Điều tra hiện trạng và đặc điểm canh tác mít thái (Artocarpus heterophyllus Lam.) tại huyện Châu Thành, tỉnh Hậu Giang
Abstract
The investigation was carried out from December 2023 to May 2024 to evaluate the current situation and characteristics of Thai jackfruit cultivation based on random interviews with 80 jackfruit growers with an area of over 1,000 m². The results showed that jackfruit was planted with high density (2.6 x 2.6 m). The water level in the canal was kept stable, 55.22 cm from the ground. Only 27.5% of farmers used organic fertilizers, and the amount of N:P:K fertilizer was 129.13 - 129.21 - 84.71 g/tree/year, which is lower than recommended. Most households let jackfruit bloom naturally. Fruit borers and stem cracking disease are the main harmful factors affecting the yield and quality of jackfruit. The phenomenon of bronzing mainly occurs during the rainy season and the age of the tree. Bronzing can also appear in fruits with normal appearance. The harvesting time was 94 days after the fruit set. Jackfruit was sold to traders at fluctuating prices, with an average of 19,277.7 VND/kg. The average fruit weight and yield are 10.89 kg and 25.70 tons/ha, respectively.
Tóm tắt
Đề tài được thực hiện từ tháng 12/2023 đến tháng 5/2024 nhằm đánh giá hiện trạng và đặc điểm canh tác mít, dựa trên phỏng vấn ngẫu nhiên 80 hộ trồng mít thái có diện tích trên 1.000 m². Kết quả cho thấy mít được trồng với mật độ cao (2,6 x 2,6 m). Mực nước trong mương được giữ ổn định, cách mặt liếp 55,22 cm. Chỉ có 27,5% hộ bón phân hữu cơ và lượng phân n:p:k bón là 129,13 – 129,21 - 84,71 g/cây/năm, thấp so với khuyến cáo. Phần lớn các hộ để mít ra hoa tự nhiên. Sâu đục trái và bệnh nứt thân xì mủ là đối tượng gây hại ảnh hưởng nhiều đến năng suất và chất lượng mít. Bệnh đen xơ chủ yếu xuất hiện vào mùa mưa và tuổi cây. Đen xơ có thể xuất hiện ở những trái có biểu hiện bình thường. Thời gian thu hoạch là 94 ngày sau khi đậu trái. Mít được bán cho thương buôn với giá bán biến động mạnh, trung bình là 19.277,7 đồng/kg. Khối lượng trái và năng suất trung bình lần lượt là 10,89 kg và 25,70 tấn/ha.
Article Details

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Tài liệu tham khảo
Mai, C. D., Tran, D. H., Nguyen, K. T., Nguyen, P. D., Nguyen, H. A., Nguyen, C. X., Nguyen, G. V., Pham, H. H., Nguyen, Y. H., & Nguyen, D. T. (2022). Pests and diseases survey on jackfruit trees in Hau Giang province. Journal of Vietnam Agricultural Science and Technology, 6(139), 79-86 (in Vietnamese).
Khong, D. T. (2022). Research for solutions for improving the value chain of jackfruit in Hau Giang province. Hue University Journal of Science: Economic and development issue, 131(5C), 83-101 (in Vietnamese). https://doi.org/10.26459/hueunijed.v131i5C.6494.
Gupta, A., Marquess, A. R., Pandey, A. K., & Bishayee, A. (2023). Jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam.) in health and disease: a critical review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 63(23), 6344-6378.
https://doi.org/10.1080/10408398.2022.2031094.
Vo, H. T. N. (2023). Investigation of current status and disease progress of bronzing on “Thai” jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam.) in Tien Giang province. The Journal of Agriculture and Development, 22(2), 11-22 (in Vietnamese).
Hua, H. T., Nguyen, Q. H. C., Doan, T. T. K., Le, T. T., & Mai, T. V. (2020). Identification of bacterial agent causing gummosis stem canker on jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam.). The 19th Vietnam National Conference on Plant Diseases at Vietnam National University of Agriculture, October 23 - 25, 2020. Agricultural Publishing House (in Vietnamese).
Vu, H. C. (2000). Jackfruit, fruit tree cultivation in Vietnam. Agricultural Publishing House, Ho Chi Minh City (in Vietnamese).
Nguyen, K. V. (2024). Tropical fruit trees. Varieties - cultivation techniques for some speciality fruit trees, 131-148 (in Vietnamese). Agricultural Publishing House, Ho Chi Minh City.
Khan, A. U., Ema, E. J., Faruk, M. R., Tarapder, S. A., Khan, A. U., Noreen, S., & Adnan M. 2021. A Review on Importance of Artocarpus heterophyllus L. (Jackfruit). Journal of Multidisciplinary Applied Natural Science, 1(2), 106-116. https://doi.org/10.47352/jmans.v1i2.88.
Phan, K. T. T. (2012). Investigation of cultivation techniques and survey of the quality of drinking coconut varieties in Ben Tre province. Master's thesis in crop science, College of Agriculture and Applied Biology, Can Tho University (in Vietnamese).
Love, K., & Paull, R. E. (2011). Jackfruit (Fruit and Nuts). College of Tropical Agriculture and Human Resources. University of Hawaii at Manoa.
https://www.ctahr.hawaii.edu/oc/freepubs/pdf/f_n-19.pdf.
Le, N. T., Tran, X. T. D., Tran, H. S., & Tran, H. V. (2016). Flowering characteristics, fruit development and appearance of the ‘black fiber’ phenomenon on jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam.) cv. ‘Thai’ grown in Cai Rang district, Can Tho city. CTU journal of Science, 3,79-87 (in Vietnamese). https://doi.org/10.22144/ctu.jsi.2016.073.
Lam, T. P., Pham, T. T. K, Mai, T. H., Duong, M. T. T., Nguyen, H. T. T., Pham, T. V. T., & Tran, H. T. T. (2023). Effect of fertilizers on yield and nutritional compositions of jackfruit leaves. CTU journal of Science, 59,(1B), 58-65 (in Vietnamese). https://doi.org/10.22144/ctu.jvn.2023.007.
Dang, T. V. (2014). Investigation and cultivation techniques and black fiber phenomenon on super early Thai jackfruit variety (Artocarpus heterophyllus Lam.) in Cai Lay district, Tien Giang province. Agronomy engineering thesis, Can Tho University (in Vietnamese).
Nguyen, V. B., & Le, P. T. (2003). Fruit tree textbook (pages 4-10). Can Tho University Publishing House (in Vietnamese).
Tran, T. T. (2000). Mango, ilama, papaya and chicozapote growing techniques. Agricultural Publishing House (in Vietnamese).