Nguyen Duc Toan * , Vo Minh Hoang and Vo Tan Thanh

* Corresponding author (ndtoan@tvu.edu.vn)

Abstract

Uniforming product temperature when pasteurizing is a matter that needs to be controlled to ensure safety and quality. In this study, a data-based mechanistic modeling approach was used for controlling the three-dimensional temperature uniform of the product during the pasteurization process. The flow rates were varied between 0,6-1,8 m3/hour. In each experiment at a specific flow rate, the inlet temperature was adjusted from 35 to 60oC. During the experiment, 20 sensors for hot water in the equipment and 18 sensors for inside cans were recorded by datalogger Keithley 2700. The 231 cans containing 2,5% CMC were used in this research. The simplified refined instrument variable (SRIV) algorithm was used as the model parameter identification tool to obtain the best model order and parameters. A third-order transfer function from the dynamic response of product temperature from hot water with a high coefficient of determination and a low standard error explained the heat exchange in a system. The measured data and the model providing a physically meaningful parameter related to a heat transfer coefficient from hot water to products could be used for online controlling of the temperature distribution of products in the pasteurization equipment.
Keywords: Modeling, thermal processing, temperature uniformity, temperature distribution

Tóm tắt

Đồng nhất nhiệt độ sản phẩm khi thanh trùng là vấn đề cần phải kiểm soát để đảm bảo an toàn và chất lượng. Trong nghiên cứu này, mô hình hộp đen chứa tham số vật lý có ý nghĩa (DBM) được sử dụng để kiểm soát đồng nhất nhiệt độ sản phẩm trong quá trình thanh trùng. Thí nghiệm “bước” được thực hiện bằng cách thay đổi nhiệt độ môi trường gia nhiệt từ 35-60oC cho 231 lon dung dịch carboxymethyl cellulose (CMC) 2,5%, kết hợp thay đổi lưu lượng bơm từ 0,6-1,8 m3/giờ. Trong suốt thí nghiệm, dữ liệu của 20 cảm biến đo nhiệt độ môi trường nước trong thiết bị và 18 cảm biến đo nhiệt độ sản phẩm được ghi nhận liên tục bởi datalogger Keithley 2700. Thuật toán SRIV tích hợp trong công cụ Captain toolbox của Matlab được sử dụng để tính toán các tham số và lựa chọn mô hình. Hàm truyền bậc ba phát triển từ quan hệ trao đổi nhiệt giữa nhiệt độ môi trường ngõ vào của thiết bị và nhiệt độ sản phẩm có hệ số tương quan cao, sai số thấp có chứa tham số liên quan hệ số truyền nhiệt bề mặt. Đồng dạng hàm truyền thu được tham số vật lý α có chứa hệ số truyền nhiệt bề mặt thể hiện sự phân bố nhiệt độ của sản phẩm. Biểu diễn phân bố tham số α trong không gian ba chiều là cơ sở để điều chỉnh thiết kế hoặc thiết kế hệ thống điều khiển đồng nhất nhiệt độ sản phẩm.
Từ khóa: chế biến nhiệt, đồng nhất nhiệt độ, mô hình hóa, phân bố nhiệt

Article Details

References

Lewis, M.J., 2006. Thermal processing. In:Brennan,J.G.and Grandison, A.S.. Food Processing Handbook, 2 Edition. Willey VHC Verlag GmbH & Co. KgaA.Weinheim,31-32.

Lê Thị Hoa Xuân và Võ Tấn Thành, 2011. Ứng dụng kỹ thuật mô hình hóa nhằm kiểm soát phân bố hệ số truyền nhiệt trong không gian ba chiều của thiết bị thanh trùng. Tạp chí khoa học Đại học Cần Thơ. 18b: 262-271.

Smout,C.,Van Loey, A.M.L. and Hendrickx, M.E.G., 2001. Role of temperature distribution studies in the evaluation and identification of processing conditions for static and rotary water cascading retorts. Journal of Food Engineering.48 (1): 61-68.

Smout, C., Van Loey, A.M.L. and Hendrickx, M.E.G., 2000. Non-uniformity of lethality in retort processes based on heat distribution and heat penetration data. Journal of Food Engineering.45 (2): 103-110.

Smout,C.,Van Loey,A.M.L., Hendrickx, M.E.G. and Tobback, P.P., 1997. Heat distribution studies in overpressure (rotary) retorts.In:Jowitt, R. (Ed.).Engineering and Food at ICEF7. Sheffield Academic Press.Sheffield, 25-28.

Thanh, V.T., Vranken, E. and Berckmans, D., 2008. Data based mechanistic modelling of three dimensional temperature distribution in ventilated rooms filled with biological material. Journal of Food Engineering. 86 (3): 422-432.

Thanh, V.T., Vranken, E., Van Brecht, A. and Berckmans, D., 2007. Data based mechanistic modelling for controlling in three dimensions the temperature distribution in a room filled with obstacles. Biosystems Engineering. 98 (1): 54-65.

Young, P.C., 2002. Data-based mechanisticand top-down modelling. In:Proceedings of the First Biennial Meeting of the International Environmental Modelling and Software Society. iEMSs.Manno.Switzerland, 372.

Young, P.C., 2011. Data – Based Mechanicstic (DBM) Modelling. In:Recursive Estimation and Time-Series Analysis. Springer. Berlin, Heidelberg, 357-381.