Huỳnh Thị Chí Linh * Nguyễn Bảo Vệ

* Tác giả liên hệHuỳnh Thị Chí Linh

Abstract

In order to increase the yield and quality of Chau Nghe mango fruits, an experiment was arranged in randomized complete block design in Cang Long District, Tra Vinh province with 6 replications and 7 treatments which consists of 1 control and 6 were combination of 3 forms of K (KCl, KNO3 and K2SO4) and 2 concentrations (2 and 4 g/l). The K solution was sprayed on leaves and fruits. Results showed that spraying KNO3 at concentration of 2 g/l at preharvest increased the quality of Chau Nghe mango fruits and obtained the highest yield (111,4 kg/tree). The income of the treatment of 2 g/l KNO3 was higher than control treatment (raising 272.000 VNĐ/tree) and the cost of production was not high compared with other treatments (raising 49.600 VNĐ/tree) and the fruit ripening was delayed by 4 days compared with control. 
Keywords: preharvest, postharvest, KCl, KNO3, K2SO4, foliar application

Tóm tắt

Để gia tăng năng suất và phẩm chất xoài Châu Nghệ, một thí nghiệm được thực theo thể thức khối hoàn toàn ngẩu nhiên tại huyện Càng Long, tỉnh Trà Vinh với 7 nghiệm thức gồm 1 nghiệm thức đối chứng và 6 nghiệm thức phun KCl, KNO3 và K2SO4 ở 2 nồng độ là 2 và 4 g/l. Thí nghiệm có 6 lần lặp lại. Phân được phun qua lá và trái 2 tuần một lần, kể từ 1 tuần sau khi đậu trái đến trước khi thu hoạch 2 tuần, trên cây xoài Châu Nghệ 12 năm tuổi. Kết quả thí nghiệm cho thấy phun KNO3 nồng độ 2 g/l trước thu hoạch đã làm tăng phẩm chất trái xoài Châu Nghệ và cho năng suất cao nhất (111,4 kg/cây). Phun KNO3 ở nồng độ 2 g/l cho lợi nhuận tăng thêm cao nhất (272.000 đồng/cây) và chi phí tăng thêm chỉ ở mức trung bình (49.600 đồng/cây) so với các nghiệm thức xử lý khác, đồng thời cũng làm cho trái chín chậm hơn 4 ngày so với đối chứng.
Từ khóa: Xoài Châu Nghệ, Trước thu hoạch, sau thu hoạch, KCl, KNO3 và K2SO4, phun lá

Article Details

Tài liệu tham khảo

Bottrill D. E, Possingham J. V. and Kriedemann P. E. (1970), The effect of nutrient deficiencies on photosynthesis and respiration in spinach. Plant Soil 32:424 – 438.

Chapman H. D, and Pratt P. F. (1961), Methods of analysis for soils, plant and water. Univ. California, Berkeley, CA, USA.

Coombs J, Hind G, Leegood R. C, Tieszen L. L. and Vonshak A. (1987), Measurement of starch and sucrose in leaves. Techniques in bioprodutivity and photosynthesis, Pergamon press, pp. 219-288.

Daryl D. B. and Brown J. R. (1993), Potassium in Missouri soils. Agricultural publication GO9 185. Department of agronomy, University of Missouri – Columbia.

Dubosi M, Gilies K. A, Hamilton J. K, Rebers, and Smith F. (1956), Colorimetric methol for determination of sugar and related substances. Anal Chem 28, pp. 350-356.

Lam P. F, Omar D. and Talib Y. (1985), Fruit-drop and growth, respiration and chemical change in Golek mango. Food Technology Division, MARDI, Setdang, Selangor, Malaysia. MARDI – Research – Bulletin 1985, 13:1, 8 – 14; 155 ref.

Mai Thu Hương (2003), Ảnh hưởng của dạng và liều lượng kali phun lá đến phẩm chất xoài cát Hòa Lộc tại Cần Thơ, Luận án tốt nghiệp thạc sĩ chuyên ngành trồng trọt, Khoa Nông Nghiệp, Trường Đại Học Cần Thơ.

Quách Đỉnh, Nguyễn Văn Tiếp và Nguyễn Văn Thoa (1996), Công nghệ sau thu hoạch và chế biến rau quả, Nhà Xuất Bản Khoa học Kỹ thuật, Trang 55-120.

Salunkhe D. K. and Desai B. B. (1984), “Mango”, In: Postharvest Biotechnology of fruits, Volume I. CRC Press, Boca raton, Florida, USA, pp. 77-94.

Suelter C. H. (1970), Enzyme activated by monovalent cation. Science 168: 798- 795.

Viện Lân và Kali Canada (1995), Kali nhu cầu và sử dụng trong nền nông nghiệp hiện đại, Người dịch Công Doãn Sắt, Viện Khoa Học Nông Nghiệp Miền Nam. Nhà Xuất Bản Nông Nghiệp TP Hồ Chí Minh.