Nguyễn Văn Thu *

* Tác giả liên hệ (nvthu@ctu.edu.vn)

Abstract

A Latin square experiment was designed with 4 treatments and 4 periods on 4 local growing cattle (183±15,4kg) to study on effect of ensilaged pressed water hyacinth replacing rice straw in the diets on feed intake, ruminal parameters, nutrient digestibility and nitrogen retention. One experimental period was two weeks, included one week for dietary adaptation and another week for the sampling. The treatments were EWH0, EWH15, EWH30 and EWH45 corresponding to the ensilaged water hyacinth replacing rice straw at the levels of 0, 15, 30 and 45% (DM basis, respectively). Natural grass fed the animals at the level of 0.6%BW/day (DM basis) and multi-nutrient cake was supplied with a level of 0.22kg/100kgBW/day, while the rice straw was fed ad libitum. The results were found that the replacement of rice straw by EWH levels had no any negative effects on metabolized energy intake, ruminal parameters, nutrient digestibility and nitrogen retention of local cattle (p>0.05) among different treatments. Numerically, at the replacing EWH level of 15 and 30% gave the better results in nitrogen retention and daily weight gain. The conclusion of the study was that the replacement of EWH to rice straw in the diets of local growing cattle could be 30% and the results should be recommended to farmers for practice.       
Keywords: local cattle, feed intake and digestibility, ruminal parameters, nitrogen retention and daily weight gain

Tóm tắt

Thí nghiệm được bố trí theo thể thức hình vuông Latin với 4 nghiệm thức, 4 giai đọan và 4 bò ta có trọng lượng trung bình là 183±15,4kg, nhằm mục đích tìm hiểu ảnh hưởng của bã lục bình ủ chua thay thế rơm trong khẩu phần bò ta lên lượng thức ăn và dưỡng chất tiêu thụ, lượng N-NH3 và tổng số axit béo bay hơi (ABBH) của dịch dạ cỏ, sự tiêu hóa dưỡng chất và tích lũy đạm của bò ta. Mỗi giai đoạn kéo dài trong 2 tuần với 1 tuần tập cho bò làm quen với khẩu phần và 1 tuần kế tiếp là để lấy mẫu. Bốn nghiệm thức trong  thí nghiệm gồm có BLU0, BLU15, BLU30 và BLU45 tương ứng với sự thay thế rơm bằng bã lục bình ở mức 0, 15, 30 và 45% (DM). Bò thí nghiệm được bổ sung cỏ tự nhiên ở mức 0,6% trọng lượng cơ thể (DM) và bánh đa dưỡng chất để bổ sung đạm ở mức 0,22kg/100kg thể trọng, trong khi rơm được cho ăn tự do. Kết quả nghiên cứu cho thấy rằng sự thay thế rơm bằng bã lục bình ủ chua đã không ảnh hưởng lên mức tiêu thụ năng lượng trao đổi, tỷ lệ tiêu hóa các dưỡng chất, các tham số dịch dạ cỏ và sự tích lũy nitơ  của bò (p>0,05) ở các nghiệm thức. Về mặt số liệu, ở mức độ thay thế rơm bằng bã lục bình 15% và 30%, bò có lượng đạm tích luỹ và tăng trọng tốt hơn. Kết luận là có thể thay thế rơm bằng bã lục bình ủ chua trong khẩu phần bò thịt ở mức 30% để tăng khả năng tận dụng lượng lục bình sẵn có làm thức ăn cho bò.
Từ khóa: Bã lục bình Ủ chua, bò ta, bánh đa dưỡng chất, thức ăn tiêu thụ, axit béo bay hơi, tiêu hoá dưỡng chất, tích lũy đạm

Article Details

Tài liệu tham khảo

AOAC (1990), Offical methods of analysis, 15th edn, Association of official analytical chemist, Wasington, D, C.

Barnett, A. J. G. and Reid, R. L. 1957., Studies on the production of volatile fatty acids from grass by rumen liquor in an artificial rumen. The volatile fatty acid production from grass. J. Agric. Sci. Cam. 48. pp, 315-321.

Bruinenberg. M. H., H. Valk, H. Korevaar and P. C. Struik (2002), “Factors affecting digestibility of temperate forages from seminatural grasslands”, ID TNO Animal Nutrition, Lelystad, Wageningen University, Department of Plant Sciences, Crop and Weed Ecology Group, Wageningen, and Plant Research International, Wageningen, The Netherlands.

