Pham Thi Phuong Thao * , Nguyen Thi Hong Nhung and Le Van Hoa

* Corresponding author (ptpthao@ctu.edu.vn)

Abstract

Tuberose (Polianthes tuberosa L.) cut spikes have short vase life after harvest. Two experiments were conducted to determine the effect of pulsing tuberous cut spikes with 10% sucrose for 24 hours alone or combined with spraying GA3 at 5 ppm before keeping the stalks on some different concentrations of chemicals on extending the vase life and post harvest quality of tuberose spikes. The results showed that, pre-treatment with 10% sucrose for 24 hours before keeping in aspirin 100 ppm solution increased the vase life up to 14 days, compared to 9 days in the control; it could remain the the florets quality and reduced the percentage of flower wilting and dropping. Pulsing with 10% sucrose for 24 hours and spraying with GA3 5 ppm along with two different holding solutions of GA3 5 ppm or aspirin 100 ppm recorded significantly higher stalks increase, lower percentage of wild and dropped folwers, maximum percentage of floret opening as well as lengthening the life of cut tuberose spikes (15,3 days and 14,8 days, respectively) over control (9,8 days). Sprayed florets with GA3 5 ppm induced percentage of bud opening when compared with non-spraying.
Keywords: Aspirin, gibberellic acid, pulsing treatment, sucrose, tuberose, vase-life

Tóm tắt

Hoa huệ trắng (Polianthes tuberosa L.) cắt cành thường có thời gian cắm bình ngắn sau khi thu hoạch. Hai thí nghiệm được thực hiện nhằm xác định ảnh hưởng của việc xử lí đường sucrose 10% trong vòng 24 giờ hoặc kết hợp với việc phun GA3 5 ppm trên cành hoa trước khi bổ sung vào một số loại hóa chất khác nhau, nhằm kéo dài thời gian cắm bình và chất lượng sau thu hoạch của hoa huệ trắng. Kết quả thí nghiệm cho thấy, việc xử lí cành hoa với dung dịch đường 10% trong 24 giờ trước khi cắm vào dung dịch có chứa 3% đường kết hợp với aspirin 100 ppm đã duy trì chất lượng hoa được 14 ngày sau khi thu hoạch so với 9 ngày ở nghiệm thức đối chứng, cành hoa còn chất lượng tốt, tỉ lệ hoa héo, rụng thấp. Quá trình xử lí sơ bộ với dung dịch đường 10% trong 24 giờ kết hợp với việc phun GA3 5 ppm trước khi cắm vào dung dịch có chứa 3% đường và aspirin 100 ppm hoặc GA3 5 mg/L đã giúp duy trì chất lượng (hơn 14 và 15 ngày) so với đối chứng (chỉ 9,8 ngày), đồng thời các nghiệm thức này còn có tỉ lệ hoa héo và rụng thấp, tăng chiều dài cành và có tỉ lệ hoa nở cao. GA3 5 ppm được phun sẽ giúp gia tăng tỉ lệ hoa nở trên phát hoa.
Từ khóa: Aspirin, đường, gibberellic acid, hoa huệ, thời gian cắm bình, xử lí sơ bộ

Article Details

References

Abbasi, J. and Asil, M.H., 2011. Study on prolonging the vase life of tuberose cut flowers (Polianthes tuberose L.). South Western Journal of Horticulture, Biology and Environment 2(2): 157-165.

Anjum, M.A., Naveed, F., Shakeel, F. and Amin, S.H., 2001. Effect of some chemicals on keeping quality and vase life of tuberose (Polianthe tuberosa L.) cut flowers. Journal of Research (Science), Bahauddin Jakariya University, Multan, Pakistan 12(1): 1-7.

Bharathi, T.U. and Kumar, S., 2009. Effect of growth regulators on growth and flowering parameters of tuberose cv. Suvasini. Advanced in Plant Science 22 (1): 127-128.

Đào Thanh Vân và Đặng Thị Tố Nga, 2007. Giáo trình cây hoa. Nhà xuất bản Nông Nghiệp. Thành phố Hà Nội, 111 trang.

