Nguyễn Nhựt Xuân *

* Tác giả liên hệNguyễn Nhựt Xuân

Abstract

For the purpose of prolonging the preservation of postharvest “mật” orange, the factors affecting their shelf-life was examined, including (i) treatments (ozone, KMnO4, Potassium Sorbate, vôi); (ii) edible film (CMC, chitosan, pectin), (iii) packaging (PE, PP) and (iv) storage temperature (5-30oC) are interested in this research. The chemical compositions (Vitamin C, total soluble solids, acid content) along with the physical properties (color, shell thickness) and the weight loss have been analysed. Research results showed that the loss weight of orange can be reduced and their shelf-life can be extended to 9-week storage by ozone treatment in conjunction with CMC film (or pectin film) and stored in PE bag (or PP bag) at 10oC.

Keywords: egg production, cholesterol, HDL-C, LDL-C, groundnut oil, Tra fish oil, triglycerides

Tóm tắt

Thí nghiệm (TN) được tiến hành nhằm đánh giá ảnh hưởng các mức độ bổ sung dầu phọng và mỡ cá tra lên năng suất, chất lượng và hàm lượng cholesterol HDL-C và LDL-C trong trứng của 120 gà Isa Brown từ 40-48 tuần tuổi, với 4 nghiệm thức (NT) được bố trí hoàn toàn ngẫu nhiên, lặp lại 10 lần với 3 gà mái/ô. Các NT bổ sung lần lượt là 1 và 3% dầu phộng (NTDP1% và NTDP3%) và mỡ cá tra (NTMC1% và NTMC3%). Loại và mức độ bổ sung chất béo không ảnh hưởng tỉ lệ đẻ và tiêu tốn thức ăn/ngày hay quả trứng (p>0,05). Bổ sung mỡ cá tra và dầu phọng vào khẩu phần đã có ảnh hưởng khác biệt lên chỉ số lòng đỏ, chỉ số lòng trắng và tỷ lệ lòng trắng (p<0,05). Gà nuôi NT bổ sung dầu phọng 1 và 3% sản xuất quả trứng có hàm lượng cholesterol (125,8-179,6 mg/trứng) thấp hơn so với các NT bổ sung mỡ cá (234,8 và 254,2 mg/trứng) rất có ý nghĩa (p<0,01). Mặc dù không có sự khác biệt về hàm lượng triglycerides, HDL-C và LDL-C nhưng hàm lượng LDL-C trong NT bổ sung dầu phọng có khuynh hướng thấp hơn so với các NT bổ sung mỡ cá tra. Như vậy bổ sung mỡ dầu phọng là biện pháp làm giảm cholesterol và giảm LDL-C trong trứng, trong khi mỡ cá tra làm cải thiện chất lượng trứng đối với gà nuôi trong hệ thống chuồng hở.
Từ khóa: chất lượng trứng, cholesterol, dầu phọng, HDL-C, LDL-C, mỡ cá tra, tỉ lệ đẻ, triglycerid

Article Details

Tài liệu tham khảo

AOAC 1984. Official Methods of Analysis of the AOAC, 14th ed. Association of Official Analytical Chemists, Washington, DC.

Belitz H. D., Grosch W., 1992. Lehrbuch der Lebensmittelchemie. Springer-Verlag, Berlin, 966p.

Bhonzack C.R., Harms R.H., Merkel V.D. and Russell G.B., 2002. Performance of commercial layers when fed diets with four levels of corn oil or poultry fat. J. Appl. Poult. Res., 11: 68-76.

Bozkurt M., Çabuk M. and Alçiçek A., 2008. Effect of Dietary Fat Type on Broiler Breeder Performance and Hatching Egg Characteristics. J. Appl. Poult. Res., 47-53.

Brake J., 1990. Effect of four levels of added fat on broiler breeder performance. Poult. Sci. 69:1659–1663.

Brake J., Garlich J. D. and Baughman G.R., 1989. Effects of lighting program during the growing period and dietary fat during the laying period on broiler breeder performance. Poult. Sci. 68:1185–1192.

Butarbutar T.B., 2004. Fatty acid and cholesterol in eggs: A Review. 35 (4).

Calista S. and Kirik A., 2009. Effects of Fat Type on Performance, Some Egg Charecteristics and Egg Yolk Cholesterols of Laying Hens. J Anim. Veterinary Advances, 8 (12): 2727-2729

Cook, F. and Briggs G.M., 1977. Nutritive value of eggs. Pages 92–108 in Egg Science and Technology, 2nd ed. W. J. Stadelman and O. J. Cotterill, ed. AVI Publishing Co., Westport, CT.

Elkin R.G., 2006. Reducing shell egg cholesterol content. I. Overview, genetic approaches, and nutritional strategies.World’s Poult. Sci. J..62: 665-687.

Elkin R.G., Yan Z., Zhong Y., Donkin S.S., Buhman K.K., Story J.A., Turek J.J., Porter R.E., Anderson M., Homan R. and Newton R.S., 1999. Select 3-hydroxy-3-methylglutaryl-coenzyme A reductase inhibitors vary in their ability to re-duce egg yolk cholesterol levels in laying hens through alter- ation of hepatic cholesterol biosynthesis and plasma VLDLcomposition. J. Nutr. 129:1010–1019.

