Effects of pumkin (Cucurbita pepo) in replacement of pellet feed on growth, survival rates and quality of white leg shrimp (Litopenaeus vannamei)
Abstract
Tóm tắt
Article Details
References
AOAC, 2000, Official Methods of Analysis. Association of Official Analytical Chemists Arlington. 159p.
Avnimelech, Y. 1999. ., Carbon/nitrogen ratioas a control element in aquaculture systems. Aquaculture 176, 227 -235.
Avnimelech, Y., 2012. Biofloc Technology-A Practical Guide Book, 2nd Edition.The World Aquaculture Society, BatonRouge, Louisiana, United State. 198p.
Boyd, C.E., 1998. Pond water aeration systems Aquaculture Engineering 18, 9-40.
Briggs, M. S., Funge-Smith., R.P. Subasinghe and M. Phillips, 2005. Introduction and movement of two penaeid shrimp species in Asia and the Pacific. Fao Fisheries Trchnical Paper 476.
Chamberlain, G.W and Hopkins, S.J., 1994. Reducing water use and feed cost in intensive ponds World Aquacuture Alliance Advocate, 4, 53-56.
Charantchakool, P., 2003. Problem in Penaeus monodon culture in low salinity areas. Aquaculture Asia, January-March 2003 (Vol. III No.1): 54-55.
Chen, J. C and T. S. Chin., 1998. Accuteaxictyofnitritetotigerpraw, Penaeus monodon, larvae. Aquaculture69, pp. 253-262. 1998 ISSN: 0044-8486.
Cruz, L.E., Tapia., Salazar, M., Nieto, L.M.G and Marie Ricque, D., 2008. A review of the effect of macro-algae in shrimp feeds and in co-culture. IX Symposiumon Nutrion of shrimp in Mexico, 304 -333.
Ebeling, J.amesM., Michael, B., Timmons, James, J and Bisogni., 2006. Experimental resultsof autotrophic, heterotrophicbacterialcontrolofammonia-nitrogen in zeroexchange production systems. WASAmerica Meeting, Las Vegas. Microbialcontrolled systems, special Symposium.
FAO, 2014. State of world aquaculture.
Hargreaves, J.A., 2013. Biofloc production system aquaculture. Southern regional aquaculture center. SRAC publication No. 4503.
Hopkins, S.J., Hamilton, R.D., Aandifer, P.A., Browdy, C. L (1993). Effect of water adchange rate on production, water quality, effuent characteristics and nitrogen budget of intensive shrimp ponds Journal of the World Aquaculture Society, 24, 304-320.
Lan Phương, 1999. Bách khoa toàn thư về vitamin, muối khoáng và các yếu tố vi lượng, NXB Y học, Hà Nội. 98 trang.
Lê Doãn Diên, 2004. Công nghệ sau thu hoạch thuộc ngành nông nghiệp Việt Nam trong xu thế hội nhập và toàn cầu hoá, NXB Nông nghiệp, Hà Nội. 70 trang.
Lê Quốc Việt, Trần Minh Nhứt, Lý Văn Khánh, Tạ Văn Phương và Trần Ngọc Hải, 2015. Ứng dụng biofloc nuôi tôm thẻ chân trăng (Litopenaeus vannemei) với mật độ khác nhau kết hợp với cá rô phi (Oreochromis niloticus). Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Số 38 (2015), trang 44-52.
Lê Thanh Hùng, và Ong Mộc Quý. , 2010. Hiện trạng sử dụng và quản lý thức ăn nuôi tôm thẻ chân trắng (Litopenaeus vannamei) ở Việt Nam. Khoa Thủy sản, Đại học Nông Lâm Tp. HCM. 43 trang.
Ly Van Khanh, Le Quoc Viet, Vo Nam Son and Tran Ngoc Hai, 2015. The effects of alkalinity on the growth of white leg shrimp (Litopenaeus vannamei) in low salinity. 5th IFS 2015, 1st-4th December, Malaysia. p319.
