Le Thi Minh Thuy * and Ho Van VieT

* Corresponding author (ltmthuy@ctu.edu.vn)

Abstract

In this study, gelatin has been successfully extracted from Tra catfish skin in different storage conditions (fresh, frozen one month and three months) to evaluate the effect of frozen storage condition of raw material on the quality of gelatin product. All the three skin samples of Tra catfish were soaked in NaOH solution with the concentration of 0.1M for 30 minutes and CH3COOH solution with the content of 0.07M for 3 hours to remove the noncollagenous protein and demineralization, respectively. Gelatin extracted in water at 70°C for 1.5 hours was obtained the highest viscosity and extracted yield with values of 6.55 mPas, 13.5%, respectively for the sample fresh skin, 6.57 mPas, 16.6% for the sample frozen one month and 5.39 mPas, 16.2% for the sample three months. Optimum condition for drying gelatin of the three samples skin of fish is 55-60°C for 22h. The gel strength of gelatin was extracted from fresh, frozen one month and three months of Tra catfish skin is 166; 154 and 151 g and higher than 2 times when compared with commercial gelatin (75.3 g). The results from this study showed that quality of gelatin products is not affected by storage time.
Keywords: Gelatin, gel strength, Tra catfish skin, viscosity

Tóm tắt

Trong nghiên cứu này, gelatin được chiết rút từ da cá tra trong điều kiện bảo quản khác nhau (da cá tra tươi, da cá tra cấp đông 1 tháng và cấp đông 3 tháng) nhằm kiểm tra ảnh hưởng của thời gian bảo quản đến chất lượng của gelatin thành phẩm. Cả 3 mẫu da cá tra được xử lý ngâm trong dung dịch NaOH nồng độ 0,1M trong 30 phút và dung dịch CH3COOH nồng độ 0,07M trong 3 giờ để khử nitơ phi protein và khử khoáng. Gelatin được chiết rút ở nhiệt độ 70°C trong 1,5 giờ cho độ nhớt và hiệu suất thu hồi là cao nhất với các giá trị là 6,55 mPas, 13,5% đối với mẫu da cá tra tươi, 6,57 mPas, 16,6% đối với mẫu da cá tra cấp đông 1 tháng và 5,39 mPas, 16,2% đối với mẫu da cá tra cấp đông trên 3 tháng. Điều kiện tối ưu để sấy gelatin chiết rút từ 3 mẫu da cá là 55-60°C trong 22 giờ. Độ bền gel của gelatin được chiết rút từ da cá tra tươi, da cá tra cấp đông 1 tháng và cấp đông 3 tháng là 165; 154 và 150 g và cao hơn gấp 2 lần so với gelatin thương mại (75,3 g). Từ kết quả nghiên cứu cho thấy chất lượng của sản phẩm gelatin hầu như không bị ảnh hưởng bởi thời gian bảo quản.
Từ khóa: Da cá tra, độ bền gel, độ nhớt; gelatin, hiệu suất thu hồi

Article Details

References

Ahmad, M. and Benjakul, S., 2011. Charateristics of gelatin from the skin of unicorn leatherjacket (Aluterus monoceros) as influenced by acid pretrement and extraction time. Food Hydrocolloids. 25(3): 381-388.

Amiza, M. A. and Aishah, S., 2011. Effect of drying and freezing of Cobia (Rachycentron canadum) skin on its gelatin properties. International Food Reseach Journal. 18: 159-166.

Geogre W. Latimer, 2016. Official Methods of Analysis of AOAC International, 20th Edition, Volume I. AOAC International research publisher. Rockville, 3172 pages.

Boran, G., 2010. Optimization of gelatin extraction from silver carp and textural, rheological, and sensory chracteristics of extracted gelatin. Doctor thesis. Cornell University. Ithaca, New York.

Gómez-Guillén, M. C., Turnay, J., Fernández-Díaz, M. D., Ulmo, N., Lizarbe, M. A. and Montero, P., 2002. Structural and physical properties of gelatin extracted from different marine species: A comparative study. Food Hydrocolloids. 16(1): 25-34.

Hồ Thị Hà và Châu Công Lương, 2014. Tinh sạch và xác định đặc tính của collagen từ da cá tra, ngày truy cập 20/11/2016. Địa chỉ http://text.xemtailieu.com/tai-lieu/tinh-sach-va-xac-dinh-dac-tinh-cuacollagen-tu-da-cac-tra-pangasius-hypophthalmus-ppt-30345.html.

Johnston-Bank, F. A., 1990. Gelatin. Food gels. In: P. Harris (Eds.). Elsevier Applied Science Publisher. London, pp. 233-289.

Karim, A. A. and Bhat, R., 2009. Fish gelatin: Properties, challenges, and prospects as an alternativeto mammalian gelatins. Food Hydrocolloids. 23: 563-576.

Kim, S. K., Byun, H. G. and Lee, E. H., 1994. Optimum Extraction Conditions of Gelatin from Fish Skins and its Physical Properties. Journal of Korean. Industrial and Engineering Chemistry. 5: 547-559.

Mahmoodani, F., Ardekani, V. S., Fern, S. S., Yusop, A. M. and Babji, A. S., 2014. Optimization of extraction and physicochemical properties of gelatin from Pangasius Catfish (Pangasius sutchi) skin. Sains Maylaysiana. 43: 995-1002.

Muyonga, J. H., Cole, C. G. B. and Duodu, K. G., 2004. Characterisation of acid soluble collagen from skins of young and adult Nile perch (Lates niloticus). Food Chemistry. 85(1): 81-89.

Nguyễn Đỗ Quỳnh và Nguyễn Lê Anh Đào, 2015. Nghiên cứu sản xuất gelatin từ da cá tra theo quy trình mới. Tạp chí khoa học Trường Đại Học Cần Thơ. 40: 47-52.

Nguyễn Trọng Cẩn, 1990. Công nghệ chế biến thực phẩm thủy sản tập 2, NXB nông nghiệp. Thành phố Hồ Chí Minh. 392 trang.

Ratnasari, I., Yuwono, S. S., Nusyam, H. and Widjanarko, S. B., 2013. Extraction and characterization of gelatin from different fresh water fishes as alternative sources of gelatin. International Food Research Journal. 20(6): 3085-3091.

See, S. F., Hong, P. K., Wanaida, W. M. and Babji, A. S., 2010. Physiochemical Properties of Gelatins Extracted from Skins of Different Freshwater Fish Species. International Food Research Journal. 17: 809-816.

Sáu Nghệ, 2017. Giá trị cá tra ẩn giấu ở công nghệ, ngày truy cập 20/3/2017. Địa chỉ http://thuysanvietnam.com.vn/gia-tri-ca-tra-an-giau-o-cong-nghe-article-17057.tsvn.

Trần Thị Luyến, 2006. Sản xuất các chế phẩm kỹ thuật và y dược từ phế liệu thủy sản. Nhà xuất bản Nông nghiệp. Thành phố Hồ Chí Minh, 162 trang.

Tạ Hà, 2018. Xuất khẩu cá tra Việt Nam đang chuyển dịch dần dần sang Châu Á, ngày truy cập 22/04/2018. Địa chỉ http://m.vasep.com.vn/Tin-Tuc/1207_51644/Xuat-khau-ca-tra-Viet-Nam-dang-chuyen-dich-dan-dan-sang-Chau-A.html.