Nguyen Duy Sang *

* Corresponding author (ndsang@ctu.edu.vn)

Abstract

Studying thermoluminescence (TL) phenomenon suggests the potential applications of this phenomenon in the radiation field, especially in identifying irradiated product samples in Vietnam. Determining the right radiation dose will help to check the safety of irradiated products   in the market and to ensure the health of the consumers. This paper demonstrates the foundation of the irradiated product detection using thermoluminescence equipment in order to give more sufficient assessment on the application of this phenomenon in practice.
Keywords: Thermoluminescence, irradiation, product samples, radiation dose

Tóm tắt

Nghiên cứu hiện tượng nhiệt huỳnh quang cho thấy tiềm năng ứng dụng hiện tượng này trong lĩnh vực phóng xạ và đặc biệt là trong việc xác định mẫu chiếu xạ ở Việt Nam. Xác định đúng liều chiếu sẽ kiểm chứng được tính an toàn của sản phẩm chiếu xạ trên thị trường và đảm bảo sức khỏe cho người tiêu dùng. Bài viết này nêu ra cơ sở của việc xác định mẫu chiếu xạ trên thiết bị nhiệt huỳnh quang nhằm đánh giá đầy đủ hơn về khả năng ứng dụng của hiện tượng nhiệt huỳnh quang trên thực tế.
Từ khóa: Nhiệt huỳnh quang, phóng xạ, sản phẩm chiếu xạ, liều chiếu

Article Details

References

Atta SA, Sattar AA, Ahmad AI, Nagra SA, Ahmad T. 2001. Suitability of thermoluminescence for the detection of irradiated chicken and fish. J Radioanalyt Nucl Chem 250(3):537–40.

Autio T, Pinnioja S. 1990. Identification of irradiated foods by the thermoluminescence of mineral contamination. Z Lebensm Unters Forsch 191:177–80.

Correcher V, Muniz JL, Gomez-Ros JM. 1998. Dose dependence and fading effect of the thermoluminescence signals in gamma-irradiated paprika. J Sci Food Agric 76:149–55.

Furetta C. 2003. Handbook of Thermoluminescence. Physics Department. Rome University. Italy

Hoang Duc Tam, Thai Khac Dinh, Nguyen Quang Mien, Bui Van Loat. 2009, The thermoluminescence characteristics of LiF (Mg,Cu,P) in measuring gamma ray by the RGD-3A reader. Advances in optics photonics spectroscopy & Applications V, pp. 719.

Jensen LB. 1997. Luminescence techniques: instrumentation and methods. Radiation Measurements 27(5/6):749–68.

Khan HM, Delincee H. 1995. Detection of irradiation treatment of dates using thermoluminescence of mineral contaminants. Radiat Phys Chem 46:717–20.

McKeever S.W.S. 2000, Thermoluminescence of Solids, Cambridge University, England.

Sanderson DCW, Slater C, Cairns KJ. 1989. Detection of irradiated food. Nature 340:23–4.

Sanyal B. 2011, Studies on detection and dosimetry of irradiated food by thermoluminescence (TL) and electron paramagnetic resonance (EPR) spectroscopy, Food Technology Division, Bhabha Atomic Research Centre, India.