Ảnh hưởng của bao bì đến tính chất hóa lý, hoạt chất sinh học và khả năng chống ôxy hóa của cây dược liệu Xáo tam phân (Paramignya trimera) trong quá trình bảo quản
Abstract
The scientific name of Xao tam phan plant is Paramignya trimera (Oliv.) Guillaum, a traditional Vietnamese medicinal plant that has been used in the treatment of many dangerous diseases such as liver, lung, and cervical cancer. This study evaluated the influence of 5 types of packaging materials (PE, PA, PP, LDPE, HDPE) on physicochemical properties, bioactive compounds and antioxidant activity of fresh medicinal plant Xao tam phan during storage at room condition. The results showed that preservation of fresh Xao tam phan plant by PA packaging for 4 days at room condition achieved low resperation rate of -9.86 mL O2/kg/h, least weight loss of 0.40% and color difference of 8.27, maximum bioactive levels including total saponin content of 130.51 mg EE/g dry sample, total phenolic content of 10.20 mg GAE/g dry sample, and total flavonoid content of 169.36 mg CE/g dry sample, as well as greatest antioxidant activity comprising DPPH radical scavenging capacity of 4.18 mg TE/g dry sample, ferric reducing antioxidant power of 4.99 mg TE/g dry sample, and cupric reducing antioxidan capacity of 13.61 mg TE/g dry sample. Based on obtained results, PA packaging is proposed to preserve fresh Xao tam phan plant for further utilization and investigation.
Tóm tắt
Cây Xáo tam phân có tên khoa học là Paramignya trimera (Oliv.) Guillaum, là cây thuốc cổ truyền của Việt Nam được sử dụng trong hỗ trợ điều trị nhiều bệnh như ung thư gan, phổi, cổ tử cung. Nghiên cứu này đánh giá ảnh hưởng của 5 loại bao bì (PE, PA, PP, LDPE, HDPE) đến tính chất hóa lý, hoạt chất sinh học và hoạt tính chống ôxy hóa của cây dược liệu Xáo tam phân tươi theo thời gian bảo quản ở điều kiện phòng. Kết quả nghiên cứu cho thấy bảo quản cây Xáo tam phân tươi bằng bao bì PA sau 4 ngày ở điều kiện phòng có cường độ hô hấp (CĐHH) thấp (-9,86 mL O2/kg/giờ) thấp, tỷ lệ hao hụt khối lượng (0,40%) và độ khác biệt màu sắc (8,27) thấp nhất, duy trì hàm lượng saponin tổng (130,51 mg EE/g mẫu khô), hàm lượng phenolic tổng (10,20 mg GAE/g mẫu khô) và hàm lượng flavonoid tổng (169,36 mg CE/g mẫu khô) cao nhất, đồng thời đạt hoạt tính chống ôxy hóa thông qua khả năng khử gốc tự do DPPH (4,18 mg TE/g mẫu khô), khả năng khử sắt (4,99 mg TE/g mẫu khô) và khả năng khử đồng (13,61 mg TE/g mẫu khô) mạnh nhất. Từ kết quả thu được, bao bì PA được đề xuất dùng để bảo quản cây Xáo tam phân tươi cho quá trình sử dụng và thực hiện các nghiên cứu tiếp theo.
Article Details

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Tài liệu tham khảo
Adiletta, G., Petriccione, M., & Di Matteo, M. (2022). Effects of passive modified atmosphere packaging on physico-chemical traits and antioxidant systems of ‘Dottato’ fresh fig. Horticulturae, 8(709), 1-13. https://doi.org/10.3390/horticulturae8080709
Aldena, K. M., Omida, M., Rajabipoura, A., Tajeddinb, B., & Firouza, M. S. (2019). Quality and shelf-life prediction of cauliflower under modified atmosphere packaging by using artificial neural networks and image processing. Computers and Electronics in Agriculture 163(2019). https://doi.org/10.1016/j.compag.2019.104861
Bộ Y Tế. (2011). Quy chuẩn kỹ thuật quốc gia về an toàn vệ sinh đối với bao bì, dụng cụ bằng nhựa tổng hợp tiếp xúc trực tiếp với thực phẩm (QCVN 12-1:2011/BYT). http://www.fsi.org.vn/pic/files/qcvn-12-1_2011-byt-bao-bi-tp-bang-nhua-tong-hop.pdf
Brackmann, A., Thewes, F. R., Anese, R. O., Ceconi, D. L., & Junior, W. L. (2013). Active modified atmosphere and 1-methylcyclopropene during shelf life on ‘Fuyu’ persi mons. Bioscience Journal, 29, 1912-1919.
