Trần Thị Thanh Hiền * , Nguyễn Hoàng Đức Trung , Lê Quốc Toán Trần Thị Bé

* Tác giả liên hệ (ttthien@ctu.edu.vn)

Abstract

This study was designed to determine the maximum replacing levels of fish meal protein (FM) by soybean meal protein (SBM), defatted with phytase enzyme supplementation for Channa micropeltes. FM in the basal diet was replaced by SBM in the diets at replacing levels of 20, 30, 40, and 50% with 0.02% phytase supplementation. Channa micropeltes fingerlings (4.3±0.03 g/fish) were randomly distributed into 15 tanks (100 liters/tank) with 25 individuals per tanks. After 8 weeks of feeding, there were no significant differences in survival rate (SR) among the treatments. Compare to control treatment (FM), replacement of 20, 30 and 40% of FM by SBM did not significantly affected on growth performance, feed conversion ratio (FCR) and protein efficiency ratio (PER) while the replacing level of 50% significantly reduced these parameters, except FCR. From economic view, replacement of FM by SBM up to 40% in Channa micropeltes diets reduced  feed costs/kg weight gain by 4.83%.
Keywords: snakehead, phytase

Tóm tắt

Nghiên cứu được tiến hành để xác định khả năng thay thế protein bột cá bởi protein bột đậu nành, có bổ sung enzym phytase làm thức ăn cho cá lóc bông. Nghiệm thức thức ăn đối chứng với nguồn cung cấp protein là bột cá, 4 nghiệm thức còn lại có mức protein bột cá được thay thế bởi protein bột đậu nành lần lượt là 20%, 30%, 40%, 50% và có bổ sung 0,02% phytase. Cá lóc bông giống chọn làm thí nghiệm có khối lượng từ 4-5g/con, được bố trí ngẫu nhiên trong 15 bể (100 lít/1bể), với mật độ 25 con/bể. Sau 8 tuần thí nghiệm, thì cá nuôi ở các nghiệm thức không có sự khác biệt về tỷ lệ sống. So với nghiệm thức đối chứng và các nghiệm thức có bột đậu nành thay thế ở mức 20%, 30%, 40% thì không có sự khác biệt về tăng trưởng của cá, hệ số thức ăn, hiệu quả sử dụng protein. Còn nghiệm thức 50% bột đậu nành thay thế bột cá thì có khác biệt khi so sánh về các chỉ tiêu trên, trừ hệ số thức ăn. Với  mức thay thế 40% bột đậu nành cho bột cá làm thức ăn cho cá lóc bông thì giảm chi phí thức ăn/1kg cá tăng trưởng là 4,83%.
Từ khóa: Channa micropeltes, cá lóc bông, phytase

Article Details

Tài liệu tham khảo

Ai, Q. And X. Xie, 2007. Effects of Replacement of Fish Meal by Soybean Meal and Supplementation of Methionine in Fish meausoybean Meal-based Diets on Growth Performance of the Southern Catfish (Silurus meridionalis). National Natural Science Foundation of China.30: 498-507.

Baruah K., A.K. Pal, N.P. Sahu, and D. Debnath (2007) Microbial Phytase Supplementation in rohu, labeo rohita, diets enhances growth performance and nutrient digestibility. Journal of the World Aquaculture Society; 38(1): 129-137.

Catacutan, M.R. and G.E. Pagador, 2004. Partial replacement of fishmeal by defatted soybean meal in formulated diets for themangrove red snapper, (Lutjanus argentimaculatus) (Forsskal 1775). Aquaculture Research. 35: 299-306.

Deng, J., K.Mai, Q.Ai, W. Zhang, and X.Wang, W. Xu and Z. Liufu, 2006. Effects of replacing fish meal with soy protein concentrate on feed intake and growth of juvenile Japanese flounder (Paralichthys olivaceus). Aquaculture 258: 503–513.

El-Saidy, D.S.D. and M.A Gaber, 2002. Complete Replacement of Fish Meal by Soybean Meal with Dietary L-Lysine Supplementation for Nile Tilapia Oreochromis niloticus (L.) Fingerlings. World aquaculture society. 33: 297-306.

Harnández, M.D., F.J. Martínez, M. Jover and B.G. García, 2007. Effets of partial replacement of fish meal by soybean meal in sharpsnout seabream (Diplodus puntazzo) diet. Aquaculture 263: 159-167.

Hertrampf J. W. and F. Piedad-Pascual, 2000. Handbook on ingredients for aquaculture feeds. Kluwer academic publishers Dordrecht/ Boston/ London, The Netherlands. 573pp.

Huang, B.Q., 2007. Effect of soybean replacement on the growth of Cobia (Rachycentron canadum). Department of Biological Science & Technology, China Institute of Technology,Taipei, Taiwan.

JacksonL.C, H.Li. Meng and E. H. Robinson, 1996 Use of Microbial Phytase in Channel Catfish (Ictalurus punctatus) Diets to Improve Utilization of Phytate Phosphorus1. Journal of the World Aquaculture Society; 27(3): 309-313.

Nguyễnthị ngọc Lan, 2004. Nghiên cứu sử dụng thức ăn chế biến để ương nuôi cá lóc bông (Channa micropeltes). Luận văn thạc sĩ khoa học nuôi trồng thủy sản.

Phan hồng Cương, 2009. Tình hình sử dụng cá tạp và khả năng sử dụng bột đậu nành trong phối chế thức ăn chế biến nuôi cá lóc (Channa striata). Luận văn thạc sĩ khoa học nuôi trồng thủy sản.

Sardar, P., M. Abid, S.H Randhwa and K.S Prabhakar, 2008. Effect of dietary lysine and methionine supplemention on growth, nutrient utilization, carcass composition and haemato-biochemical status in Indian major carp, rohu (Labeo rohita) fed soy protein-based diet. Aquaculture Nutrition 2008.

Soltan, M.A., M.A. Hanafy and M.I.A. Wafa, 2008. Effect of replacing fish meal by a mixture of different plant protein sources in Niletilapia (Oreochromis niloticus L.) Diets. Global Veterinaria. 2: 157-164.

Ustaoglu, S. And B. Rennert, 2006. Effects of partial replacement of fishmeal with isolated soy protein on digestibility and growth performance in sterlet (Acipenser ruthenus).The Israeli Journal of Aquaculture-Bamidgeh. 58: 170-177.

Vielma J, Ruohonen K, Peisker M. Dephytinization of two soy pro-teins increases phosphorus and protein utilization by rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Aquaculture 2002;204(1):145–56.

Wang, Y., Kong L.J., C. Li and D. B. Bureau, 2006. Effet of replacing fish meal with soybean meal on growth, feed ultilization and carcass composition of cuneate drum (Nibea miichthioides). Aquaculture. 216: 1307-1313.