Tran Duc Hoan * and Pham Thi Quyen

* Corresponding author (dr.hoan288@gmail.com)

Abstract

This study is aimed to identify effect of lactozym supplementation on coccidae, some large intestinal bacterium counts and small intestinal epithelial villum measurements of chickens. A total of 900 chickens were separated into 2 groups, 450 chicks in each (chicks in the experimental group were supplemented lactozym in feed, in case of non-supplemented in control group, the experiment was replicated 3 times, with 150 chicks in each). The results demonstrated that the rate and intensity of coccidae in chicken supplemented lactozym group were lower as compared with the control group, especially in the period of > 4 - 8 and > 8 - 12 week-old (30.67 and 16.67%, respectively) in the experimetal group, while the control group was 38.67 and 20.00%, respectively. In summer, the rate of chicken coccidial infection was the highest (34.00% in experimental group and 40,67% in control group) and the lowest in winter (6,00% in experimental group and 17.33% in control group). Colon Escherichia coli, Salmonella, Clostridium perfringens and total aerobic bacterial counts were decreased by the probiotic administration. Jejunum villi height was increased while jejunum villi wideness was decreased in the chicken supplemented probiotic in the diet.
Keywords: Coccidiosis, bacteria, intestinal epithelial villum, lactozym, Mia × Luong Phuong chicken

Tóm tắt

Mục tiêu của nghiên cứu nhằm xác định ảnh hưởng của chế phẩm lactozym đến cầu trùng, một số loại vi khuẩn đường ruột và biểu mô đường ruột ở gà. Tổng cộng có 900 gà được chia thành hai lô, mỗi lô 450 con (gà ở lô thí nghiệm được bổ sung chế phẩm lactozym trong khẩu phần thức ăn, lô đối chứng không bổ sung chế phẩm này, thí nghiệm lặp lại 3 lần, mỗi lần 150 gà/lô). Kết quả nghiên cứu cho thấy, gà ở lô thí nghiệm bổ sung chế phẩm lactozym có tỷ lệ và cường độ nhiễm cầu trùng giảm hơn so với lô đối chứng 4,59%, thể hiện rõ nhất ở giai đoạn >4 - 8 và >8 - 12 tuần tuổi tương ứng là 30,67 và 16,67% ở lô thí nghiệm trong khi ở lô đối chứng là 38,67 và 20,00%. Tỷ lệ nhiễm cầu trùng gà cao nhất ở mùa Hè và thấp nhất vào mùa Đông, tỷ lệ và cường độ nhiễm cầu trùng ở gà có sự khác nhau giữa các mùa ở cả hai lô, trong đó gà nhiễm cầu trùng cao nhất ở mùa Hè (34,00% - lô thí nghiệm và 40,67% - lô đối chứng), thấp nhất là mùa Đông (6,00% - lô thí nghiệm và 17,33% - lô đối chứng). lactozym có tác dụng làm giảm số lượng Escherichia coli, Salmonella, Clostridium perfringens và tổng số vi khuẩn hiếu khí trong kết tràng. Chế phẩm làm tăng chiều cao và giảm chiều rộng lông nhung biểu mô niêm mạc không tràng.
Từ khóa: Bệnh cầu trùng, biểu mô đường ruột, gà Mía × Lương Phượng, Lactozym, vi khuẩn

Article Details

References

Alkhalf, A., Alhaj, M. and Al-homidan, I., 2010. Influence of probiotic supplementation on blood parameters and growth performance in broiler chickens. Saudi Arabia Journal of Biological Science. 17: 219-225.

Blok, M.C., Vahl, H.A., de Lange, L., el at., 2002. Nutrition and health of the gastrointestinal tract. Wageningen Academic. The Netherlands. 195 pages.

Chichlowski, M., Croom, W.J., Edens, F.W., et al., 2007. Microarchitecture and spatial relationship between bacteria and ileal, cecal and colonic epithelium in chicks fed a direct-fed microbial, PrimaLac, and salinomycin. Poultry Science. 86(6): 1121-1132.

Collins, M.D. and Gibson, G.R., 1999. Probiotics, prebiotics, and synbiotics: approaches for modulating the microbial ecology of the gut. Am. J. Clin. Nutr. 69(Suppl. 1): 1052S.

Conway, D.P. and McKenzie, M.E., 2007. Poultry coccidiosis, diagnostic and testing proceduces, Blackwell Publishing, Iowa, USA. 168 pages.

Đoàn Thị Thảo, Trần Đức Hoàn, Nguyễn Hữu Nam và Nguyễn Thị Hồng Chiên, 2014. Khảo sát tình hình nhiễm cầu trùng (Eimeria spp.) ở gà nuôi tại tỉnh Bắc Giang. Tạp chí Khoa học kỹ thuật Thú y. 21(6): 68-75.

Erfani, M.N., Mayahi, M. and Sadeghi, M.A., 2013. The effect of alphamune and biomin on histomorphological structure of small intestine and caecal tonsil lymphoid tissue in broiler chicken. Iranian Journal of Veterinary Research, Shiraz University IJVR. 15(1): 30-35.

