Huynh Thanh Toi * and Nguyen Thi Hong Van

* Corresponding author (httoi@ctu.edu.vn)

Abstract

Study was carried to examine the ingestion and assimilation of Artemia on bacteria in gnotobiotic conditions (known strain of bacteria). Artemia were offered with different mixed diets between baker’s yeast Saccharomyces cerevisiae (mnn9) and 15N bacteria HT3 (Tamlana sp. ZJU HZ22) and the propotion of bacteria gradually increased 25% in feeding regime (based on dry weight) for each treatment, rifamycin was used as bacteriostatic at 10 ppm. Results showed that the addition of rifamycin into Artemia culture water did not affect on survival and growth of Artemia after 6 days of culture. The 15N concentration in Artemia tissue increased with increasing 15N bacteria in the test diets. The result of this study illustrated that Artemia utilized and assimilated bacteria and utilized more bacteria in the poor food condition.
Keywords: Artemia, bacteria, gnotobioctic, isotope 15N, rifamycin

Tóm tắt

Thí nghiệm được thực hiện nhằm đánh giá khả năng lọc và hấp thụ dinh dưỡng của Artemia từ vi khuẩn trong điều kiện gnotobiotic (là điều kiện đã biết được loài vi khuẩn trong môi trường nuôi). Artemia được cho ăn với thức ăn pha trộn theo phần trăm giữa nấm men Saccharomyces cerevisiae dòng mnn9 và vi khuẩn HT3 (Tamlana sp. ZJU HZ22) đã được đánh dấu chất đồng vị bền N15, phần trăm của vi khuẩn trong khẩu phần ăn được tăng dần 25% theo nghiệm thức, và rifamycin được sử dụng với nồng độ 10 ppm để kiềm hãm sự phân chia của vi khuẩn (tránh làm giảm đi hàm lượng N15 trong vi khuẩn). Kết quả cho thấy rifamycin không ảnh hưởng đến tỉ lệ sống và tăng trưởng của Artemia sau 6 ngày nuôi. Hàm lượng N15 tích tụ trong mô của Artemia tỉ lệ thuận với sự tăng dần của vi khuẩn trong khẩu phần ăn. Kết quả này đã làm sáng tỏ Artemia có khả năng tiêu hóa và hấp thụ dinh dưỡng từ vi khuẩn và Artemia tiêu thụ nhiều vi khuẩn khi điều kiện nuôi thiếu thức ăn.
Từ khóa: Artemia, đồng vị bền N15, gnotobiotic, rifamycin, vi khuẩn

Article Details

References

Anh, N. T. N. (2009). Optimisation of Artemia biomass production in salt ponds in Vietnam and use as feed ingredient in local aquaculture. PhD thesis, Ghent University, Belgium.

Aoki, S. and Hino, A. (1995). Measurements of the nitrogen budget in the rotifer Brachionus plicatilis by using 15N. Fisheries Science 61 (3) 406–410.

Avnimelech, Y. and Kochba, M. (2009). Evaluation of nitrogen uptake and excretion by tilapia in bio floc tanks, using 15N tracing. Aquaculture 287(1-2): 163-168.

Baert, P., Anh, N. T. N., Quynh, V. D., Hoa, N. V. and Sorgeloos, P., (1997). Increasing cyst yields in Artemiaculture ponds in Vietnam: the multi-cycle system. Aquaculture Research 28 (10): 809-814.

Burford, M. A., Thompson, P. J., McIntosh, R. P., Bauman R. H. and Pearson, D. C., (2004). The contribution of flocculated material to shrimp (Litopenaeus vannamei) nutrition in a high-intensity, zero-exchange system. Aquaculture 232 (1-4): 525-537.

Coutteau, P., Lavens P. and Sorgeloos, P., (1990). Baker's yeast as a potential substitute for live algae in aquaculture diets: Artemia as a case study. Journal of the World Aquaculture Society 21 (1): 1-9.

Fábregas, J., Otero, A., Morales, E., Cordero, B., and Patiño, M., (1996). Tetraselmis suecica cultured in different nutrient concentrations varies in nutritional value to Artemia. Aquaculture 143 (2): 197-204.

