Nguyen Van Thu *

* Corresponding author (nvthu@ctu.edu.vn)

Abstract

The study was implemented on 4 local cattle with the average live weight of 140.0 ± 12.4 kg (± SD), which were allocated in a Latin square design with 4 treatments and 4 periods. The treatments included the crude protein (CP) levels of 150, 180, 210 and 240g/100kg live weight/day in diets (CP-150, CP-180, CP-210 and CP-240, restectively). The crude protein supplements were from urea and sesbania grandiflora leaves with the ratio around 2:1. The results showed that feed intake was 3.10, 3.11, 3.40 and 3.27kgDM/day for the treatment CP-150, CP-180, CP-210 and CP-240, respectively. Ruminal N-NH3 concentration significantly increased by increasing the levels of protein in the diets (p=0.012). The conclusion was that increasing the levels of crude protein in local cattle diets improved feed intake, ruminal N-NH3, nitrogen retention and daily weight gain. The level of 210gCP/100kg live weight/day in local growing cattle diet by supplementation of sesbania grandiflora leaves and urea could be recommended for farmers? application.
Keywords: local cattle, feed intake, ruminal ammonia, nitrogen retention

Tóm tắt

Thí nghiệm được thực hiện trên 4 con bò đực ta có trọng lượng 140,0 ± 12,4 kg (± SD), được thiết kế kiểu hình vuông Latin với 4  nghiệm thức và 4 giai đoạn. Các nghiệm thức gồm có: CP-150, CP-180, CP-210 và CP-240 (150, 180, 210 và 240g protein thô /100kg thể trọng/ngày). Thức ăn bổ sung đạm bao gồm so đủa và urê với tỉ lệ đạm của so đủa và của urê là 2:1. Kết quả về lượng thức ăn tiêu thụ hằng ngày là 3,10, 3,11, 3,40 và 3,27kgDM theo thứ tự ở các nghiêm thức CP-150, CP-180, CP-210 và CP-24. Nồng độ N-NH3 của dịch dạ cỏ tăng có ý nghĩa theo sự tăng lượng protein  của khẩu phần ở thời điểm 3 giờ sau khi ăn (p=0,012). Kết luận là nâng cao hàm lượng protein thô bằng bổ sung so đủa và urê làm tăng khả năng ăn vào, hàm lượng N-NH3 dịch dạ cỏ, nitơ tích lũy trong cơ thể và cải thiện tăng trọng của bò ta. Đề nghị sử dụng mức độ protein thô là 210g/100kg thể trọng/ngày và bổ sung so đủa, urê trong khẩu phần bò để chăn nuôi bò.
Từ khóa: mức đạm thô, bò ta, thức ăn tiêu thụ, ammonia dịch dạ cỏ, tích lũy nitơ

Article Details

References

AOAC, 1990. Offical methods of analysis.15th edn. Association of offical analytical chemist. Washington, D. C.

Barnett, A. J. G. and Reid, R. L. 1957., Studies on the production of volatile fatty acids from grass by rumen liquor in an artificial rumen. The volatile fatty acid production from grass. J. Agric. Sci. Cam. 48. pp, 315-321

Bruinenberg. M. H, H. Valk, H. Korevaar and P. C. Struik (2002). “Factors affecting digestibility of temperate forages from seminatural grasslands”, ID TNO Animal Nutrition, Lelystad, WageningenUniversity, Department of Plant Sciences, Crop and Weed Ecology Group, Wageningen, and Plant Research International, Wageningen, The Netherlands.

Danh Mô (2003), Nghiên cứu các cải tiến phương pháp xác định tỷ lệ tiêu hóainvitro với dịch dạ cỏ thay thế hóachất làm nguồn dưỡng chất chính của vi sinh vật ở trâu ta. Luận văn tốt nghiệp thạc sỹ chăn nuôi thú y, trường Đại học Cần Thơ

Lâm Phước Thành (2007), Hiệu quả của các nguồn đạm lên tỷ lệ tiêu hóavà nitơ tích lũycủa trâu ta. Luận văn tốt nghiệp kỹ sư chăn nuôi thú y, trường Đại học Cần Thơ.

Lưu Hữu Mãnh, Nguyễn Nhựt Xuân Dung, Võ Văn Sơn (1999), Bài giảng Dinh dưỡng gia súc, khoa Nông nghiệp và Sinh học Ứng Dụng, trường Đại học Cần Thơ.

McDonaL, P., Edwards, R. A., Greehalgh, J. F. D. and Morgan, C. A., 1995. Digestibility evaluation of food. In animal Nutrition. Fifth edition. Pp 220-237.

Minitab2000. Minitab reference manual release 13.20. Minitab Inc.

Nguyễn Thị Đan Thanh (2007), Ảnh hưởng của các mức độ đạm và loại thức ăn bổ sung đạm trên sự tận dụng dưỡng chất và tăng trưởng của bò ta, Luận văn tốt nghiệp kỹ sư chăn nuôi thú y, Trường Đại học Cần Thơ.

Nguyễn Văn Liêm (2007), Ảnh hưởng của các mức độ và loại thức ăn đạm lên N-NH3, dịch dạ cỏ, tỷ lệ tiêu hóa, tích lũynitơ và sự tăng trưởng của trâu ta. Luận văn tốt nghiệp kỹ sư chăn nuôi thú y, trường Đại học Cần Thơ.

Nguyễn Văn Thu (2003), Bước đầu theo dõi sự phân huỷ protein trong dạ cỏ của một số thức ăn phổ biến ở trâu ta“Tạp chí khoa học Đại học Cần Thơ, Chuyên ngành chăn nuôi thú y” Giấy phép bộ VHTT 3426/GPXB, số 7, 2003.

Nguyen Van Thu, Nguyen Thi Kim Dong and T R Preston. 1993. Effect of molasses-urea cake on performance of growing and working local buffaloes and cattle. Livestock Research for Rural Development. International journal. Published by Fundation CIPAV, Cali, Colombia. Vol 5, No.1: 1-9

Nguyen Van Thu and T R Preston. 1999. Rumen environment and feed degradability in swamp buffaloes fed different supplements. Livestock Research for Rural Development. International journal. Published by Fundation CIPAV, Cali, Colombia. Vol 11, No.3: 1-8

Nguyen Van Thu and Peter Uden. 2001. Effect of urea-molasses cake supplementation of swamp buffaloes fed rice straw or grasses on rumen environment, feed degradation and intake. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. Official publication of the Asian-Australasian Association of Animal production society. Korea. Vol 14, No 5: 631-639.

Phan Văn Hừng (2006), Ảnh hưởngkết hợp các nguồn đạm và năng lượng được bổ sung trên thức ăn tiêu thụ, tỷ lệ tiêu hóavà nitơ tích lũycủa trâu ta, Luận văn tốt nghiệp kỹ sư chăn nuôi thú y, trường Đại học Cần Thơ.

Preston, TR. and R. Leng. 1991. Các hệ thống chăn nuôi gia súc nhai lại dựa trên nguồn tài nguyên sẵn có ở vùng nhiệt đới và á nhiệt đới (Người dịch Lê Viết Ly, Lê Ngọc Dương, Nguyễn Viết Hải, Nguyễn Tiến Vỡn, Lê Đức Ngoan, Đàm Văn Tiện, 1991).

Van Soest P J, Robertson J B and Lewis B A 1991 Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and non-starch polysacharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science 74:. 3583-3598 http://jds.fass.org/cgi/reprint/74/10/3583.pdf.