Danh Mô * Nguyễn Văn Thu

* Tác giả liên hệDanh Mô

Abstract

The aim of using rumen fluid (RF) as nutrient sources for microbial growth to replace chemicals in in vitro digestibility measurement of ruminant feedstuffs was conducted.  Three experiments were arranged in randomly complete designs with 4 treatments and 3 replications in three swamp buffaloes.  The results found that the using 42ml RF+ 8ml buffer solution (BS) could replace the chemicals such as trypticase, macro and microminerals as nutrient sources in in vitro digestibility measurement produced by Goering and van Soest (1970).  The values of  in vitro of 42ml RF+8ml BS was closely correlated with that in in sacco digestibility method (r2=0.83),  in vitro of Goering and van Soest (r2=0.96) and  in vitro of using feces as inocculum (r2=0.90).  The conclusion was that the in vitro of 42ml RF+8ml BS could be used to determine ruminant feed digestibility potentially. However, more studies should be done to confirm and propagate the technique.
Keywords: in vitro digestibility, medium, rumen fluid, microbes

Tóm tắt

Nhằm mục đích lựa chọn mức độ sử dụng tối ưu dịch dạ cỏ (DDC) thay thế các hoá chất trong môi trường tỉ lệ tiêu hoá in vitro để làm dưỡng chất cho vi sinh vật đã được thực hiện trên ba thí nghiệm bố trí hoàn toàn ngẫu nhiên với 4 nghiệm thức và 3 lần lặp lại ở trâu ta. Kết quả đã cho thấy rằng sử dụng dịch dạ cỏ ở mức độ 42ml và 8ml dung dịch đệm (DDĐ) thay thế được trypticase, macro và  khoáng vi lượng dùng như là nguồn dưỡng chất ở phương pháp in vitro phát triển bởi Goering & van Soest (1970). In vitro 42ml DDC và 8ml DDĐ có mối liên hệ gần với phương pháp in sacco (r2=0,83), in vitro của Goering & van Soest (r2=0,96) và in vitro sử dụng phân như là nguồn vi khuẩn (r2=0,90). Bước đầu cho phép kết luận là phương pháp in vitro 42ml DDC và 8ml DDĐ có tiềm năng ứng dụng trong xác định tỉ lệ tiêu hoá thức ăn gia súc nhai lại. Tuy nhiên cần tiếp tục nghiên cứu xác minh thêm kết quả ở nhiều nguồn thức ăn hơn và trên nhiều loài gia súc để khuyến cáo áp dụng.
Từ khóa: Trâu ta, tỉ lệ tiêu hoá, in vitro, môi trường, dịch dạ cỏ, vi sinh vật

Article Details

Tài liệu tham khảo

AOAC. Official methods of analysis (15th edition). Washington, DC. Volume 1: 69-90. 1990.

Bartocci, S., A. Amici, M. Verna, S. Terramoccia, and F. Martillotti. Solid and fluid passage rate in buffalo, cattle and sheep fed diets with different forage to concentrate ratios. Lives. Prod. Sci. 52: 201-208. 1997.

Chen, G., J. B. Russell, and C. J. Sniffen. A procedure for measuring peptide in rumen fluid and evidence that peptide uptake can be a rate-limiting step in ruminal protein degradability. J. Dairy Sci. 70: 1211-1219. 1987.

Goering, H. K. and P. J. van Soest. Forage fiber analyses. Ag. Handbook. No. 379. Washington, D.C.; ARS, USDA, 20 pp. 1970.

López, S., J. Dijkstra, and J. France. Prediction on energy supply in ruminant, with emphasis on forage. In: Forage Evaluation in Ruminant Nutritive, Givens, D. I., Owen, E., Axford, R. F. E. and Omed, H. M. (eds). CAB International, UK: 63-94. 2000.

Orskov, E. R., F. D. Hovell, B. De and F. Mould. The use of nylon bag technique for the evaluation of feedstuffs. Tropical Animal Production 5: 195-213. 1980.

Orskov, E. R. and I. McDonald. The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. J. Agr. Sci. Cambridge 92: 499-503. 1979.

Thu, N. V. and P. Udén. Feces as an alternative to rumen fluid for in vitro digestibility measurement in temperate and tropical ruminants. Buffalo J. 1: 9-17. 2003.

Van Soest, P. J., J. B. Robertson and B. A. Lewis. Symposium: Carbohydrate methodology, metabolism and nutritional implications in dairy cattle: methods for dietary fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci. 74: 3585-3597. 1991.