Nguyen Van Thanh * , Le Ha Ny , Le Trung Hieu and Nguyen Minh Thuy

* Corresponding author (nvthanh@ctu.edu.vn)

Abstract

Extraction of enzyme bromelain from non-used part of pineapple from agriculture and food processing industries can give a profit for adding value to these by products, on the other hand it can also minimize the environmental pollution. In this study, the factors affecting on bromelain extraction and preservation were explored. The results showed that among different part of pineapple wastes (stem, leave, fruit) stem was the most appropriate subject for enzyme production. The enzyme was precipitated by 70% ammonium sulfate saturation at 28°C with the protein yield 69.52%. Bromelain powder was obtained by vacuum drying for 24 hours with the moisture content of 1.87% and specific activity of 12.29 TU/mg. The enzymatic activity of the product was almost stabilised for twelve weeks when it was stored in glass bottles at 4oC.
Keywords: Ammonium sulfate precipitation, Cau Duc - Hau Giang pineapple wastes, stem bromelain, vaccuum drying

Tóm tắt

Tách chiết enzyme bromelain từ phế phẩm kho?m trong công nghiệp chê? biê?n thư?c phâ?m để chuyển chu?ng từ phế phẩm thành sản phẩm có giá trị, mă?t kha?c cu?ng nhă?m la?m giảm thiểu ô nhiễm môi trường. Với mục tiêu trên, trong nghiên cư?u na?y ca?c ta?c nhân a?nh hươ?ng đê?n trích ly va? ba?o qua?n enzyme bromelain đa? đươ?c kha?o sa?t. Kết quả nghiên cứu cho thấy trong sô? như?ng phâ?n phê? phâ?m (thân, la?, tra?i) thân khóm là nguồn cơ châ?t thích hợp để sa?n xuâ?t enzyme bromelain. Chế phẩm bromelain được kết tủa vơ?i ammonium sulfate 70%, ơ? nhiệt độ 28oC, cho sa?n lươ?ng 69,52% protein. Bô?t bromelain thu đươ?c bơ?i sấy chân không trong 24 giờ, độ ẩm đạt 1,87% và hoạt lực là 12,29 (TU/mg). Bột enzyme thu đươ?c nên bảo quản ở nhiệt độ lạnh (4oC) trong chai thu?y tinh, co? hoạt tính ổn định trong 12 tuần.
Từ khóa: Bromelain thân, kê?t tu?a sulfate ammonium, phê? phâ?m kho?m Câ?u Đu?c- Hâ?u Giang, sâ?y chân không

Article Details

References

Bradford M. M, 1976, A rapid and sensitive mocrogam quanlities of protein utilizing the principle of protein dye binding, Analytical Biochemistry, 72, 248-254.

Dương Thị Hương Giang, Lê Thanh Hùng, Võ Văn Song Toàn, Sonia Beeckmans, Edilbert Van Driessche và Trần Phước Đường, 2002. Đánh giá các phương pháp trích ly bromelin từ nước khóm thô, Tạp chí Khoa học năm 2002, Trường Đại học Cần Thơ.

Kunitz M, 1974. Determination of proteolytic activity by the casein digestion method. Journal of General Physiology, 30, 291.

Lại Thị Ngọc Hà, 2009. Nghiên cứu tách và tạo chế phẩm enzyme bromelain từ phế phụ phẩm dứa, Tạp chí Khoa học và Phát triển năm 2009 - tập 7, số 2:203-211, Trường Đại học Nông nghiệp Hà Nội.

Larrauri J.A., Ruperez P. and Calixto F. S., 1997. Pineapple shell as a source of dietary fiber with associated polyphenols. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 45: 4028-4031.

Nguyễn Đình Huyên, Hà Ái Quốc, Lâm Thị Kim Châu, Lê Thị Thanh Mai, 1994. Nghiên cứu và sản xuất enzyme bromelain. Đề tài nghiệm thu cấp Bộ. Mã số B91-07-03.

Nguyễn Đức Lượng, 2004. Công nghệ enzyme, NXB ĐHQG Thành phố Hồ Chí Minh.

Nguyễn Phú Thọ và Dương Thị Hương Giang, 2011. Nghiên cứu qui trình điều chế bột enzyme papain thô từ nhựa đu đủ. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ.

Nguyễn Trọng Cẩn, Nguyễn Thị Hiền, Đỗ Thị Giang, Trần Thị Luyến, 1998. Giáo trình Công nghệ enzyme, NXB Nông nghiệp, Hà Nội.

Ota S., Muta E., Katahira Y., Okamoto Y., 1985. Reinvestigation of fractionation and some properties of the proteolytically active components of stem and fruit bromelains. Journal of Biochemistry (Tokyo) 98: 219-228.

Tran A.V., 2006. Chemical analysis and pulping study of pineapple crown leaves, Industrial crops and products, 24: 66-74.