Nghiên cứu khả năng thủy phân dịch protein của thịt đầu tôm sú bằng enzyme protease nội tại
Abstract
Tóm tắt
Article Details
Tài liệu tham khảo
Adler – Nissen J., 1986. Enzymic Hydrolysis of Food Proteins. Elsevier Science Ltd, 451 pp.
Córdova-Murueta J.H., M. de los Ángeles Navarrete del Toro, and F. García Carreño, 2007. Concentrates of fish protein from bycatch species produced by various drying processes. Food Chemistry 100: 705-711.
Duarte-De-Holanda H. and F.M.Netto, 2006. Recovery of components from shrimp (Xiphopenaeus kroyeri) processing waste by enzymatic hydrolysis. Journal of Food Science 71: C298-C303.
Ferrer J., G. Paez, Z. Marmol, E. Ramones, H. Garcia & C.F. Forster, 1996. Acid hydrolysis of shrimp-shell wastes and the production of single cell protein from the hydrolysate. Bioresource Technology 57: 55-60.
Gildberg A. and E. Stenberg, 2001. A new process for advanced utilisation of shrimp waste. Process Biochemistry 36: 809-812.
Kjartansson G., S. Zivanovic, K. Kristbergsson, and J. Weiss, 2006. Sonication-assisted extraction of chitin from shells of fresh water prawns (Macrobrachium rosenbergii). Journal of Agricultural and Food Chemistry 54: 3317-3323.
Lý Thị Minh Phương, 2013. Nghiên cứu sản xuất chế phẩm dịch thủy phân từ thịt hàu biển dùng trong thực phẩm. Kỷ yếu Hội nghị Khoa học trẻ thủy sản toàn quốc lần thứ tư năm 2013, phần 1: 1-11.
Mizani M., M. Aminlari and M. Khodabandeh, 2005. An Effective Method for Producing a Nutritive Protein Extract Powder from Shrimp-head Waste. Food Science and Technology International 11: 49-54.
Nguyễn Lệ Hà, 2011. Nghiên cứu tách chiết và ứng dụng enzyme protease từ tôm sú Penaeus monodon vào chế biến thủy sản. Luận án Tiến sĩ, Đại học Thủy sản Nha Trang.
Nilsang S., S. Lertsiri, M. Suphantharaka, and A. Assavanig, 2005. Optimization of enzymatic hydrolysis of fish soluble concentrate by commercial proteases. Journal of Food Engineering 70: 571-578.
Randriamahatody Z., K.S.B. Syllaa, H.T.M. Nguyen, C. Donnay-Morenoa, L. Razanamparanyc, N. Bourgougnonb & J. P. Bergéa, 2011. Proteolysis of shrimp by-products (Peaneus monodon) from Madagascar. Journal of Food Science 9(3): 220-228.
Shahidi F. and J. Synowiecki, 1991. Isolation and characterization of nutrients and value-added products from snow crab (Chionoecetes opilio) and shrimp (Pandalus borealis) processing discards. Journal of Agricultural and Food Chemistry 39: 1527-1532.
Trần Thị Hồng Nghi, Lê Thanh Hùng và Trương Quang Bình, 2009. Nghiên cứu ứng dụng enzyme protease từ vi khuẩn (Bacillus subtilis) để thủy phân phụ phẩm cá tra. Kỷ yếu Hội nghị Khoa học Thủy sản toàn quốc lần thứ hai năm 2009, Nhà xuất bản Nông nghiệp, tr. 448-458.