Cường, N. M., Hường, T. T., Khanh, P. N., Hà, V. T., Cúc, N. T. & Thảo, D. T. (2016). Đánh giá tác dụng bảo vệ gan của rễ cây xáo tam phân (Paramignya trimera) trên chuột gây tổn thương gan bằng paracetamol. Tạp chí Khoa học và Công Nghệ, 1(54), 37-45. https://doi.org/10.15625/0866-708X/54/1/5666
Dev, S. R. S., Geetha, P., Orsat, V., Gariépy, Y., & Raghavan, G. S. V. (2011). Effects of microwave-assisted hot air drying and conventional hot air drying on the drying kinetics, color, rehydration, and volatiles of Moringa oleifera. Drying Technology, 29(12), 1452-1458. https://doi.org/10.1080/07373937.2011.587926
Dhineshkumar, V., Ramasamy, D., & Pugazhenthi, T. (2017). Influence of packaging material on quality characteristics of minimally processed Bhagwa Pomegranate arils during storage. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 6(6), 1042-1046.
Fante, C. A., Boas, A. C. V., Paiva, V. A., Pires, C. R. F., & Lima, L. C. D. O. (2014). Modified atmosphere efficiency in the quality maintenance of Eva apples. Food Science and Technology, 34, 309-314. https://doi.org/10.1590/fst.2014.0044
Giuggioli, N. R., Girgenti, V., Baudino, C., & Peano, C. (2015). Influence of modified atmosphere packaging storage on postharvest quality and aroma compounds of strawberry fruits in a short distribution chain. Journal of Food Processing and Preservation, 39, 3154–3164. https://doi.org/10.1111/jfpp.12390
Hà, N. T., & Đô, N. T. (2019). Thực trạng ung thư ở Việt Nam: Sự tương quan với các nước Đông Nam Á. Tạp chí Khoa học và Công nghệ Đại học Duy Tân, 1(32), 3-9.Khởi, N. M., Hằng, P. T. T., & Phương, D. T. (2013). Nghiên cứu độc tính cấp, tác dụng bảo vệ gan và tác dụng gây độc tế bào ung thư của xáo tam phân. Tạp chí Dược liệu, 18(1), 14-20.
Li, W. L., Li, X. H., Fan, X., Tang, Y., & Yun, J. (2012). Response of antioxidant activity and sensory quality in fresh-cut pear as affected by high O2 active packaging in comparison with low O2 packaging. Food Science and Technology International, 18(3), 197-205. https://doi.org/10.1177/1082013211415147
Li, X., Jiang, Y., Li, W., Tang, Y., & Yun, J. (2014). Effects of ascorbic acid and high oxygen modified atmosphere packaging during storage of fresh-cut eggplants. Food Science and Technology International, 20(2), 99-108. https://doi.org/10.1586/ecp.12.34
Liguori, G., Aquino, D. S., Sortino, G., Pasquale D. C., & Inglese P. (2015). Effects of passive and active modified atmosphere packaging conditions on quality parameters of minimally processed table grapes during cold storage. Journal of Berry Research, 2(3), 131–143. https://doi.org/10.3233/JBR-150101
Liu, H., Li, D., Xu, W., Fu, Y., Liao, R., Shi, J., & Chen, Y. (2020). Application of passive modified atmosphere packaging in the preservation of sweet corns at ambient temperature. Food Science and Technology, 136, 110295. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110295
Martınez-Sanchez, A., Marın, A., Llorach, R., Ferreres, F., & Isabel, G. M. (2006). Controlled atmosphere preserves quality and phytonutrients in wild rocket (Diplotaxis tenuifolia). Postharvest Biology and Technology, 40, 26-33. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2005.12.015
Martínez-Hernández, G. B., Artés-Hernández, F., Gómez, P. A., Formica, A. C., & Artés, F. (2013). Combination of electrolysed water, UV-C and superatmospheric O2 packaging for improving fresh-cut broccoli quality. Postharvest Biology and Technology, 76, 125-134. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2012.09.013
Mauryaa, V. K., Ranjanb, V., Gothandam, K. M., & Pareekb, S. (2019). Exogenous gibberellic acid treatment extends green chili shelf life and maintain quality under modified atmosphere packaging. Scientia Horticulturae, 269, 108934. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2019.108934
Nguyen, V. T., Quynh, N. M. P., Vuong, Q. V., Bowyer, M. C., Altena, I. A. V., & Scarlett, C. J. (2015). Phytochemical retention and antioxidant capacity of xao tam phan (Paramignya trimera) root as prepared by different drying methods. Drying Technology, 34(3), 324-334. https://doi.org/10.1080/07373937.2015.1053566
Nguyen, V. T., Pham, H. N. T., Bowyer, M. C., Van Altena, I. A., & Scarlett, C. J. (2016b). Influence of solvents and novel extraction methods on bioactive compounds and antioxidant capacity of Phyllanthus amarus. Chemical Papers, 70(5), 556–566. https://doi.org/10.1002/cbdv.201600396
Nguyen, V. T., Sakoff, J. A., & Scarlett, C. J. (2017a). Physicochemical, antioxidant and cytotoxic properties of xao tam phan (Paramignya trimera) root extract and its fractions. Chemistry and Biodiversity, 14(4), e1600396.
