Ảnh hưởng của calcium chloride xử lý trước thu hoạch đến năng suất và chất lượng trái quýt hồng (Citrus recticulata blanco)
Abstract
The study was conducted to evaluate the effects of preharvest calcium chloride (CaCl₂) application on the yield and fruit quality of Citrus reticulata Blanco cv. quyt hong. The experiment was carried out from August 2023 to February 2024 at the Laboratory of Plant Physiology and Biochemistry, Can Tho University, and in the field at Hoa Long Commune, Dong Thap Province - a major growing region for quyt hong. The results indicated that preharvest CaCl₂ treatment significantly improved several fruit quality parameters, including total soluble solids (°Brix), peel color uniformity, and reduction in segment drying. The treatment with 1.000 ppm CaCl₂ applied twice showed the best performance, reducing the percentage of segment drying to 59.22%, compared to 79.12% in the control. Additionally, the °Brix values of treated fruits were higher than those of the untreated control, indicating an increase in sugar content - a key factor enhancing sensory quality and market value. Treated fruits also exhibited more uniform and brighter peel coloration, improving their visual appeal and consumer preference.
Tóm tắt
Nghiên cứu được thực hiện nhằm đánh giá ảnh hưởng của việc xử lý calcium chloride (CaCl₂) trước thu hoạch đến năng suất và chất lượng trái quýt hồng. Thí nghiệm được triển khai tại Phòng thí nghiệm Sinh lý - Sinh hóa, Đại học Cần Thơ và ngoài đồng tại xã Hoà Long, tỉnh Đồng Tháp - vùng chuyên canh quýt hồng trọng điểm, từ tháng 8 năm 2023 đến tháng 2 năm 2024. Kết quả cho thấy việc xử lý CaCl₂ trước thu hoạch góp phần cải thiện đáng kể một số chỉ tiêu về năng suất và chất lượng trái, bao gồm độ Brix, màu sắc vỏ trái và tỷ lệ KĐM. Trong đó, nghiệm thức xử lý CaCl₂ ở nồng độ 1.000 ppm và phun hai lần đạt hiệu quả cao nhất, với tỷ lệ múi khô chỉ 59,22%, thấp hơn rõ rệt so với nghiệm thức đối chứng (79,12%). Đồng thời, độ Brix của trái ở các nghiệm thức xử lý cũng cao hơn so với đối chứng, phản ánh hàm lượng đường tăng - yếu tố quan trọng nâng cao chất lượng cảm quan và giá trị thương phẩm. Vỏ trái có màu sắc đồng đều và sáng, góp phần tăng tính hấp dẫn trong tiêu thụ.
Article Details

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Tài liệu tham khảo
Dat, D. H. (2003). Fruit gardening in three regions. Agricultural Publishing House, Hanoi (in Vietnamese).
Ferguson, I., Volz R., & Woolf, A. (1999). Preharvest factors affecting physiological disorders of fruit. Postharvest Biology and Technology, 15(3), 255-262.
https://doi.org/10.1016/S0925-5214(98)00089-1
Hanson, E. J., Beggs, J. L., & Beaudry, R. M. (1993). Applying calcium clorua postharvest to improve highbush blueberry firmness. HortScience, 28(10), 1033-1034.
https://doi.org/10.21273/hortsci.28.10.1033.
Huan, N. T. A. (2010). Effect of some nutrients quantity and number of treatments before collection on quality and appearance of a non-citrusy area of Citrus reticulata Blanco (master's thesis). Can Tho University (in Vietnamese).
Jolita, R., Birute, K., & Zydrunas, S. (2012). Effect of external and internal factors on secondary metabolites accumulation in ST, John’s worth. Botanica Lithuanica, 18(2), 101-108.
https://doi.org/10.2478/v10279-012-0012-8
Kotsias, D. (2004). Influence of Citrus aurantium L. and Poncirus trifoliata (L.) Raf. rootstocks and nutrient sprays on granulation of Valencia sweet orange [C. sinensis (L.) Osbeck] fruits. European Journal of Horticultural Science, 69(4), 244-249.
https://doi.org/10.17660/eJHS.2004/25313
Lee, S. K., & Kader, A. A. (2000). Preharvest and postharvest factors influencing vitamin C content of horticultural crops. Postharvest Biology and Technology, 20(3), 207-220.
https://doi.org/10.1016/S0925-5214(00)00133-2
Marschner, H. (2012). Marschner's Mineral Nutrition of Higher Plants (3rd ed.). Academic Press.
Muoi, N. V., Dao, P. T. A., Ha, L. T. V., Phuong, N. N. M., & Ai, C. T. D. (2005). The influence of packaging types on the quality of Sanh oranges during storage. National Workshop “Citrus, Mango and Pineapple”, Project R2 “Fruit Trees” (pp. 141-148). Can Tho University (in Vietnamese).
Szakiel, A., Paczkowski, C., & Henry, M. (2010). Influence of environmental abiotic factors on the content of saponins in plants. Phytochemistry Reviews, 10(4), 493-502. https://doi.org/10.1007/s11101-010-9164-2
Viet, T. X., & Hoa, L. V. (2021). Effects of pre-harvest treatment of Calcium, Boric acid and brassinolide on yield and quality of Citrus recticulata Blanco in Lai Vung district, Dong Thap province. Vietnam Agricultural Science and Technology, 10(131), 47-52 (in Vietnamese).
White, P. J., & Broadley, M. R. (2003). Calcium in plants. Annals of Botany, 92(4), 487-511. https://doi.org/10.1093/aob/mcg164.