Gorospe, J. N., Nakamura, K., Abe, M. and Higashi, S., (1996). Nutritional contribution of Pseudomonas sp. in Artemia culture. Fisheries Science 62 (6): 914-918.

Intriago, P. and Jones, D. A., (1993). Bacteria as food for Artemia. Aquaculture 113 (1-2): 115-127.

Lavens, P. and Sorgeloos, P., (1991). Chapter XIII: Production of Artemia in culture tanks. In: Artemia Biology. R.A. Browne, P. Sorgeloos and C.N.A. Trotman (Eds). CRC Press, Inc. Boca Raton, Florida, USA: pp 317-350.

Makridis, P. and Vadstein, O., (1999). Food size selectivity of Artemia franciscana at three developmental stages. Journal of Plankton Research 21 (11): 2191-2201.

Marques, A., Dinh, T., Ioakeimidis, C., Huys, G., Swings, J., Verstraete, W., Dhont, J., Sorgeloos, P. and Bossier, P. (2005). Effects of bacteria on Artemia franciscana cultured in different gnotobiotic environments. Applied and Environmental Microbiology 71 (8): 4307-4317.

Marques, A., Huynh, T. T., Verstraete, W., Dhont, J., Sorgeloos, P. and Bossier, P., (2006). Use of selected bacteria and yeast to protect gnotobiotic Artemia against different pathogens. Journal of Experimental Marine Biology and Ecology 334(1): 20-30.

Moore, K. and Jaeckle, W., (2010). Bacteria not an energetically favorable food source for Artemiasalina larvae. Twenty-First Annual Illinois Wesleyan University John Wesley Powell Student Research Conference

Nguyễn Văn Hòa, Nguyễn Thị Hồng Vân, Nguyễn Thị Ngọc Anh, Phạm Thị Tuyết Ngân, Huỳnh Thanh Tới, Trần Hữu Lễ, (2007). Artemia– Nghiên cứu và ứng dụng trong nuôi trồng thủy sản. Nhà xuất bản Nông Nghiệp. 134 trang.

Preston, N. P., Smith, D. M., Kellaway, D. M. and Bunn, S. E., (1996). The use of enriched 15N as an indicator of the assimilation of individual protein sources from compound diets for juvenile Penaeus monodon. Aquaculture 147 (3-4): 249-259.

Ronald, L., Van Stappen, G., Hoa, N. V. and Sorgeloos, P., (2013). Effect of carbon/nitrogen ratio manipulation in feed supplements on Artemia production and water quality in solar salt ponds in the Mekong delta, Vietnam. Aquaculture Research: 1-7

Soltanian, S., Dhont, J., Sorgeloos, P. and Bossier, P., (2007). Influence of different yeast cell-wall mutants on performance and protection against pathogenic bacteria (Vibrio campbellii) in gnotobiotically-grown Artemia. Fish & Shellfish Immunology 23 (1): 141-153.

Sorgeloos, P., Dhert, P. and Candreva, P. (2001). Use of the brine shrimp, Artemia spp., in marine fish larviculture. Aquaculture 200 (1-2): 147-159.

Sui, L. Y., Wang, J., Nguyen, V. H., Sorgeloos, P., Bossier, P. and Stappen, G. (2013). Increased carbon and nitrogen supplementation in Artemia culture ponds results in higher cyst yields. Aquaculture International 21 (6): 1343-1354.

Thinh, L.-V., Renaud, S. M. and Parry, D. L. (1999). Evaluation of recently isolated Australian tropical microalgae for the enrichment of the dietary value of brine shrimp, Artemia nauplii. Aquaculture 170 (2): 161-173.

Toi, H. T., Boeckx, P. Sorgeloos, P., Bossier, P. and Van Stappen, G., (2014). Co-feeding of microalgae and bacteria may result in increased N assimilation in Artemia as compared to mono-diets, as demonstrated by a 15N isotope uptake laboratory study. Aquaculture, 422: 109-114

Yasuda, L. and Taga, N., (1980). A mass culture method for Artemia salina using bacteria as food. La mer (Bulletin de la Société franco-japonaise d' oceanographic) 18: 55-62.