Nguyen Phu Tho * and Duong Thi Huong Giang

* Corresponding authorNguyen Phu Tho

Abstract

This research aimed at studying the preparation procedure of crude papain powder from fresh papaya latex. Suitable conditions for drying of the fresh papaya latex were spray-drying at 65oC within 10 hours, and the dried papaya latex obtained could be preserved for a period of 9 months at 5oC. Water was the best solvent for the extraction of enzyme papain from the dried latex with a ratio of 20ml water per gram dried latex. Different solutions such as 5% Sorbitol, 5% sucrose, 3% manitol, 3% or 4% maltodextrin could be used for the protection of papain activity during freezed-drying. In spray-drying the papain enzyme activity remained unchanged at the temperature of 100oC in the presence of 4% maltodextrin. The obtained crude papain enzyme powder could be preserved for a period of 6 months at 5oC.
Keywords: papain, maltodextrin, freezed drying, sprayed-drying

Tóm tắt

Đề tài nhằm nghiên cứu qui trình điều chế bột papain thô từ nhựa đu đủ. Kết quả nghiên cứu cho thấy có thể sấy phun nhựa đu đủ tươi ở nhiệt độ 65oC trong 10 giờ. Nhựa đu đủ khô có thể bảo quản ở 5oC trong 9 tháng. Nước cất là dung môi thích hợp để trích ly enzyme papain thô từ nhựa đu đủ khô với tỉ lệ 20ml nước trên 1g nhựa khô. Các dung dịch  như 5% sorbitol, 5% sucrose, 3% manitol hay 4% maltodextrin có thể bảo vệ enzyme không mất hoạt tính trong quá trình đông khô. Trong điều kiện sấy phun enzyme papain bền về mặt hoạt tính ở nhiệt độ 100°C với sự hiện diện của maltodextrin 4% (w/v).  Bột enzyme papain thô thành phẩm có thể bảo quản trong khoảng thời gian 6 tháng ở 5°C.
Từ khóa: nhựa đu đủ, papain, maltodextrin, đông khô, sấy phun

Article Details

References

Albert, L. and D. M. Philippe, 1998. The cystein proteases from the of carica papaya Latex. Drugs and the pharmaceutical Sciences. Vol 84, chapter 6, 107 - 129 pharmaceutical Enzymes. University of Ghent. Belgium.

Arnon, R., 1970. Papain. Methods in Enzymology Vol. 19,G. Perlmann and L. Lorand, Academic Press, NY, 226

Balls, A. and H. Lineweaver, 1939. Isolation and Properties of Crystalline Papain. J Biol Chem 130, 669.

Barrett, A. and D. Buttle, 1985. Names and Numbers of Papaya Proteinases. Biochem J 228.

Bradford, M.M., 1976. A rapid and sensitive mocrogram quantities of protein utilizing the principle of protein dye biding. Anal. Biochem. 72, 248-254.

Đỗ Tất Lợi, 1986. Những cây thuốc và vị thuốc Việt Nam. Hà Nội: Nhà xuất bản Khoa học và kỹ thuật.

Helmut, U., 1998. Industrial enzymes and their applications. John Wiley & Sons, Inc.147-150

Krishnaiah D., B. Awang, S. Rosalam and A. Buhri, 2002. Commercialisation of papain enzyme from papaya. Omar, R., Ali Rahman, Z., Latif, M.T., Lihan, T. and Adam J.H. (Eds.): 244-250 Proceedings of the Regional Symposium on Environment and Natural Resources (Vol. 1) 10-11th April 2002, Hotel Renaissance Kuala Lumpur, Malaysia

Kunitz M.,1947. Determination of proteolytic activity by the casein digestion method.

J. Gen. Physiol. 30, 291

Nguyễn An Tường, 2003. Rau củ quả với sức khỏe và sắc đẹp. Khoa học phổ thông số 671, Trang 32.

Nielsen, P. M. and H. S. Olsen, 2002. Emzymic modification of food protein In Enzymes in food technology. Whitehurst, R. J, Ed. UK: Sheffield Academic Press Ltd.

Piggott, R., 2002. Commercial emzyme production and genetic modification of source organisms In Enzymes in food technology.Whitehurst, R. J, Ed. UK: Sheffield Academic Press Ltd.

Trần Anh Dũng, 2006. Nghiên cứu sản xuất bột bromelain tinh sạch từ phụ phẩm vỏ khóm. Luận văn tốt nghiệp ngành Công nghệ Sinh học. Đại học Cần Thơ.

Zhao, G. And G. Zhang, 2005. Effect of protective agent, freezing temperature rehydration media on viability of malolactic bacteria subjected to freezing-drying.