NguyeN PhuC HaO * and Vo Cong Thanh

* Corresponding author (nphao@ctec.edu.vn)

Abstract

Traditional rice in the Mekong Delta is only able to flower after exposing to a short-day period due to its photoperiod sensitivity. Therefore, deflecting the photoperiod of these good quality, good adaptability and salinity tolerance seasonal rice varieties is an urgent requirement now, serving production in the saline affected areas in the Mekong Delta. This study was carried out with a traditional rice rice variety: “Nang Thom Cho Dao”, by treating 1,000 seeds at the germination stage at temperature of 500C during 5 minutes. The treated seeds were planted and selected mutant lines from generation M1 to M5 in the greenhouse in the condition alternative long- and short-day lighting time. The results showed that mutant frequency was 2‰, the particle length changed in compared to the original variety (increased by 0.1 to 0.2 mm). Two of mutant rice lines were selected, photoperiod-insensitive, with short duration (<110 days), high yield (from 6.0 to 6.4 tons/ha compared to the control 4.8 tons/ha) in greenhouse conditions, salinity tolerance in the plating stage (from 9 to 12 dSm-1) and retained the grain quality like the original variety in M5 generation.
Keywords: Germination, mutation, salinity tolerant rice variety, temperature shock method

Tóm tắt

Cây lúa mùa ở Đồng bằng sông Cửu Long (ĐBSCL) chỉ trổ được ở mùa vụ có thời gian chiếu sáng ngày ngắn. Vì vậy, việc làm mất ảnh hưởng của quang kỳ trên các giống lúa mùa có phẩm chất thơm ngon, thích nghi tốt và chống chịu mặn là yêu cầu cấp thiết hiện nay nhằm phục vụ cho sản xuất ở các vùng đất nhiễm mặn ở ĐBSCL. Vật liệu ban đầu là giống lúa mùa Nàng Thơm Chợ Đào (NTCĐ), bằng cách xử lý 1.000 hạt vào giai đoạn hạt nảy mầm ở nhiệt độ 500C trong suốt thời gian 5 phút. Những hạt đã xử lý (Mo) được trồng và chọn dòng đột biến từ thế hệ M1 đến M5 trong nhà lưới trong điều kiện thời gian ngày dài và ngày ngắn xen kẽ. Kết quả cho thấy xử lý nhiệt độ có tần số đột biến là 2‰, chiều dài hạt thay đổi so với giống gốc (tăng 0,1 - 0,2 mm). Tổng cộng 2 dòng lúa đột biến được chọn, mất quang kỳ, có thời gian sinh trưởng ngắn (<110 ngày) năng suất cao (6,0 – 6,4 tấn/ha so với đối chứng 4,8 tấn/ha) trong điều kiện nhà lưới, chống chịu mặn giai đoạn mạ (9 - 12 dSm1) và vẫn giữ chất lượng gạo như giống gốc ở thế hệ M5.
Từ khóa: Đột biến, lúa chịu mặn, sốc nhiệt, sự nảy mầm

Article Details

References

Amano, E., andTano, S. 2004. Mutation Breeding Manual. Asia. Forum ForNuclear Cooperation in Asia (FNCA). Mutation Breeding Project. 177 pages.

Bộ Nông Nghiệp & PTNT, 2011. QCVN 01-55: 2011/BNNPTNT. Quy chuẩn Kỹ thuật Quốc gia về khảo nghiệm giá trị canh tác và sử dụng của giống lúa.

Broertjes, C., and Van Harten, A. M., 1988. Applied mutation breeding for vegetativety propagated crops. Development in crop sciences 12. Amsterdam. 345 pages.

Cagampang, G.B. and Rodriguez, F.M., 1980. Methods analysis for screening crops of appropriate qualities. Institute of plant breeding, University of the Philippines at Los Banos, Pp 8-9.

IRRI (International Rice Research Institute), 2013. SES Standard evaluation system for Rice. P.O. Box 993, Manila 1099, Philippines, 52 pages.

IRRI (International Rice Research Institute), 1997. Screening rice for salinity tolerance. P.O. Box 933, Manila 1099, Philippines. 31pages.

Jennings, P.R., Coffman, W.R. and Kauffman, H.E., 1979. Rice improvement. IRRI, Philippins, 250 pages.

Juliano, B.O., Albano, E.L. and Cagampang, G.B., 1964. Variability in protein content, amylose content an alkali diges tibitity of rice varieties in Asia. Philippines Agriculturist, 79 pages.

Kenneth A. Gravios and Ronnie S. Halms, 1996. Seeding rate effect on rough rice yield, head rice and total milled rice. Agronomy Journal. 88(1): 82-84.

Laemmli, U.K., 1970. Cleavage of structural protein during the assembly of the head of bacteriophage T4. Nature, 227: 680-685.

Lowry, O.H, Rosebrough, N.J., Farr, A.L. and Randall, R.J.,1951. Protein measurement with the Folin phenol reagent. Journal of Biological Chemistry, 193(1): 265-275.

Peng, S., Cassman, K.G., Virmani, S.S., Sheehy, J. and Khush, G.S., 1999. Yield potential of Tropical rice since the release of IR8 and the challenge of increasing rice yield potential. Crop Science, 39(6): 1552-1559.

Quan Thị Ái Liên, 2015. Tạo giống lúa đột biến ngắn ngày chịu mặn có năng suất tốt và phẩm chất tốt. Luận án tiến sĩ Nông nghiệp ngành Khoa học Cây trồng. Trường Đại học Cần Thơ. Thành phố Cần Thơ.

Tan, Y.F., Li, J.X., Yu, S.B., Xing, Y.Z., Xu, C.G. and Zhang, Q., 1999. The three important traits for cooking and eating quality of rice grains are controlled by a single locus in an elite rice hybrid Shanyou 63. Theoretical and Applied Genetics, 99(3-4): 642-648.

Tang, S.X., Khush, G.S. and Juliano, B.O., 1991. Genetic of gel consitnecy in rice (Oryza sativaL.). Indian Academy of Sciences, 70(2): 69-78.

Võ Công Thành và Phạm Văn Phượng, 2003. Một số kết quả ứng dụng kỹ thuật điện di SDS-PAGE trong công tác chọn giống lúa chất lượng cao. Tạp chí Nông Nghiệp & PTNT, 3: 172-182.

Yoshida S., Forno, D. A., Cock, J. H.and Gomez, K.A., 1997. Laboratory manual for physiological studies of rice. International Rice Research Institute, 83 pages.