Triệu Thanh Tuấn * , Đỗ Thị Thanh Hương Mark Bayley

* Tác giả liên hệTriệu Thanh Tuấn

Abstract

The giant freshwater prawn (Macrobrachium rosenbergii) is an important cultured species in freshwater areas. This study aimed to assess the effects of 30, 60, and 100% oxygen dissolved (DO) saturation on the feed utilization and growth of this species. The results showed that the time course of feed consumption and gastric digestion of this prawn at 30% DO saturation were longer than those at 60 and 100% DO saturation (7, 6, and 5 hours, respectively). The molting frequency of prawns reared at 30% DO saturation was 4 times, while there were 5 times at 60 and 100% oxygen saturation. The average body weight of the prawns at 90 days of rearing at the 30% oxygen saturation (13.7 g) was significant lower (p<0,05) than that of 60 and 100% oxygen saturation (17.3 và 19.1 g, respectively). The results indicated that dissolved oxygen concentration about 30% saturation affects the feed utilization, survival rate and growth of  prawn.
Keywords: dissolved oxygen, giant freshwater prawn

Tóm tắt

Tôm càng xanh (Macrobrachium rosenbergii) là loài nuôi quan trọng ở vùng nước ngọt. Nghiên cứu này nhằm xác định sự ảnh hưởng của các mức oxy hòa tan (30, 60 và 100% oxy bão hòa) lên sự tiêu hóa thức ăn, tỉ lệ sống, chu kỳ lột xác và sự tăng trưởng của tôm càng xanh. Kết quả cho thấy ở nghiệm thức 30% oxy bão hòa tổng thời gian sử dụng và tiêu hóa thức ăn của tôm kéo dài hơn so với hai nghiệm thức còn lại (theo thứ tự là 7 giờ, 6 giờ và 5 giờ). Số lần lột xác của tôm có sự khác biệt có ý nghĩa giữa nghiệm thức 30% oxy bão hòa (4 lần) với hai nghiệm thức 60 và 100% oxy bão hòa (5 lần). Khối lượng trung bình của tôm sau 90 ngày nuôi ở nghiệm thức 30% oxy bão hòa là 13,7g và khác biệt có ý nghĩa thống kê (p<0,05) so với nghiệm thức 60% oxy bão hòa (17,3 g) và 100%  oxy bão hòa (19,1 g). Kết quả nghiên cứu cho thấy khi hàm lượng oxy hòa tan trong nước khoảng 30% mức bão hòa đã có sự ảnh hưởng đến sử dụng thức ăn và phát triển của tôm càng xanh.
Từ khóa: oxy hòa tan, tôm càng xanh

Article Details

Tài liệu tham khảo

Allan, G. L., and Mauguire, G. B. 1991. Lethal levels of dissolved oxygen and effects of short-term oxygen stress on subsequent growth of juvenile Penaeus monodon. Aquaculture 84 (1991) 27-37.

Avault, J. W. 1986. Aquaculture: environmental and conservation considerations. Research Report, 19 (1): 64-67.

Brett, J. R. 1979. Environmental factors and growth. In: Hoar, W. S., Randall, D. J., Brett, J. R. (Eds.), Fish Physiology, Vol. 8. Bioenergetics and Growth. Academic Press, New York, pp. 599-675.

Clark, J. V. 1986. Inhibition of molting in Penaeus semisulcatus by long-term hypoxia. Aquaculture 52 (1986) 253-254.

Colt, J. 1984. Computation of dissolved gas concentrations in water as functions of temperature, salinity and pressure. American Fisheries Society Special Publication 14.

DeSilva, S.S. and Anderson, T. A. 1995. Fish Nutrition in Aquaculture. Aquaculture Series 1. Chapman & Hall, London. p. 128.

Fidler, L. E., and Miller, S. B. 1994. Britsh Columbia water quality guidelines for dissolved gas supersaturation. Published by: BC Ministry of Environment, Canada Department of Fisheries and Oceans Environment Canada.

Frank, J. R., Sulkin, S. D., and Morgan, R. D. 1975. Biochemical changes during larval development of the xanthid crab Rhithropanopeus harrisii. I. Protein, total lipid, alkaline phosphatase, and glutamic oxaloacetic transaminase. Mar. Biol., Vol. 32, pp. 105-111.

Hagerman, L., and Uglow, R. F. 1982. Effects of hypoxia on osmotic and ionic regulation in the brown shrimp Crangon crangon (L.) from brackish water. J. Exp. Mar. Biol. Ecol. 63 (1982) 93-104.

Le Moullac, G., Soyez, C., Saulnier, D., Anquer, D., Awarre, C. J., and Levy, P. 1998. Effects of hypoxia stress on the immuno response and the resistance to vibriosis of the shrimp Penaeus stylirostris. Fish and Shellfish Immunology, 8 (1998) 621-629.

Li, Y., Li, J., and Wang, Q. 2006. The effects of dissolved oxygen concentration and stocking density on growth and non-specific immunity factors in Chinese shrimp, Fenneropenaeus chinensis. Aquaculture 256 (2006) 608-616.

Mangum, C. P. 1980. Respiratory function of the hemocyanins. Am. Zool. 20 (1980) 19-38.

McMahon, B. R. 2001. Respiratory and circulatorty compensation to hypoxia in crustaceans. Respiration Physiology 128 (2001) 349-364.

Mikulski, C. M., Burnett, L. E., and Burnett, K. G. 2000. The effect of hypercapnic hypoxia on the survival of shrimp challenged with Vibrio parahaemolyticus. J. Shellfish Res. 19, 301-311.

New, M.B. 2005. Freshwater Prawn Farming: Global Status, Recent Research and a Glance at the future, 36: 210-230.

Nguyễn Thanh Phương, Nguyễn Anh Tuấn, Trần Thị Thanh Hiền, Trần Ngọc Hải, M. Wilder, H. Ogata, M. Sano, and Maeno, Y. 2003. Development of Freshwater Prawn (Macrobrachium rosenbergii) Seed Production and Culture Technology in the Mekong Delta Region of Viet Nam: A Review of the JIRCAS Project at Cantho University. (This paper has been accepted for the JIRCAS working report No. 26 – 2003).

Racotta, I. S., Palacios, E., Mendez, L. 2002. Metabolic responses to short and long-term exposure to hypoxia in white shrimp, Penaeus vannamei. Marine Freshwater Behavior Physiology 35 (2002) 269-275.

Rosas, C., Martinez, E., Gaxiola, G., Brito, R., Sánchez, A., and Soto, L.A. 1999. The effect of dissolved oxygen and salinity on oxygen comsumption, ammonia excreation and osmotic pressure of Penaeus setiferus (Linnaeus) juveniles. Journal of Experimental Marine Biology and Ecology, 234 (1999) 41-57.

Seidman, E. R., Lawrence, A. L. 1985. Growth, feed digestibility, and proximate body composition of juvenile Penaeus vannamei and Penaeus monodon grown at different dissolved oxygen levels. J. World Maricult. Soc., 16: 333-346. Aquacop, Bedier, E., Soyez, C. 1988. Effects of dissolved oxygen concentration on survival and growth of Penaeus vannamei and Penaeus stylirostris. J. World Aquacult. Soc. (Aquacult. Communiqués) 19, (1): 13A.

Truchot, J. P. 1980. Lactate increases the oxygen affinity of crab hemocyanin. J. Exp. Zool. 214 (1980) 205-208.

Weber, K., E. Hoover, L. Sturmer, and Baker, S. 2008. The role of dissolved oxygen in hard clam aquaculture. Publication: University of Florida IFAS Extension, FA152.