Thành phần hóa học của lá cây lý (Syzygium jambos (L.)), họ sim (Myrtaceae)
Abstract
Syzygium jambos (L.) leaves are used medicinally in traditional medicine to treat diarrhea, digestive disorders, diuretics, antipyretic and lung diseases. In this study, Syzygium jambos (L.) leaves were collected in Kien Giang. The ethanol extract was fractionated with n-hexane and ethyl acetate solvents, respectively. By column chromatography, four compounds were isolated, including Stigmasterol (1), 2-phenyl-4H-chromen-4-one (2), Chavicol β-D-glucopyranoside (3) and rutin (4). The structures of the compounds were determined based on NMR spectral analysis and comparison with the data in the references. Compounds (2) and (3) were isolated from this plant for the first time.
Tóm tắt
Lá cây Lý được sử dụng làm thuốc trong y học cổ truyền để điều trị các bệnh về tiêu chảy, rối loạn tiêu hóa, lợi tiểu, hạ sốt và các bệnh về phổi. Trong nghiên cứu này, lá cây Lý được thu hái tại Kiên Giang. Cao tổng ethanol được chiết phân đoạn lần lượt với dung môi n-nexane và ethyl acetate. Bằng phương pháp sắc ký cột đã phân lập được 4 hợp chất gồm Stigmasterol (1), 2-phenyl-4H-chromen-4-one (2), Chavicol β-D-glucopyranoside (3), rutin (4). Cấu trúc các hợp chất được xác định dựa trên phân tích phổ NMR và so sánh với các dữ liệu trong tài liệu tham khảo. Hợp chất (2) và (3) lần đầu tiên được phân lập từ loài thực vật này.
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Tài liệu tham khảo
Aksnes, D. W., Standnes, A., Andersen & Andersen, Ø. M. (1996). Complete assignment of the 1H and 13C NMR spectra of flavone and its A‐ring hydroxyl derivatives. Magnetic resonance in chemistry, 34(10), 820-823.
Attanayake, A. P., Jayatilaka, K. A., Pathirana, C., & Mudduwa, L. K. (2013). Study of antihyperglycaemic activity of medicinal plant extracts in alloxan induced diabetic rats. Ancient Science of life, 32(4), 193.
Ghareeb, M. A., Hamed, M. M., Abdel-Aleem, A. A. H., Saad, A. M., Abdel-Aziz, M. S., & Hadad, A. (2017). Extraction, isolation, and characterization of bioactive compounds and essential oil from Syzygium jambos. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research, 10(8), 194.
Güvenalp, Z., Kilic, N., Kazaz, C., Kaya, Y., & Demirezer, L. (2006). Chemical constituents of Galium tortumense. Turkish Journal of Chemistry, 30(4), 515-523.
Huynh, K. Y., Tran, T. M., Nguyen, T. T., & Nguyen, T. Q. (2023). Protective Effect of Syzygium jambos (L.) Leaf Extract and Its Constituents Against LPS-induced Oxidative Stress. Records of natural products. DOI: 10.25135/rnp.393.2303.2730.
Jayasinghe, U. L. B., Ratnayake, R. M. S., Medawala, M. M. W. S., & Fujimoto, Y. (2007). Dihydrochalcones with radical scavenging properties from the leaves of Syzygium jambos. Natural Product Research, 21(6), 551-554.
Kuiate, J. R., Mouokeu, S., Wabo, H. K., & Tane, P. (2007). Antidermatophytic triterpenoids from Syzygium jambos (L.) Alston (Myrtaceae). Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives, 21(2), 149-152.
Li, G.-Q., Zhang, Y.-B., Wu, P., Chen, N.-H., Wu, Z.-N., Yang, L., & Li, Y.-L. (2015). "New phloroglucinol derivatives from the fruit tree Syzygium jambos and their cytotoxic and antioxidant activities". Journal of agricultural and food chemistry, 63(47), 10257-10262.
Lợi, Đ. T. (2005). Những cây thuốc và vị thuốc Việt Nam, in lần thứ 13. Nxb Y học, Hà Nội.
Ly, T. N., Yamauchi, R., Shimoyamada, M., & Kato, K. (2002). Isolation and structural elucidation of some glycosides from the rhizomes of smaller galanga (Alpinia officinarum Hance). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50(17), 4919-4924.
Nawwar, M. A., Hashem, A. N., Hussein, S. A., Swilam, N. F., Becker, A., Haertel, B., Lindequist, U., EI-Khatib, A., & Linscheid, M. W. (2016). Phenolic profiling of an extract from Eugenia jambos L. (Alston)-the structure of three flavonoid glycosides–antioxidant and cytotoxic activities. Die Pharmazie-An International Journal of Pharmaceutical Sciences, 71(3), 162-168.
Sharma, R., Kishore, N., Hussein, A., & Lall, N. (2013). Antibacterial and anti-inflammatory effects of Syzygium jambos L. (Alston) and isolated compounds on acne vulgaris. BMC complementary and alternative medicine, 13, 1-10.
Sobeh, M., Esmat, A., Petruk, G., Abdelfattah, M. A., Dmirieh, M., Monti, D. M., Ashraf, B., & Wink, M. (2018). Phenolic compounds from Syzygium jambos (Myrtaceae) exhibit distinct antioxidant and hepatoprotective activities in vivo. Journal of Functional Foods, 41, 223-231.
Venkata, S. P. C., & Indra, P. (2012). Isolation of stigmasterol and β-sitosterol from the dichloromethane extract of Rubus suavissimus. International Journal of Current Pharmaceutical, 1, 239-42.
Vining, L. C. (1990). Functions of secondary metabolites. Annual review of microbiology, 44(1), 395-427.
Wamba, B. E., Nayim, P., Mbaveng, A. T., Voukeng, I. K., Dzotam, J. K., Ngalani, O. J., & Kuete, V. (2018). Syzygium jambos displayed antibacterial and antibiotic-modulating activities against resistant phenotypes. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2018.
Yang, L. L., Lee, C. Y., & Yen, K. Y. (2000). Induction of apoptosis by hydrolyzable tannins from Eugenia jambos L. on human leukemia cells. Cancer letters, 157(1), 65-75.