Hội Nguyễn Quốc * , Le Van Hoa and Tran Quoc Nhan

* Corresponding authorHội Nguyễn Quốc

Abstract

Improving the peel colour of ?Hong? mandarin is, important to enhance an appearance and consequently its commercial value.  The experiment was arranged in a randomized complete block design with five treatments (control, 25, 50, 100 and 200 ppm ethephon) and  three replications, each replication equal to one tree. Two weeks before harvesting, treatments were sprayed with ethephon.  When ripening, fruits were harvested and stored in Plant Physiology laboratory, Cantho University, from December 2004 to March 2005.  The results showed that treatment with 100 ppm ethephon degreened effectively ?Hong? mandarin peel.  Furthermore, the treatment with 100 ppm ethephon had almost no effect on the fruit quality indexes (e.g., 0Brix, total sugar content, pH, vitamin C content) and extended  the postharvest shelf life of ?Hong? mandarin.
Keywords: ethephon, preharvest spray, improvement of peel color

Tóm tắt

Việc cải thiện màu sắc vỏ  trái Quýt Hồng là rất cần thiết nhằm nâng cao giá trị thương phẩm và đáp ứng thị hiếu người tiêu dùng.  Thí nghiệm được bố trí theo thể thức khối hoàn toàn ngẫu nhiên với năm nghiệm thức (đối chứng, 25, 50, 100 và 200 ppm ethephon) và ba lần lặp lại, mỗi lần lặp lại là một cây, các nghiệm thức được xử lý ở thời điểm 2 tuần trước khi thu hoạch.  Khi trái đạt độ chín thu hoạch, mẫu được thu về tồn trữ tại Phòng thí nghiệm Sinh Lý Thực Vật, Trường Đại học Cần Thơ, từ tháng 12 năm 2004 đến tháng 3 năm 2005.  Kết quả cho thấy, nghiệm thức ethephon 100 ppm có tác dụng làm biến đổi màu xanh vỏ trái Quýt Hồng thành màu vàng đồng rất tốt.  ở nồng độ ethephon 100 ppm cũng ít ảnh hưởng đến một số chỉ tiêu phẩm chất (0Brix, hàm lượng đường tổng số, pH, vitamin C) và đảm bảo được thời gian tồn trữ sau thu hoạch.
Từ khóa: Quýt Hồng, ethephon, xử lý trước thu hoạch, cải thiện màu sắc vỏ trái

Article Details

References

Brecht, J.K. 2002. Ethylene and fruit ripening. Science Department. Univesity of Florida (http:// www.postharvest.ifas.ufl.edu).

Dubois, M., K.A. Gilles, J.K. Hamilton, P.A. Rebers and F. Smith. 1956. Colorimetric method for determination of sugars and related substances. Analytical Chemistry 28(3): 350-356.

Faostat Data. 2005. http://faostat.fao.org/faostat/notes/citation.htm. Last updated February 2005.

Jobling, J., R. Mcconchie and A. Cannon. 2002. Practical concepts in Postharvest Biology and Technology. The AusAID CARD project at the University of Sydney and Sydney Postharvest Laboratory, funded by AusAID. University of Sydney and Sydney Postharvest Laboratory. Australia, 111 p.

Nguyễn Minh Châu. 1998. Đánh giá tiềm năng cây ăn quả vùng Đồng bằng sông Cửu Long, triển vọng tiêu thụ nội địa và xuất khẩu. Hội thảo thương mại hoá trái cây nhiệt đới miền Nam Việt Nam. Tiền Giang.

Nguyễn Phước Tuyên. 2003. Những biện pháp nâng cao chất lượng trái cây ở Đồng Tháp. Hội thảo nâng cao chất lượng trái cây Đồng bằng Sông Cửu Long 2003.

Nguyễn Văn Phong. 2001. Kỹ thuật làm mất màu xanh trái cam Sành. Kết quả nghiên cứu khoa học công nghệ rau quả 2000-2001. Viện nghiên cứu cây ăn quả Miền Nam. Nhà xuất bản Nông nghiệp, trang 253-258.

Phạm Hoàng Lân và Thái Thị Hoà. 2002. Ảnh hưởng của việc xử lý ethephon đối với việc cải thiện màu sắc vỏ trái bưởi Năm Roi sau thu hoạch. Kết quả nghiên cứu khoa học công nghệ rau quả 2001 - 2002. Viện nghiên cứu cây ăn quả Miền Nam. Nhà xuất bản Nông nghiệp, trang 338-395.

Pons, J., V. Almela, M. Juan and M. Agustis. 1992. Use of ethephon to promote color development in early ripening clementine cultivars. International citrus Congress Acireale, Italy. International Society of Citri Culture 1: 459-462.

Quách Đĩnh, Nguyễn Văn Thiếp và Nguyễn Văn Thoa. 1996. Công nghệ sau thu hoạch và chế biến rau quả. Nhà xuất bản Khoa học và kỹ thuật Hà Nội, 284 trang.

Ritenour, M.A. and J.K. Brecht. 2003. Ethylene for ripening and degreening (http:// postharvest.if as.ufl.edu./Event/Postharvest).

Saltveit, M.E. 1998. Controlling the effects of ethylene in plants. Proc. 10th Ann. Conf. Western Plant. Grth. Reg. Soc., Monterey CA, pp: 49-54.

Sherman, M. 1985. Control of Ethethylene in the Postharvest Enviroment. HortSience 20: 57-60.

Trần Minh Tâm. 2000. Bảo quản và chế biến nông sản sau thu hoạch. Nhà xuất bản Nông nghiệp Hà Nội.

Watada, A.E. 1986. Effects of ethylene on the quality of fruits and vegetables. Food Technol. 40: 82-85.