Nguyen, V. T., Sakoff, J. A., & Scarlett, C. J. (2017b). Physicochemical properties, antioxidant and anti-proliferative capacities of dried leaf and its extract from xao tam phan (Paramignya trimera). Chemistry and Biodiversity, 14(6), e1600498. https://doi.org/10.1002/cbdv.201600498
Ochoa-Velasco, C. E., & Guerrero-Beltrán, J. Á. (2014). Postharvest quality of peeled prickly pear fruit treated with acetic acid and chitosan. Postharvest Biology and Technology, 92, 139-145. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2014.01.023
Paniagua, A. C., East, A. R., Hindmarsh, J. P., & Heyes, J. A. (2013). Moisture loss is the major cause of firmness change during postharvest storage of blueberry. Postharvest Biology and Technology, 79, 13-19. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2012.12.016
Pinto, L., Palma, A., Cefola, M., Pace, B., Aquino, D. S., Carboni, C., & Baruzzi, F. (2020). Effect of modified atmosphere packaging (MAP) and gaseous ozone pre-packaging treatment on the physico-chemical, microbiological and sensory quality of small berry fruit. Food Packaging and Shelf Life, 26, 100573. https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2020.100573
Singh, N. P. (2007). Fruit and Vegetable Preservation. Oxford Book Company.
Singleton, V. L., Orthofer, R., & Lamuela-Raventós, R. M. (1999). Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of Folin-Ciocalteu reagent. In L. Packer, (Ed.). Oxidants and Antioxidants Part A. Methods in Enzymology (pp. 152-178). Elsevier, Amsterdam. https://doi.org/10.1016/S0076-6879(99)99017-1
https://doi.org/10.1016/j.hermed.2013.04.004
Tomás-Callejas, A., Boluda, M., Robles, P. A., Artés, F., & Artés - Hernández, F. (2011). Innovative active modified atmosphere packaging improves overall quality of fresh-cut red chard baby leaves. LWT - Food Science and Technology, 44(6), 1422-1428. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2011.01.020
Torales, A. C., Guti´errez, D. R., & Rodríguez, S. C. (2020). Influence of passive and active modified atmosphere packaging on yellowing and chlorophyll degrading enzymes activity in fresh-cut rocket leaves. Food Packaging and Shelf Life 26, 100569. https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2020.100569
Vuong, Q. V., Hirun, S., Roach, P. D., Bowyer, M. C., Phillips, P. A., & Scarlett, C. J. (2013). Effect of extraction conditions on total phenolic compounds and antioxidant activities of Carica papaya leaf aqueous extracts. Journal of Herbal Medicine, 3(3), 104-111.
Wilson, M. D., Stanley, R. A., Eyles, A., & Ross, T. (2019). Innovative processes and technologies for modified atmosphere packaging of fresh and fresh-cut fruits and vegetables. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 59(3), 411-422. https://doi.org/10.1080/10408398.2017.1375892
Woerdenbag, H. J., Nguyen, T. M., Vu, D. V., Tran, H., Nguyen, D. T., Tran, T. V., De Smet, P. A., & Brouwers, J. R. (2012). Vietnamese traditional medicine from a pharmacist's perspective. Expert Review of Clinical Pharmacology, 5(4), 459-477. https://doi.org/10.1586/ecp.12.34
Zeman, S., & Kubík, L. (2007). Permeability of polymeric packaging materials. Technical Sciences/University of Warmia and Mazury in Olsztyn, 10, 26-34. https://doi.org/10.2478/v10022-007-0004-6