Nguyễn Thị Ngọc Anh, Định Thị Kim Nhung và Trần Ngọc Hải, 2014. Thay thế protein đậu nành bằng protein rong bún (Enteromorpha sp.) và rong mền (Chadophoraceae) trong thức ăn cho tôm thẻ chân trắng (Litopenaeus vannamei). Tạp chí Khoa học Đại học Cần Thơ, chuyên đề thủy sản, 2014(1): 158-165.
Nguyễn Thị Ngọc Anh, Định Thị Kim Nhung và Trần Ngọc Hải. 2014. Thay thế protein đậu nành bằng protein rong bún (Enteromorpha sp.) và rong mền (Chadophoraceae) trong thức ăn cho tôm thẻ chân trắng (Litopenaeus vannamei). Tạp chí Khoa học Đại học Cần Thơ, chuyên đề thủy sản, 2014(1): 158-165.
Pandey, S., Singh, J., Upadhyay, A. K., Ram D., and Rai, M., 2003. Ascorbate and Carotenoid Content in an Indian Collection of Pumpkin (Cucurbita moschata Duch. ex Poir.). Cucurbit Genetics Cooperative Report 26: 51 – 53.
Phạm Phước Nhẫn, Phan Trung Tín và Trương Trần Thúy Hằng, , 2012. Ảnh hưởng nhiệt độ lên hàm lượng beta caroten trích từ dầu gấc, bí đỏ và lê ki ma. Tạp chí khoa học, Trường Đại học Cần Thơ, số 22b, trang 177 – 183.
Phùng Thị Hồng Gấm, Võ Nam Sơn và Nguyễn Thanh Phương, 2014. Phân tích hiệu quả sản xuất các mô hình nuôi tôm thẻ chân trắng và tôm sú thâm canh ở Ninh Thuận. Tạp chí Khoa học Đại học Cần Thơ, chuyên đề thủy sản, 2014 (2): 37-43.
Tạ Văn Phương, Nguyễn Văn Bá, và Nguyễn Văn Hòa, 2014a. Nghiên cứu nuôi tôm thẻ chân trắng theo quy trình biofloc với mật độ và độ mặn khác nhau. Tạp chí Khoa học Đại học Cần Thơ, chuyên đề thủy sản, 2014(2): 44-53.
Tạ Văn Phương, Nguyễn Văn Bá, và Nguyễn Văn Hòa, 2014b. Ảnh hưởng của thời gian thủy phân và phương pháp bổ sung bột gạo lên năng suất tôm thẻ chân trắng. Tạp chí Khoa học Đại học Cần Thơ, chuyên đề thủy sản, 2014(2): 54-64.
Tổng cục Thống kê, 2014. Sản xuất nông, lâm nghiệp và thủy sản. http://www.gso.gov.vn/default.aspx?tabid=413&thangtk=12/2014, truy cập ngày 8/04/2015.
Trần Viết Mỹ, 2009. Cẩm nang nuôi tôm chân trắng thâm canh (Paeneus vannamei). Sở Nông nghiệp và Phát triển nông thôn Tp. Hồ Chí Minh, Trung tâm Khuyến nông. 30 trang.
Wasielesky W.Jr., Atwood, H., Stokes, A., Browdy, C.L., (2006). Effect of naturalproduction in a zeroexchange suspendedmicrobial flocbased super-intensive cultuersystem for white shrimp Litopenaeu vannamei. Aquaculture 258:396-403.
Wyk, P. V., Samocha, T.M., A.D. David, A.L. Lawrence, C.R. Collins, 2001. Intensive and super-intensive production of the Pacific White leg (Litopenaeus vannamei) in greenhouse – enclose raceway system. In Book of abstracts, Aquaculture 2001, Lake Buena Visa, L, 573p.
Yu, C.S., Huang, M.Y. and Liu, WY., 2003. The effect of dietary astaxanthin on pigmentation of white-leg shrimp (Litopenaeus vannamei). Journal of Taiwan Fisheries Research 11, 57-65.