Chau Tai Tao * , Tran Ngoc Hai and Tran Minh Nhut

* Corresponding author (cttao@ctu.edu.vn)

Abstract

This study was conducted to evaluate the quality of freshwater prawn (Macrobrachium rosenbergii) larvae and post-larvae produced from different broodstock sources. Prawn larvae produced from broodstock which were collected from Ca Mau, Can Tho, Long An, and Dong Nai provinces and were reared in the modified static green water system. Results showed that Dong Nai prawn had the fastest growth and the longest length at stage 1 (1.88 ± 0.04mm), stage 5 (2.95 ± 0.28 mm), stage 11 (6.9 ± 0.35 mm), and PL15 (9.5 ± 0.42 mm) and was significantly different from the other sources. Survival rate at PL15 of Dong Nai prawn (46.9 ± 17.07 %) was significantly higher than that of Long An (37.8%) but not significantly different from those of Can Tho (56 ± 13.5 %) and Ca Mau prawn (49.2 ± 11.8%). Survival rates of all PL15 sources after being shocked by formalin (150 ppm in 30 minutes) and ammonia (100 ppm in 30 minutes) were ranged 98.1 to 99.1%, respectively (Can Tho prawn) to 100% (Dong Nai and Long An prawn). No parasite or Macrobrachium nodavirus diseases were found in four sources of postlarvae. It was suggested that Dong Nai broodstock produced the best quality of freshwater prawn postlarvae.
Keywords: Freshwater prawn, broodstock sources, larval quality

Tóm tắt

Nghiên cứu nhằm đánh giá chất lượng ấu trùng và hậu ấu trùng của một số nguồn tôm càng xanh (Macrobrachium rosenbergii). ấu trùng tôm càng xanh được sinh sản từ bốn nguồn tôm bố mẹ ở Cà Mau, Cần Thơ, Long An và Đồng Nai được ương đến giai đoạn PL15 trong hệ thống nước xanh cải tiến. Kết quả nghiên cứu cho thấy nguồn tôm Đồng Nai tăng trưởng về chiều dài ở giai đoạn 1 (1,88 ± 0,04 mm), giai đoạn 5 (2,95 ± 0,28 mm), giai đoạn 11 (6,9 ± 0,35 mm) và PL15 (9,5 ± 0,42 mm) tốt nhất, khác biệt có ý nghĩa thống kê (p<0,05) so với 3 nguồn tôm còn lại. Tỷ lệ sống PL15 của nguồn tôm Đồng Nai (46,9 ± 17,07 %) cao hơn có ý nghĩa (p<0,05) so với nguồn tôm Long An (37,8 ± 14,24 %) và không khác (p>0,05) so với nguồn tôm Cần Thơ (56 ± 13,5 %) và Cà Mau (49,2 ± 11,8%). Tỷ lệ sống của PL15 khi gây sốc bằng formol (150 ppm trong 30 phút) và ammonium (100 ppm trong 30 phút) của các nguồn tôm đều cao, tương ứng từ 98,1 và 99,1% (tôm Cần Thơ) đến 100% (tôm Đồng Nai và Long An). PL15 của 4 nguồn tôm không có bệnh kí sinh trùng và virut đục thân (Macrobrachium nodavirus). Kết quả nghiên cứu cho thấy nguồn tôm bố mẹ ở Đồng Nai cho chất lượng PL15 tốt nhất.
Từ khóa: tôm càng xanh, nguồn tôm bố mẹ, chất lượng Ấu trùng

Article Details

References

Ang K.J, 1985. The evolution of an enviromentally friendly hatchery technology for Udang Galah, the king of freshwater prawn and a limpe into future of aquaculture in 21st century. University Pertanian Malaysia.

Bộ Thủy sản, 2001. Tài liệu hướng dẫn nuôi tôm sú luân canh với trồng lúa 13 trang.

Đinh Hùng, Nguyễn Thanh Vũ và Nguyễn Văn Hảo, 2011. Kết quả bước đầu chương trình chọn giống tôm càng xanh (Macrobrachium rosenbergii)bằngphương pháp chọn lọc gia đình tại Việt Nam. Tuyển tập nghề cá sông Cửu Long 2011.

FAO, 2002. Farming freshwater prawns – A manual for the culture of the giant riiver prawn (Macrobrachium rosenbergii). 212pp.

G. Figueroa-Lucero et al., 2011. Acute toxicity of ammonia on Macrobrachium tenellum(SMITH) lavare. Rev. Int. Contam. Ambie. 28 (2) 145-150.

Margarete Mallasen, Wagner Cotroni Valenti, 2006. Effect of nitrite on larval development of giant river prawn Macrobrachium rosenbergii. Original Research Article Aquaculture, Volume 261, Issue 4, 11 December 2006, Pages 1292-1298.

New, M. B., and S. Singholka,1985. Freshwater Prawn Farming: A manual for culture of Macrobrachium rosenbergii. FAO Fisheries Technical Paper (212).

New, M. 2002. Farming Freshwater Prawns: A Manual for the Culture of the Giant River Prawn (Macrobrachium rosenbergii). FAO Fisheries Technical Paper 428, 212pp

Nguyễn Thanh Phương và Trần Văn Bùi, 2006. Ảnh hưởng của nguồn tôm mẹ lên sứu sinh sản và chất lượng ấu trùng tôm càng xanh (Macrobrachium rosenbergii). Tạp chí Thủy sản 2006: 124-133.

Nguyễn Thanh Phương, Trần Ngọc Hải, Trần Thị Thanh Hiền và Marcy N. Wilder, 2003. Nguyên lý và kỹ thuật sản xuất giống tôm càng xanh (Macrobrachium rosenbergii). Nhà xuất bản Nông nghiệp Tp. Hồ Chí Minh, 127 trang.

Nguyễn Thị Thanh Thủy, 2000. Kỹ thuật sản xuất giống tôm càng xanh (Macrobrachium rosenbergii). Nhà xuất bản Nông nghiệp. TP Hồ Chí Minh.

Nguyễn Việt Thắng, 1995. Kỹ thuật nuôi tôm càng xanh. NXB Nông nghiệp, 149 trang.

Dinh The Nhan, M. Wille, L. T. Hung, P. Sorgeloos, 2009. Comparison of reproductive performance and offspring quality of giant freshwater prawn (Macrobrachium rosenbergii)broodstock from different regions. Aquaculture, 298, 36-42.

Rao K.L. and Troipathi S.D. 1993. A manual on Giant Freshwater prawn hatchery. CIFA.

Uno, Y. and K. C. Soo, 1969. Larval development of Macrobrachium rosenbergiireared in laboratory. J. Tokyo Univ. Fish., 55(2): 79-90.