Trần Văn Hâu * , Phan Xuân Hà Phan Yến Sơn

* Tác giả liên hệ (tvhau@ctu.edu.vn)

Abstract

This study was conducted to investigate factors relating to ?dry juice sac? phenomenon on Hong mandarin grown in Lai Vung district, Dong Thap province. Direct interview with precomposed questionnaire was carried out from December 2008 to March 2009, in which 60 growers possessing mandarin orchard larger than 1,000 m2 were questioned. The results showed that ?dry juice sac? phenomenon included dry sac and granulation phenomenon. Properties of granulation fruits are small size, green and hardened skin; they are also primarily located at shaded positions or below canopy. Meanwhile, fruits determined to be dry juice have larger size, relatively softness, abnormal emerging and wavy pedicels. Dry juice sac phenomenon occured on mandarin trees which are low yield, first - second bearing, strong vegetative growth; and it could appear randomly in canopy. There are two factors relating to the dry juice sac phenomenon, i.e. vegetative shoot emergence at the fruit development stage bringing about competition of nutrients between young vegetative shoots and developing fruits, and the carbonhydrate source for fruit development.
Keywords: ?dry juice sac? phenomenon, granulation

Tóm tắt

Đề tài được thực hiện nhằm tìm ra yếu tố có liên quan đến hiện tượng khô đầu múi trên trái quýt Hồng tại huyện Lai Vung, tỉnh Đồng Tháp. Điều tra và khảo sát hiện tượng khô đầu múi trên trái quýt Hồng bằng phương pháp phỏng vấn trực tiếp 60 hộ trồng quýt Hồng có diện tích vườn trên 1.000 m2 từ tháng 12/2008 đến  tháng 03/2009. Kết quả cho thấy hiện tượng khô múi bao gồm hiện tượng khô đầu múi và trái bị chai. Trái bị chai có kích thước nhỏ, vỏ trái cứng, có màu xanh, xuất hiện chủ yếu ở những vị trí có bóng râm, dưới tán trong khi trái bị khô đầu múi có kích thước trái lớn, hơi xốp, xung quanh cuống trái hơi nhô lên, có gợn sóng. Trái bị khô đầu múi xuất hiện trên cây có năng suất thấp, cây mới cho trái một hai năm đầu, sinh trưởng mạnh và xuất hiện ở bất kỳ vị nào trên cây. Hai yếu tố chính có liên quan đến hiện tượng khô múi là sự ra đọt non trong quá trình phát triển trái có lẽ dẫn đến sự canh tranh dinh dưỡng giữa đọt non và trái và nguồn carbohydrate cung cấp cho quá trình phát triển trái.
Từ khóa: Quýt Hồng, hiện tượng ?khô đầu múi?, trái bị chai

Article Details

Tài liệu tham khảo

Boonyakiat, D. and T. Yantarasri. 2001. Relationship between dry juice sac and quality of Fremont tangerine. Acta Hort. 553. Abst.

Erickson, L.C., 1968. The general physiology of citrus. In Citrus. Vol. II. Anatomy, physiology, genetics, and reproduction. Odgson, R.W. and Frosh, H.B. pp. 72-113.

Kahn, T.L.; O.J. Bier and R.J. Beaver, 2007. New late-season navel orange varieties evaluated for quality characteristics. Cali. Agri. 61 (3): 138-143.

Ladaniya, M.S., 2008. Citrus fruit: Biology, Technology and Evaluation. Academic Press, pp. 451.

Nguyễn Hoàng Thạnh, 2010. Khảo sát đặc tính sinh học sự ra hoa và phát triển trái và ảnh hưởng của vị trí trái đến phẩm chất trái quýt Hồng (Citrus reticulata Blanco) tại huyện Lai Vung, tỉnh Đồng Tháp. LVTN đại học ngành Nông Học, trường đại học Cần Thơ. 46 tr.

Ritenuor, M.A.; L.G. Albrigo; J.K. Burn and W.M. Miller, 2004. Granulation in Florida citrus, Proc. Fla. State Hort. Soc. 117: 358-361.