di SDS-PAGE cho thấy sự hiện diện của enzyme amylase, trypsin và chymotrypsin trong mẫu protein trích được. Sản phẩm sau khi bảo quản 90 ngày ở -20oC vẫn duy trì hoạt tính xúc tác.
Từ khóa: Amylase, protease, SDS-PAGE và tụy gà

Article Details

Tài liệu tham khảo

Trịnh Lê Hùng, 2005. Cơ sở hóa sinh. Nxb Giáo Dục.

Bernfeld, P., 1951. Enzymes of strach degradation and synthesrs. In:” Advances in enzymology” (ed Nord FF), Interscience publication inc, New York, pp. 379-424.

Buonocore, V., R. Deponte, F. Gramenzi, T. Petrucci, E. Poerio and V. Silano, 1977. Purification and properities of α-Amylase from chicken (Gallus gallusL.) pancreas. Molecular and Cellular biochemistry, Volume 17, number 1: 11-16.

Desseaux, V., F. Payan, E. H. Ajandouz, B. Svensson, R. Haser and G. Marchis-Mouren, 1991. Effect of limited proteolysis in the 8th loop of the barrel and of antibodies on porcine pancreas amylase activity.Biochimica et biophysica acta, Volume 1080, number 3: 237-44.

Dương Thanh Liêm, 2003. Chăn nuôi gia cầm, Trường Đại học Nông Lâm Thành phố Hồ Chí Minh.

Ensminger, M. E., 1992. Poultry Science, pp 469.

Harlow, E., and D. Lane, 1988. Comonly Used Techniques in Molecular Cloning. In Sambrook J. and Russell D.W. Molecular Cloning 3rd. Cold Spring Harbor Laboratory Press. New York.

Isiura, S., H. Murofushi, K. Suzukiand K. Imahori, 1978. Studies of a calcium-activated neutral protease from chicken skeletal muscle. J Biochem, Vol 84, number 1: 225-230.

Koutsopoulos, S., K. Patzsch, W. Bosker and W. Norde. 2007. Adsorption of Trypsin on Hydrophilic and Hydrophobic Surfaces. LangmuirVolume 23: 2000.

Nguyễn Đình Giậu, Nguyễn Chi Mai và Trần Thị Việt Hồng, 2000. Sinh lý học người và động vật. Nxb Đại học Quốc Gia TP. HCM.

Nguyễn Đức Lượng và Cao Cường, 2003. Thí nghiệm công nghệ Sinh học tập 1: Thí nghiệm hóa sinh học. Nxb Đại học Quốc Gia TP.HCM.

Nguyễn Đức Lượng, Cao Cường, Nguyễn Ánh Tuyết, Lê Thị Thủy Tiên và Huỳnh Ngọc Oanh, 2004. Công nghệ enzyme. Nxb Đại học Quốc Gia TP. HCM.

Nguyễn Minh Chơn, Huỳnh Văn Trung và Cao Thị Mỹ Hội, 2011b. Ly trích enzyme từ gan cá tra. Hội Nghị Công nghệ Sinh học toàn quốc Phía Nam lần 2, 76.

Nguyễn Minh Chơn, Huỳnh Văn Trung và Danh Cẩm Ngọc, 2011a. Ly trích enzyme từ tụy heo. Hội Nghị Công nghệ Sinh học toàn quốc Phía Nam lần 2, 77.

Nguyễn Thị Kim Đông và Nguyễn Văn Thu, 2009. Sinh lý gia súc - gia cầm. Nxb Nông nghiệp, Thành phố Hồ Chí Minh.

Osman, M.A., 1982. Amylase in chicken intestine and pancreas. Comp. Biochem. Physiol. Vol.73B: 571-574.

Phạm Thị Trân Châu và Phan Tuấn Nghĩa. 2007. Công nghệ sinh học tập 3, enzyme và ứng dụng.Nxb Giáo Dục.

Rukhliadeva, A.P., and M.G. Goriacheva, 1982. Immobilization of Mold and Bacterial Amylases on Silica Carriers. Biotechnology and Bioengineering, Volume 24, number 8: 1765-1772.