Tran Sy Hieu * , Pham Qoc Anh , Tran Van Hau and Huynh Le Anh Nhi

* Corresponding author (tshieu@ctu.edu.vn)

Abstract

This study was aimed to determine the effect of foliar application of KNO3 on yield and quality of Xoan orange grown at Phung Hiep district, Hau Giang province. Experiments were carried out from March to October in 2016, using 3-years-old Xoan orange trees on Mat orange rootstock. Four treatments of the experiment, viz. four KNO3 concentrations – 0 (untreated control), 0.3; 0.5 and 0.7%, were arranged in a completely randomized design with five replications, each of which was equal to one tree. Foliar application of KNO3 was applied once at 30 days before harvest. Results showed that spraying KNO3 at 0.7% brought the best response in terms of size of fruit (78.1 mm height; 88.4 mm diameter); weight of fruit (245.6 g); vitamin C content (12.6 mg/100 g of wet sample); Brix (9.76%); peel’s color indexes (∆E =77.3; L*= 42.7; b*= 40.4).
Keywords: Fruit quality, KNO3, , ‘Xoan’ orange

Tóm tắt

Nghiên cứu được thực hiện nhằm xác định ảnh hưởng của KNO3 phun qua lá đến năng suất và phẩm chất trái cam Xoàn tại huyện Phụng Hiệp, tỉnh Hậu Giang. Thí nghiệm được thực hiện từ tháng 03/2016 đến tháng 10/2016 trên cây cam Xoàn 3 năm tuổi ghép trên gốc cam Mật. Thí nghiệm gồm bốn nghiệm thức là bốn nồng độ KNO3 (0%, 0,3%, 0,5%, và 0,7%) được bố trí theo thể thức ngẫu nhiên hoàn toàn với năm lần lặp lại, mỗi lần lặp lại là một cây cam Xoàn. KNO3 được phun một lần trước thu hoạch 30 ngày. Kết quả thí nghiệm cho thấy nghiệm thức phun KNO3 0,7% cho hiệu quả cao nhất so với đối chứng, làm tăng kích thước trái (chiều cao trái 78,1 mm; đường kính trái 88,4 mm), khối lượng trái (245,6 g) dẫn đến tăng năng suất (8,05 kg/cây); tăng hàm lượng vitamin C (12,6 mg/100 g mẫu), độ Brix (9,76 %), tăng các chỉ số đánh giá màu sắc vỏ trái (∆E=77,3; L*=42,7; b*=40,4).
Từ khóa: Cam Xoàn, kali nitrate, năng suất, phẩm chất trái

Article Details

References

Alva, K.A., M. Dirceu, P. Siva, P. Bhimu, D. Huating and S.S. Kenneth, 2006. Potassium management for optimizing citrus production and quality. International Journal of Fruit Science. 6 (1): 3-43.

Bar-Akiva, A., 1975. Effect of potassium nutrition on fruit splitting in Valencia orange. Journal of Horticultural Science. 50 (1): 85-89.

Boman, B.J., 2001. Foliar nutrient sprays influents yield and size of Valencia orange. Proceeding of the Florida State Horticulture Society. 114: 83-88.

Burns, J.K., D.J. Lewandoski, C.J. Nairn and G.E. Brown, 1998. Endo-1,4-b-glucanase gene expression and cell wall hydrolase activities during abscission in Valencia orange. Physiologia Plantarum. 102: 217-225.

Davies, F.S. and L.G. Albrigo, 1994. Citrus. CAB International. Wallingford, U.K. pp. 254.

Davies, J.N. and G.W. Winsor, 1967. Effect of nitrogen, phosphorus, potassium, magnesium and liming on the composition of tomato fruit. Journal of the Science of Food and Agriculture. 18(10): 459-466.

Deszyck, E.J., R.C.J. Koo and S.V. Ting, 1958. Effect of potash on yield and quality of ‘Hamlin’ and ‘Valencia’ oranges. Proceeding of the Florida State Horticulture Society. 18:129-135.

El-Otmani, M., A. Ait Oubahou, C.J. Lovatt, F. El-Hassainate and K. Amar, 2004. Effect of gibberellic acid, urea and KNO3 on yield and on composition and nutritional quality of Clementine mandarin fruit juice. Acta Horticulture. 632: 149-157.

