Pham Vu Nhat *

* Corresponding author (nhat@ctu.edu.vn)

Abstract

Quantum-chemical calculations based on density functional theory (DFT) at the B3LYP/6-311++G(d,p) level are employed to study the radical scavenging activity of baicalein, a polyphenol characterized as flavonoid. All calculations are performed in gas-phase and in some other solvents with different degree of polarity. Current results contribute to elucidating the antioxidant mechanism of polyphenols and also may provide us with basic theories for related studies in futures.
Keywords: Antioxidant mechanism, B3LYP, baicalein, DFT, polyphenol

Tóm tắt

Lý thuyết phiếm hàm mật độ (DFT) với phiếm hàm B3LYP và bộ cơ sở 6-311++G(d,p) được sử dụng để đánh giá hoạt tính kháng oxy hóa của baicalein, một polyphenol thuộc nhóm flavonoid. Những tính toán được thực hiện trong pha khí và trong một số dung môi có tính phân cực khác nhau như benzene, ethanol và nước. Các kết quả thu được góp phần làm sáng tỏ cơ chế kháng oxy hóa của các polyphenol đồng thời cung cấp lý thuyết cơ sở cho các nghiên cứu có liên quan trong tương lai.
Từ khóa: Antioxidant mechanism, B3LYP, baicalein, DFT, polyph

Article Details

References

Abheri, D.S., Anisur, R.M. and Ghosh, A.K., 2010. Free radicals and their role in different clinical conditions: An overview. International Journal of Pharma Sciences and Research, 1(3): 185-192.

Chen, Y., Xiao, H., Zheng, J. and Liang, G., 2015. Structure-thermodynamics-antioxidant activity relationships of selected natural phenolic acids and derivatives: An experimental and theoretical evaluation. PLoS One.10(3): eCollection 2015. DOI: 10.1371/journal.pone.0121276.

Chi, Y.S., Lim, H., Dark, H. and Kim, H.P., 2003. Effects of wogonin, a plant flavone from Scutellaria radix, on skin inflammation: in vivo regulation of inflammation-associated gene expression. Biochemical Pharmacology. 66(7): 1271-1278.

Halliwell, B., 2011. Free radicals and antioxidants - quo vadis? Trends in Pharmacological Sciences. 32(3): 125-30.

Khalid, R., 2007. Studies on free radicals, antioxidants, and co-factors. Clinical Interventions in Aging, 2(2): 219–236.

Leopoldini, M., Russo, N. and Toscano, M., 2011. The molecular basis of working mechanisms of natural polyphenolic antioxidants. Food Chemistry. 125(2): 288–306.

Massaro, M., Riela, S., Guernelli, S., Parisi, F., Lazzara, G., Baschieri, A., Valgimigli, L. and Amorati, R., 2016. A synergic nanoantioxidant based on covalently modified halloysite-trolox nanotubes with intra-lumen loaded quercetin. Journal of Materials Chemistry B. 4(13): 2229–2241.

Mejías, J. A. and Lago, S., 2000. Calculation of the absolute hydration enthalpy and free energy of H+ and OH−. Journal of Chemical Physics. 113(17): 7306-7316.

Parker, V. D., 1992. Homolytic bond (H-A) dissociation free energies in solution-applications of the standard potential of the (H+/H) couple. Journal of the American Chemical Society. 114(19): 7458-7462.