Faria, F.D.E., Rosa, P.S., Viera, B.S., et al., 2005. Protein levels and environmental temperature effects on carcass characteristics, performance, and nitrogen excretion of broiler chickens from 7 to 21 days of age. Braz J Poult Sci. 7:247-253.

Fleck, S.L. and Moody, A.H., 1993. Diagnosistic technique in medical parasitology. 11thedition, Cambidge University Press. 1321 pages.

Fuller, R., 1992. Probiotics in man and animals. Journal of Apply Bacteriology. 66: 365-378.

Hoàng Thạch và Phan Địch Lân, 1996. Một số đặc tính của các loài Eimeriaký sinh ở gà công nghiệp và thả vườn nuôi tại TP. Hồ Chí Minh và các vùng phụ cận. Tạp chí Khoa học Công nghệ và Quản lý Kinh tế Việt Nam. 2: 26-29.

Hong, J.W., Kim, I.H., Kwon, O.S., et al., 2002. Effects of dietary probiotics supplementation on growth performance and fecal gas emission in nursing and finishing pigs. J. Anim. Sci. & Technol. (Kor.).44: 305-314.

Iji, P.A., Saki. A. and Tivey, D.R., (2001). Body and intestinal growth of broiler chicks on a commercial starter diet. 1. Intestinal weight and mucosal development. Br Poult Sci. 42: 505-513.

Johannes, K., 1996. Parasitic infections of domestic animals.A diagnostic manual, Birkhauser Verlag, Basal, Boston and Berlin.201 pages.

Khaksefidi, A. and Ghoorchi, T., 2006. Effect of probiotic on performance and immunocompetence in broiler chicks. Journal of Poultry Science. 43(3): 296-300.

Lê Minh, 2008. Một số đặc điểm dịch tễ bệnh cầu trùng gà ở một số huyện thuộc tỉnh Thái Nguyên.Tạp chí Khoa học kỹ thuật Thú y. 11(2): 63-67.

Maxwell, C.V., Buchanan, D.S., Owens, F.N., et al., 1983. Effect of probiotic supplementation on performance, fecal parameters and digestibility in growing finishing swine. Oklahoma Agriculture Experiment Station Animal Science Research Report. 114:157.

Mountzouris, K.C., Tsitrsikos, P. and Palamidi, I., 2010. Effects of probiotic inclusion levels in broiler nutrition on growth performance, nutrient digestibility, plasma immunoglobulins and cecal microflora composition. Poultry Science. 89(1): 58-67.

Nitsan, Z., Ben-Avraham, G., Zerof, Z., et al., 1991. Growth and development of the digestive organs and some enzymes in the broiler chicks after hatching. Br Poult Sci. 32: 515-523.

Palak, G.P., Shamini, S., Suzanne, B., et al., 2016. Preparation of Formalin-fixed Paraffin-embedded Tissue Cores for both RNA andDNA Extraction. Journal of Visuallized Experiments. (114): 54299.

Perdigon, G.S., Alvarze, E., Vintine, M., et al., 1999. Study of the possible mechanisms involved in the mucosal immune system activation by lactic acid bacteria. Journal of Dairy Science. 82: 1108-1114.

Phan Lục, Bạch Mạnh Điều và Phan Tuấn Dũng, 2003. Tình trạng nhiễm cầu trùng của gà ở một số địa điểm thuộc các tỉnh phía Bắc và phác đồ điều trị. Tạp chí Khoa học kỹ thuật Nông nghiệp. 2: 118-120.

Phạm Kim Đăng, Bùi Hữu Đoàn, Nguyễn Chí Thành, Nguyễn Thị Phương Giang và Nguyễn Bá Tiếp, 2016. Ảnh hưởng của probiotic bacillis dạng bào tử chịu nhiệt đến sinh trưởng, một số vi khuẩn và hình thái vi thể biểu mô đường ruột gà Ross 308 sau nở đến 45 ngày tuổi. Tạp chí khoa học kỹ thuật chăn nuôi. 205: 37-42.

Tokach, M.D., Goodband, R.D. and Nelssen, J.L., 1992. Influence of weaning weight and growth during the first week post-weaning on subsequent pig performance. Swine Day: Kansas State University 1992: 15-17.

Trần Đức Hoàn, Đoàn Thị Thảo, Đặng Hồng Quyên, Nguyễn Xuân Hải và Nguyễn Bá Tiếp, 2017. Hiệu quả chế phẩm probiotic trong phòng bệnh cầu trùng trên gà. Tạp chí Khoa học kỹ thuật Thú y. 24(7): 61-67.

Uraisha, R.,Santosh, O.R., Ghaneshree, M., et al., 2019. A novel Bacillus based multi-strain probiotic improves growth performance and intestinal properties of Clostridium perfringenschallenged broilers. Poultry Science. 0: 1-11.

Yan, W., Jing, S., Hang, Z., et al., 2017. Effect of probiotics on the meat flavour and gut microbiota of chicken. Scientific report. 7: 6400.