TRUYEN TRAN THANH * , Lam Ngoc Phuong and NGOC NGO PHUONG

* Corresponding author (tttruyennomail@ctu.edu.vn)

Abstract

The purpose of this study was to find out the suitable concentration of plant growth regulators and activated charcoal for shoot multiplication and rooting for triploid watermelon of Tri P1 line. The experiment was arranged in a randomized complete design with 10 treatments and 5 replicates, each replicate was equal 20 plants. The results showed that MS medium supplemented only BA at 1.0 mg/L have the highest shoot regeneration in triploid watermelon Tri P1 after 3 weeks of culture. The suitable medium was MS with concentrations of 1.0 mg/L BA for number of healthy shoots, hyperhydricity may be limited. At the same time, number of leaves, shoot length well were achieved on the medium supplemented with 1.0 mg/L BA and 2.0 g/L activated carbon after 3 weeks of culture. The number of roots, root length, number of leaves, and shoot length of triploid watermelon plantlets were best recorded in medium supplemented with 0.5 mg/L IBA and 2.0 g/L activated charcoal.
Keywords: Activated charcoal, BA, Citrullus vulgaris Schrad., IBA, triploid watermelon, shoot multiplication, rooting

Tóm tắt

Mục đích của nghiên cứu là tìm ra nồng độ chất điều hòa sinh trưởng và than hoạt tính thích hợp cho việc nhân chồi và tạo rễ cho dòng dưa hấu tam bội Tri P1. Thí nghiệm được bố trí theo thể thức hoàn toàn ngẫu nhiên với 5 lần lặp lại, mỗi lần lặp lại 4 mẫu. Kết quả thí nghiệm cho thấy môi trường MS chỉ bổ sung nồng độ BA 1,0 mg/L cho hiệu quả tái sinh chồi dưa hấu tam bội Tri P1 cao nhất sau 3 tuần nuôi cấy. Môi trường thích hợp cho việc nhân chồi dưa hấu tam bội là môi trường MS bổ sung BA nồng độ 1,0 mg/L cho số chồi khỏe, hạn chế bị thủy tinh thể. Đồng thời, nồng độ BA 1,0 mg/L cùng than hoạt tính 2,0 g/L cho số lá, chiều cao cây tốt sau 3 tuần nuôi cấy. Số rễ, chiều dài rễ cũng như số lá và chiều cao cây dưa hấu tam bội tốt nhất được ghi nhận ở môi trường bổ sung IBA 0,5 mg/L và than hoạt tính 2,0 g/L.

Từ khóa: BA, Citrullus vulgaris Schrad., dưa hấu tam bội, IBA, in vitro, nhân chồi, than hoạt tính, tạo rễ

Article Details

References

Adelberg J. W., Zhang X. P. and Rhodes B. B. (1997), “Micropropagation of Citrullus lanatus (Thumb.) Matsum and Nakai (watermelon)”, Biotechnology in Agriculture and Forestry, Vol. 39, High-Tech and Micropropagation V (ed. By Y.P.S. Bajaj)Springer-VerlagBerlinHeidelberg.

Compton M.E. Gray D. J. and Gaba V. P. (2004), “Use of tissue culture and biotechnology for the genetic improvement of watermelon”, Plant Cell Tiss., Organ Cult., 77, pp. 231-243.

George E. F. (1993), Plant propagation by tissue culture, Part 1 and 2. Edington, Wilts, England, Exegetics Ltd. 1361p.

Lâm Ngọc Phương và Nguyễn Bảo Vệ (2006), Ảnh hưởng của chất điều hòa sinh trưởng thực vật IBA, BA và than hoạt tính đến sự tạo rễ của chồi dưa hấu tam bội in vitro (Citrullus vulgaris Schrad.). Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn, kỳ 2, tháng 1/2006, trang 39-44.

Murashige T. & Skoog F. (1962), “A revised medium for rapid growth and bioassays with tobacco tissue cultures”, Plant Physiol, 15, pp. 473- 497.

Nguyễn Ngọc Vũ (2008), Hiệu quả của auxin, cytokinin và than hoạt tính lên sự tạo chồi và ra rễ dưa hấu Thành Long và Sugar Baby in vitro. Luận văn tốt nghiệp đại học. Tủ sách Đại Học Cần Thơ. Cần Thơ.

Pan M. J. & Staden V. J. (1998), The use of charcoal in in vitro culture: review. J. Plant Grow. Reg., 26: 155-163.

Kapiel T., Nasr M. I., Ibrahim I. A. and Habit H. M. (2004), Micropropagation of Watermelon, Kitchen Culture Kits, Inc.