Eason, J.R., 2002. Sandersonia aurantiaca: an evaluation of postharvest pulsing solutions to maximise cut flower quality. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 30(4): 273-279.

Emongor, V.E., 2004. Effects of gibberellic acid on postharvest quality and vase life of gerbera cut flowers (Gerbera jamesonii). Journal Acta Agrobotanica 3 (1): 191-195

Hassan, B., Majid, A., Mahmood, S. and Hossein, M., 2011. Effect of ethanol and essential oils on extending vase-life of carnation cut flower (Dianthus caryophyllus cv. ‘Yellow Candy’). Notulae Scientia Biologicae 3(4): 100-104

Hutchinson, M.J., Chebet, D.K. and Emongor, V.E., 2003. Effect of accel, sucrose and silver thiosulphate on the water relation and post harvest phisyology of cut tuberose flower. African Crop Science Journal 11(4): 279 – 287.

Jowkar, M.M. and Salehi, H., 2005. Effects of different preservative solutions on the vase life of cut tuberose flowers at usual home conditions. Acta Horticulturae 669 (1): 411-415.

Lê Văn Hòa, Lâm Ngọc Phương và Phạm Thị Phương Thảo, 2015. Bảo quản sau thu hoạch và nghệ thuật cắm hoa. Nhà xuất bản Trường Đại học Cần Thơ. Thành phố Cần Thơ. 216 trang.

Mahroo, S.M. and Ashari, E.M., 2009. Effect of different concentrations of four preservatives solutions on tuberose (Polianthes tuberose L.) cut flower vase life. Journal of Floriculture and Ornamental Biotechnology 3 (1): 59-61.

Muhammad, A., Naveed, F., Shakeel, F. and Amin, S., 2001. Effect of some chemicals on keeping quality and vase life of turberose (Polianthes tuberosa L.) cut flowers. Journal of Research (Science), Bahauddin Zakariya University, Multan, Pakistan, 12(1): 1021-1012.

Nell, T. A and Reid, M.S., 2000. Flower and plant care – The 21st Century Approach. Society of America Florist (SAF), 213 pages.

Nguyễn Mạnh Khải, Nguyễn Thị Bích Thủy và Đinh Sơn Quang. 2006. Giáo trình bảo quản nông sản. Nhà xuất bản Nông Nghiệp, Thành phố Hà Nội, 187 trang. alaeellllndcbjkdsvd

Pun,U.K., Shimizu, H., Tanase, K. and Ichimura, K., 2005. Effect of sucrose on ethylene biosynthesis in cut sparay caranation flower. Acta Horticulturae (ISHS) 669(1): 171-174.

Reid, M. S. and Jiang, C.Z., 2012. Postharvest biology and technology of cut flowers and potted plants. Horticultural Reviews, Volume 40, Frist Edition. Edited by Jules Janick. Published 2012 by John Wiley & Sons, Inc.

Shi, Q. and Zhu, Z., 2008. Effects of exogenous (ethylene-forming enzyme) in the pulp of riepening salicylic acid on manganese toxicity, element bananase. Horticultural Science 69(1): 243-250.

Singh, A.K. and Shankar, K., 2011. Effect of plant growth regulators on vegetative growth and flowering behaviour of tuberose (Polianthes tuberosa L.) cv. Double. Plant Archaeometry 11(1): 123-125.

Su, W.R., Huang, K.L., Chang, P.S. and Cheng, W.S., 2001. Improvement of post harvest vase life and flower bud opening in Polianthe tuberosa using gibberellic acid and sucrose. Australian Journal of Experimental Agriculture 41(1): 1227-1230.

Trần Hợp, 2000. Cây hoa cảnh Việt Nam. Nhà xuất bản Nông Nghiệp. Hà Nội, trang 313 – 314.

Waithaka, K., Reid, M.S. and Dodge, L.L., 2001. Cold storage and flower keeping quality of cut tuberose (Polianthes tuberosa L.). Journal of Horticulture Science Biot.echnology 76(1): 271-275.