Erner, Y., B. Kaplan, B. Artzi and M. Hamu, 1993. Increasing citrus fruit size using auxins and potassium. Acta Horticulture. 329: 112-116.

Guitierrez, E.A.J., I.G. Burns, A. Lee, R.N. Edmondson, 2002. Screening citrus cultivars for low nitrate content during summer and winter production. Journal of Horticultural Science Biotechnol. 77:232–237.

Hamza, A., A. Bamouh, M. El Guilli and R. Bouabid, 2012. Response of Clementine citrus var. Cadoux to foliar potassium fertilization; effects on fruit production and quality. International Potash Institute. 22 p.

Koo, R.C.J. and R.L. Reese, 1977. Influence of nitrogen, potassium and irrigation on citrus fruit quality. Proceeding International Society Citriculture. 1: 34-38.

Lê Vĩnh Thúc, Bùi Thị Cẩm Hường, Nguyễn Thị Bích Hằng, 2015. Phun kali nitrate sau đậu trái làm tăng năng suất trái quýt Đường. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 38: 76-81.

Ngô Ngọc Hưng, 2005. Thang đánh giá tham khảo cho một số đặc tính lý hóa học của đất. Bộ môn Khoa học đất. Khoa Nông nghiệp và Sinh học Ứng dụng. Trường Đại học Cần Thơ, tr. 74-75.

Nguyễn Bảo Vệ và Lê Thanh Phong, 2011. Giáo trình cây ăn trái. Nxb. Đại học Cần Thơ, 205 tr.

Nguyễn Thị Tuyết Mai và Nguyễn Thị Mai Thanh, 2009. Khảo sát các giai đoạn phát triển của trái quýt Đường (Citrus reticulata Blanco). Đề tài NCKH cấp Trường Đại học Cần Thơ. 54 tr.

Ritennour, M.A., L.G. Albrigo and J.K. Burns, 2004. Granulation in Florida citrus. Proceeding of the Florida State Horticultural Society. 111: 91-96.

Singh, R. and R. Singh, 1980. Relationship between granulation and nutrient status of ‘Kinnow’ mandarin at different localitis. Punjab Horticulture Journal. 20(3-4): 134-139.

Sites, J.W. and E.J. Deszyck,1953. Effect of varying amounts of K on the yield and quality of ‘Valencia’ and ‘Hamlin’ oranges. Proceeding of the Florida State Horticultural Society. 65:92-98.

Trần Ngọc Phương Anh, 2010. Điều tra kỹ thuật canh tác và khảo sát chất lượng trái quýt Đường ở cả 3 tỉnh Đồng Tháp, Hậu Giang và Vĩnh Long. LVCH ngành Trồng Trọt. Trường Đại học Cần Thơ, 87 tr.

Trần Thượng Tuấn, Nguyễn Bảo Vệ, Lê Thị Xua, Nguyễn Thị Xuân Thu, Lê Thanh Phong, Nguyễn Hồng Phú, Lê Vĩnh Thúc và Bùi Văn Tùng, 1999. Điều tra, khảo sát và đánh giá một số giống cây ăn trái ở ĐBSCL. Tuyển tập công trình NCKH Đại học Cần Thơ 1997-1999. 206 tr.

Trần Văn Hâu, 2008. Giáo trình Xử lý ra hoa cây ăn trái. Nxb. ĐH Quốc gia TP. Hồ Chí Minh. 314 tr.

Trần Văn Hâu, Phan Xuân Hà, Phan Yến Sơn, 2009. Điều tra và khảo sát hiện tượng khô đầu múi trái quýt Hồng (Citrus reticulata Blanco) tại huyện Lai Vung, tỉnh Đồng Tháp. Báo cáo khoa học đề tài cấp huyện, Đại học Cần Thơ. 47 tr.

Uỷ ban khoa học Nhà nước, 1991. Tiêu chuẩn Việt Nam TCVN 5483-1991 (ISO 750-1981). Sản phẩm rau quả, xác định hàm lượng acid chuẩn độ được. 7 tr.

Uỷ ban khoa học Nhà nước, 1998. Tiêu chuẩn Việt Nam TCVN 6427-2:1998 (ISO 6557/2:1984). Rau quả và các sản phẩm rau quả, xác định hàm lượng acid ascorbic. 10 tr.

Vũ Hữu Yêm, 1995. Giáo trình phân bón và cách bón phân. Nxb. Nông nghiệp Hà Nội. 202 tr.