Phan Nhat Minh * , Nguyen Ngoc Hanh , Phung Van Trung , Mai Thanh Chi and Bui Trong Dat

* Corresponding authorPhan Nhat Minh

Abstract

The essential oil extraction of dried fruits of black pepper (Piper nigrum L.) from Chuse district (province Gialai) by means of supercritical carbon dioxide as a solvent was carried out for the first time. The chemical composition of essential oils was analyzed by GC and GC/MS. The results indicated the essential oils obtained by the supercritical fluid extraction had higher level of sesquiterpene hydr0Carbons to monoterpenes. When the pressure increased (110 bar), Piperine, the main pungent component of black peper oleoresin was obtained.
Keywords: The essential oil extraction of dried fruits of black pepper (Piper nigrum L.) from Chuse district (province Gialai) by means of supercritical carbon dioxide as a solvent was carried out for the first time. The chemical composition of essential oils was a, Piperine, the main pungent component of black peper oleoresin was obtained.

Tóm tắt

Tinh dầu hạt tiêu trồng tại huyện Chư Sê, tỉnh Gia Lai, lần đầu tiên được chiết xuất bằng phương pháp CO2lỏng siêu tới hạn. Thành phần hoá học của tinh dầu được phân tích bằng GC và GC/MS. Kết quả cho thấy hàm lượng sesquiterpene cao hơn monoterpene. Khi áp suất đến 110 bar, thu được alkaloid piperine, một chất cay của thành phần nhựa tiêu.
Từ khóa: Tinh dầu tiêu, cây tiêu, CO2 lỏng siêu tới hạn, nhựa tiêu

Article Details

References

C. Perakis, V.Louli, K.Magoulas. Supercritical fluid extraction of black pepper oil. Journal of Food Engineering 71 (2005), pages 386-393

Đỗ Tất Lợi, Những Cây Thuốc và Vị Thuốc Việt Nam, Nhà xuất bản Khoa học và Kỹ thuật (1995), trang 479-482.

Phạm Hoàng Hộ, Cây cỏ Việt Nam, Nhà xuất bản Trẻ, Cuốn I (1999), trang 292.

Lê Ngọc Thạch, Tinh Dầu, Nhà xuất bản Đại học Quốc gia Thành phố Hồ Chí Minh, (2003).

Hoàng Văn Lựu, Thành phần hóa học của tinh dầu cây hồ tiêu Piper nigrum L. và tinh dầu cây trầu không piper better L. ở Nghệ An, Tạp chí Dược học, số 11/2003, trang 15-17.

Santra R.S. Ferreia, Zivko L. Nikolov, L.K.Doraiswamy, M.Angela A.Meireles, Ademir J. Petenate. Supercritical fluid extraction of black pepper (Piper nigrum L.) essential oil. Journal of Supercritical Fluids 14 (1999), pages 235-245.