Elkin R.G., Yan Z., 1999. Relation between inhibition of mevalonate biosynthesis and reduced fertility in laying hens. J. Reprod. Fertil. 116: 269-75.

Garcia C., Albala C., 1998. Lipid composition of eggs from hens fed with marine protein and fat products. Arch. Latinoam. Nutr. 48: 71-76.

González-Muñoz MJ., Bastida S., Jiménez O., Lorenzo de C., Vergara G Sánchez-Muniz FJ., 2009. The effect of dietary fat on the fatty acid composition and cholesterol content of the eggs from Hy-line and Warren hens. GRASAS Y ACEITES, 60 (4),

Graffin H.D., 1992. Manipulation of egg yolk cholesterol: A physiologist’s view. Worlds Poult. Sci. J. 48:101–112.

Grobas S., Mateos G.G. and Mendez J., 2001. Influence of dietary linoleic acid on production and weight of eggs and egg components in young brown hens. J. Appl. Poult. Res. 8: 177-184.

Huyghebaert G., De Munter G. and DeGroote G., 1988. The metabolizable energy (AME ) of fats for broilers n in relation to their chemical composition. Anim. Feed Sci. Tec. 20: 45.

Ingr I., Simeonová J., Stávková J., 1987. Cholesterol content in market hen eggs. Nahrung 31: 933-940

Levy Y., Maor I., Presser D., Aviram M., 1996. Consumption of eggs with meals increases the susceptibility of human plasma and low-density lipoprotein to lipid peroxidation. Ann. Nutr. Metab. 40: 243-251

Lukáš Z., Tůmová E., Štolc L., 2009. Effects of Genotype, Age and Their Interaction on Egg Quality in Brown-Egg Laying Hens. ACTA VET. BRNO. 85-91.

MacLachlan I., Steyrer E., Hermetter A., Nimpf J. and Schneider W.J., 1996. Molecular characterization of quail apolipoprotein very low-density lipoprotein II. Disulphide bond mediated dimerization is not essential for inhibition of lipoprotein lipase. Biochem. J., 317: 599-604

Naber E.C., Biggert M.D., 1989. Pattern of lipogenesis in laying hens fed a high fat diet containing safflower oil. J. Nutr. 119, 690-695.

NRC, 2005. Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids (Macronutrients), p. 542-543.

Pasin G., Smith G.M. and O'Mahony M., 1998. Rapid determination of total cholesterol in egg yolk using commercial diagnostic cholesterol reagent. Food Chemistry, 61 (1): 255-259.

Schofeld G., Patsch W., Rude L.L., Nelson C., Epstein M., Olson R.E., 1982. Effect of dietary cholesterol and fatty acids on plasma lipoproteins. J. Clin. Invest., 69 (5): 1072-1080.

Sell J.L., Tenesaca G. and Bales G.L., 1979. Influence of dietary fat on energy utilization by laying hens. Poult. Sci., 58: 900-905.

Sell J.L., Angel R. and Escribano F., 1987. Influence of supplemental fat on weights off eggs and yolks during early egg production. energy utilization by laying hens. Poult. Sci. 66: 1807-1812.

Senköylü N., Akyürek H., Samli H.E. and Yurdakurban N., 2004. Performance and Egg Weight of Laying Hens Fed on the Diets with Various By-Product Oils from the Oilseed Extraction Refinery Pakistan. J. Nutr.3 (1): 38-42.

StadelmanW.J. and Pratt D.E., 1989. Factors influencing composition of the hen’s egg. Worlds Poult. Sci. J. 45:247–266.

Stadelmann W.J., Cotterill O.J., 1995. Egg Science and Technology. The Harworth Press, Binghamton, p.490.

Trần Phước Hưng, 2009. So sánh các mức độ bổ sung mỡ cá tra và dầu phộng lên tỷ lệ đẻ, tiêu tốn thức ăn và chất lượng trứng của gà đẻ Isa brown nuôi trong hệ thống chuồng kín tại Đồng Nai. LVTN Kỹ sư Chăn nuôi thú y. Đại học Cần Thơ

Võ Quốc Thắng, 2008. Ảnh hưởng của khẩu phần thức ăn đến năng suất, chất lượng trứng, tỉ lệ tiêu hóa dưỡng chất, nitơ tích lũy và năng lượng trao đổi lên gà đẻ trứng thương phẩm Isa Brown nuôi tại Vũng Tàu. LVTN Kỹ sư Chăn nuôi thú y. Đại học Cần Thơ.

Weggemans R.M., Zoch P.L., Katan M.B., 2001. Dietary cholsterol from eggs increases the ratio of tatol cholesterol to high density lipoprotein cholesterol in humans: A meta analysis. AM. J. Clin. Nutr. 73 (5): 885-891.

Whitehead C.C., 1981. The response of egg weight to the inclusion of vegetable oil and linoleic acid in the diet of laying hens. Br. Poult. Sci., 22: 525-532.