Lê Thanh Phước * Phan Văn Thăng

* Tác giả liên hệ (ltphuoc@ctu.edu.vn)

Abstract

From the roots of Cocos nucifera L. collected in Cai Rang district, Can Tho city, through column chromatography, 6 compounds were isolated and identified: daucosterol, β-sitosterol, p-hydroxybenzoic acid, ethyl protocatechuate, diosgenin, and trans-resveratrol from the ethyl acetate extract. The chemical structures of the compounds were determined based on analysis of HR-ESI-MS, 1D- and 2D-NMR spectral data as well as comparison with published spectral data from previous studies.

Keywords: Cocos nucifera, diosgenin, ethyl protocatechuate, p-hydroxybenzoic acid, root, trans-resveratrol

Tóm tắt

Rễ dừa (Cocos nucifera L.) thu hái ở quận Cái Răng, thành phố Cần Thơ, qua quá trình sắc ký cột đã cô lập và nhận danh 6 hợp chất: daucosterol, β-sitosterol, p-hydroxybenzoic acid, ethyl protocatechuate, diosgenin và trans‑resveratrol từ cao ethyl acetate. Cấu trúc hóa học của các hợp chất được xác định dựa vào việc phân tích các dữ liệu phổ HR-ESI-MS, 1D- và 2D-NMR cũng như so sánh với các dữ liệu phổ từ các nghiên cứu đã công bố.

Từ khóa: Cocos nucifera, diosgenin, ethyl protocatechuate, p-hydroxybenzoic acid, rễ, trans-resveratrol

Article Details

Tài liệu tham khảo

Anh, Đ. T. T., Hiển, N. T., Phương, H. T., Anh, N. T., Anh, N. Q., Anh, D. H., Việt, P. H., & Tuyến, N. V. (2018). Nghiên cứu phân lập thành phần hóa học của cây Lá gan Pellionia latifolia (Blume) Boerl. (Urticaceae) thu hái ở Yên Bái. Tạp chí Khoa học Đại học Quốc gia Hà Nội: Khoa học Tự nhiên và Công nghệ, 34(4), 1-3.

Bích, Đ. H., Chung, Đ. Q., Chương, B. X., Dong, N. T., Đàm, Đ. T., Hiển, P. V., Lộ, V. N., Mai, P. D., Mãn, P. K., Nhu, Đ. T., Tập, N., & Toàn, T. (2006). Cây thuốc và động vật làm thuốc ở Việt Nam, tập 1, Nhà xuất bản Khoa học và Kỹ thuật, Hà Nội.

Cho, J. Y., Moon, J. H., Seong, K. Y., & Park, K. H. (1998). Antimicrobial activity of 4-hydroxybenzoic acid and trans 4-hydroxycinnamic acid isolated and identified from rice hull. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 62(11), 2273-2276. https://doi:10.1271/bbb.62.2273

He, D., Gu, D., Huang, Y., Ayupbek, A., Yang, Y., Aisa, H. A., & Ito, Y. (2009). Separation and Purification of Phenolic Acids and Myricetin from Black Currant by High-Speed Countercurrent Chromatography. Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies, 32(20), 3077-3088. https://doi:10.1080/10826070903320756

Hộ, P. H. (1999). Cây cỏ Việt Nam - Quyển III. Nhà xuất bản Trẻ.

Huang, S. C., Yen, G. C., Chang, L. W., Yen, W. J., & Duh, P. D. (2003). Identification of an Antioxidant, Ethyl Protocatechuate, in Peanut Seed Testa. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51(8), 2380-2383. https://doi:10.1021/jf0210019

Lee, Y. Y., Kwon, S. H., Kim, H. J., Park, H. J., Yang, E. J., Kim, S. K., Yoon, Y. H., Kim, C. G., Park, J. W., & Song, K. S. (2009). Isolation of oleanane triterpenes and trans-resveratrol from the root of peanut (Arachis hypogaea). Journal of the Korean Society for Applied Biological Chemistry, 52(1), 40-44. https://doi:10.3839/jksabc.2009.007

Lima, E. B. C., Sousa, C. N. S., Meneses, L. N., Ximenes, N. C., Santos Junior, M. A., Vasconcelos, G. S., Lima, N. B. C., Patrocínio, M. C. A., Macedo, D., & Vasconcelos, S. M. M. (2015). Cocos nucifera (L.) (Arecaceae): A phytochemical and pharmacological review. Brazilian Journal of Medical and Biological Research, 48(11), 953-964. https://doi:10.1590/1414-431x20154773

Padumadasa, C., Dharmadana, D., Abeysekera, A., & Thammitiyagodage, M. (2016). In vitro antioxidant, anti-inflammatory and anticancer activities of ethyl acetate soluble proanthocyanidins of the inflorescence of Cocos nucifera L. BMC Complementary and Alternative Medicine, 16(1).
https://doi:10.1186/s12906-016-1335-2

Phước, L. T., & Hào, B. N. A. (2011). Góp phần khảo sát thành phần hóa học của rễ Cau (Areca catechu L.). Tạp chí Khoa học Đại học Cần Thơ, 19b, 80‑84.

Prince Joe, N. N. A. (2020). Isolation, Identification and Characterization of Daucosterol from Root of Mangifera Indica. Biomedical Journal of Scientific & Technical Research, 29(5), 22773-22776. https://doi.org/10.26717/BJSTR.2020.29.004857

Puri, R., Wong, T. C., & Puri, R. K. (1993). Solasodine and diosgenin: 1H and 13C assignments by two-dimensional NMR spectroscopy. Magnetic Resonance in Chemistry, 31(3), 278-282. https://doi:10.1002/mrc.1260310313

Sheng, Z., Dai, H., Pan, S., Wang, H., Hu, Y., & Ma, W. (2014). Isolation and Characterization of an α-Glucosidase Inhibitor from Musa spp. (Baxijiao) Flowers. Molecules, 19(7), 10563-10573.

Uy, I. A., Dapar, M. L. G., Aranas, A. T., Mindo, R. A. R., Cabrido, C. K., Manting, M. M. E., Torres, M. A. J., & Demayo, C. G. (2019). Qualitative assessment of the antimicrobial, antioxidant, phytochemical properties of the ethanolic extracts of the roots of Cocos nucifera L. Pharmacophore, 10(2), 63-75. https://doi.org/10.3390/molecules190710563

Valadez-Carmona, L., Cortez-García, R. M., Plazola-Jacinto, C. P., Necoechea-Mondragon, H., & Ortiz-Moreno, A. (2016). Effect of microwave drying and oven drying on the water activity, color, phenolic compounds content and antioxidant activity of coconut husk (Cocos nucifera L.). Journal of Food Science and Technology, 53(9), 3495-3501. https://doi:10.1007/s13197-016-2324-7