Danh Mô. 1999, Bước đầu theo dõi các yếu tố ảnh hưởng đến phương pháp xác định tỷ lệ tiêu hóa thức ăn của trâu, Luận văn tốt nghiệp Kỹ sư Chăn nuôi Thú y, Trường Đại học Cần Thơ.

Gohl, B., 1991. Tropical Feed. FAO Animal Production and Healteries.

Lâm Phước Thành (2007), Hiệu quả của các loại thức ăn cung cấp đạm lên tỷ lệ tiêu hóa dưỡng chất và nitơ tích lũy của trâu ta, Luận văn tốt nghiệp Kỹ sư Chăn Nuôi Thú Y, Khoa Nông nghiệp và SHƯD, Trường Đại học Cần Thơ.

Le Thi Men, S. Yamasaki, NTK Khang, NNB Quyen and R. Takada (2002), “Evaluation of water hyacinth diets for fattening pigs in Tan Phu Thanh Village”, In: Proceedings of the 2002 Annual Workshop of the Jircas Mekong Delta Project, pp.160–168.

Ly L.V., (1991), Buffalo development in Vietnam: Constrain and prospects, MEKARN proceedings of International Workshop on Swam Buffalo, Ed: TR Preston and R Sansoucy, Hanoi 17-18 Dec, 1991.

McDonal. P. Edwards, R. A. Greehalgh, J. F. D. and C. A. Morgan, (2002), Digestibility evalution of food, In animal Nutrition, (Fifth edition), Pp 220 – 237.

Minitab. 2000. Minitab reference manual release 14. Minitab Inc.

Nguyễn Bích Ngọc (2000), Dinh dưỡng cây thức ăn gia súc, Nhà xuất bản Văn hoá dân tộc, Hà Nội.

Nguyễn Thị Đan Thanh (2007), Ảnh hưởng của các mức độ đạm và thức ăn bổ sung đạm trên sự tận dụng dưỡng chất và tăng trưởng của bò ta, Luận văn tốt nghiệp Kỹ sư Chăn nuôi Thú y, Khoa Nông nghiệp và SHƯD, Trường Đại học Cần Thơ.

Nguyen Van Thu. 2008. Preliminary results of study on ensilaged pressed water hyacinth (EWH) and its feeding to local cattle and buffaloes. Report presented at the Evaluation Seminar of the Project VIE. 020 in August 7, 2008 at Cantho University.

Nguyễn Văn Liêm (2007), Ảnh hưởng của mức độ và loại thức ăn đạm lên N-NH3 dịch dạ cỏ, tỷ lệ tiêu hóa, tích luỹ nitơ và sự tăng trưởng của trâu ta, Luận văn tốt nghiệp Kỹ sư Chăn nuôi Thú y, Khoa Nông nghiệp và SHƯD, Trường Đại học Cần Thơ.

Pham Tan Nha, Nguyen Van Thu and Preston, TR. 2008. Effects of different levels and sources of crude protein supplementation on feed intake, digestibility and nitrogen retention in swamp buffaloes compared to local cattle. Livestock Research for Rural Development. International journal. Published by Fundation CIPAV, Cali, Colombia. Vol 20. No. Supplement.

Phan Huy Cường (2008), Ảnh hưởng của các mức độ đạm lên tỷ lệ tiêu hoá các dưỡng chất, nitơ tích luỹ và các thông số dạ cỏ của bò ta, Luận văn tốt nghiệp Kỹ sư Chăn nuôi Thú y, Khoa Nông Nghiệp và SHƯD, Trường Đại học Cần Thơ.

Thái Trường Quang (2008), Ảnh hưởng của sự kết hợp các loại thức ăn năng lượng kết hợp các mức độ đạm lên tỉ lệ tiêu hoá dưỡng chất, nitơ tích luỹ và các thông số dạ cỏ của bò ta,Luận văn tốt nghiệp Kỹ sư Chăn nuôi Thú y, Khoa Nông nghiệp và SHƯD, Trường Đại học Cần Thơ.

Trương Tuấn Khải (2000), Sự tiêu hóa của rơm và thân bắp ở trâu ta khi được bổ sung hỗn hợp urê, mật đường và khoáng, Luận văn tốt nghiệp Kỹ sư Chăn nuôi Thú y, Khoa Nông nghiệp và SHƯD, Trường Đại học Cần Thơ.

Van Soest P. J., J. B. Robertson and B. A. Lewis (1991), “Symposium: carbohydrate methodology, metabolism and nutritional implication in dairy cattle: methods for dietary fiber and nonstarch polysaccharides inrelation to animal”, J. Dairy Sci. 74, pp. 3585-3597.