Tran Huu Danh * , Huynh Minh Tri , Tran Huu Nghi , Nguyen Thi Tram , Luong Vinh Quoc Danh and Tran Thanh Quang

* Corresponding author (thdanh@ctu.edu.vn)

Abstract

Currently, overusing agro-chemicals on agricultural plants affects consumer health. The urgent issue, so, is to have a high-tech solution to remove the chemical residue in post-harvest agricultural products. Thus, designing ultrasonic washing tanks used to clean agricultural products out of chemical residues would be a research contributing to save consumer’s health from food poisoning. The tank was designed to allow adjusting transmission frequency and intensity of ultrasonic waves suitable to different agro-products and the primary experiment results indicated that using the designed ultrasonic tank is effective in reducing a kind of insecticide residue from some vegetables.
Keywords: Methods of agricultural product preservation, food processing, ultrasound, ultrasonic washing tank, ultrasonic wave application

Tóm tắt

Hiện nay, việc lạm dụng thuốc hóa học bảo vệ thực vật trên các loại cây nông nghiệp đã làm ảnh hưởng không nhỏ đến sức khỏe người tiêu dùng. Vì thế, vấn đề cấp bách đặt ra là phải có một giải pháp công nghệ cao để loại bỏ các dư lượng hóa chất còn trong các sản phẩm nông nghiệp sau thu hoạch. Do đó, đề tài thiết kế “Bể rửa ứng dụng sóng siêu âm” có thể  làm sạch các sản phẩm nông nghiệp khỏi dư lượng hóa chất còn tồn động là một nghiên cứu nhằm góp phần giảm thiểu nguy cơ ngộ độc thực phẩm và bảo vệ sức khoẻ của người tiêu dùng. Bể rửa được thiết kế có khả năng điều chỉnh thay đổi tần số phát, cường độ sóng siêu âm cho phù hợp với các sản phẩm nông nghiệp khác nhau và kết quả thực nghiệm bước đầu cho thấy sử dụng bể rửa siêu âm có hiệu quả trong việc giảm dư lượng thuốc hóa học bảo vệ thực vật còn sót lại từ một số loại rau.
Từ khóa: Phương pháp bảo quản nông sản, chế bến thực phẩm, siêu âm, bể rửa siêu âm, những ứng dụng sóng siêu âm

Article Details

References

Feeherry, F., Doona, C. and Kustin, K, 2010. Case Studies in Novel Food Processing Technologies. Industrial applications of high power ultrasonics in the food, beverage and wine industry. Woodhead Publishing Limited. pp. 119 – 138.

Chemat, F. and Khan, M.K., 2011. Applications of ultrasound in food technology: processing, preservation and extraction. Ultrasonics sonochemistry, 18(4): pp.813-835.

Kim, J.Y., Lee, J.S., Kwon, T.R., Lee, S.I., Kim, J.A., Lee, G.M., Park, S.C. and Jeong, M.J., 2015. Sound waves delay tomato fruit ripening by negatively regulating ethylene biosynthesis and signaling genes. Postharvest Biology and Technology, 110: pp.43-50.

Lương Vinh Quốc Danh và Trần Hữu Danh, 2017. Giáo trình Vi điều khiển MSP430. NXB Đại học Cần Thơ, 331 trang.

Phan Thanh Hà, 2014. Một vài ứng dụng của siêu âm. Tạp chí thông tin Khoa học và Công nghệ Quảng Bình. 3/2014: 36-41.

Morey, M.D., Deshpande, N.S. and Barigou, M., 1999. Foam destabilization by mechanical and ultrasonic vibrations. Journal of Colloid and Interface Science, 219(1): pp.90-98.

Mason, T.J., Povey, M.J.W, 1998. Power ultrasound in food processing: the way forward. High Energy Chem, 38: pp. 285–294.

Nguyễn Đức Thuận, Nguyễn Vũ Sơn và Trần Anh Vũ, 2003. Cơ sở Kỹ thuật siêu âm. NXB Khoa học và Kỹ thuật, 348 trang.

Nguyễn Tấn Minh, 2015. Siêu âm và ứng dụng, 29-07-2015. http://www.ttud.com.vn/Default.aspx?tabid=169&ndid=561&language=en-US