Lê Thị Mến * , Ryozo Takada Makoto Otsuka

* Tác giả liên hệ (ltmen@ctu.edu.vn)

Abstract

The experimental design included 2 different environmental treatments (TLOW: 23oC, 60% H vs THIGH: 33oC, 60% H). The pigs were fed ad libitum on the same diet during 4 weeks. At the final period 4 pigs were killed, adipose tissues were sampled and stored in the super freezer at -40oC and for liver samples at -80oC. Results on daily weight gain of pigs were significantly higher (P<0.05) in TLOW (1016g) than THIGH (490g); feed intake (1.255 vs 2.215 kg/day) and feed efficiency (39.2% vs  46.3%) were also improved in the TLOW. The activities of adipose lipogenic malic enzyme (ME, 13.8 vs 19.3nmol/min.mg protein) and fatty acid synthase (FAS,4.25 vs 4.52nmol/min.mg protein) were higher in the TLOW. In contrast, the liver lipolitic enzyme activity of carnitine palmitoyltransferase (CPT) was higher in the THIGH (3.55 vs 3.04 nmol/min.mg protein) 
Keywords: adipose-liver tissues, lipogenic-lipolitic enzymes

Tóm tắt

Bố trí thí nghiệm với 2 nghiệm thức là điều kiện về nhiệt độ khác nhau LOW (23oC, 60% H) đối với HIGH (33oC, 60% H). Heo thí nghiệm được cho ăn tự do với cùng một loại khẩu phần thức ăn trong 4 tuần thử nghiệm. Cuối thí nghiệm, 4 heo được mổ khảo sát và các mẫu mỡ lưng cùng gan heo được thu thập và trữ ở nhiệt độ -40oC và -80oC. Kết quả về tăng trọng bình quân/ngày khác nhau có ý nghĩa  (P<0,05) ở LOW (1016g) đối với HIGH (490g); mức ăn (1,255 đối với 2,215 kg/ngày) và hiệu quả sử dụng thức ăn  (39,2% đối với 46,3%) cũng cao hơn ở LOW. Hoạt động ở mô mỡ đối với enzyme tổng hợp lipogenic malic (ME, 13,8 đối với 19,3 nmol/min.mg protein) và fatty acid synthase (FAS, 4,25 đối với 4,52 nmol/min.mg protein) ở gan cũng cao hơn ở LOW. Ngược lại, hoạt tính của enzyme phân giải lipolitic của carnitine palmitoyltransferase(CPT) ở gan heo thì lại cao hơn ở HIGH (3,55 đối với 3,04 nmol/min.mg protein). 
Từ khóa: mô mỡ-gan heo, enzym tổng hợp - phân giải lipid

Article Details

Tài liệu tham khảo

Bieber L. L., T. Abraham and T. Helmrath (1972), A rapid Spectrophotometric assay for Carnitine Palmitoyltransferase. Analytical Biochemistry (50), pp. 509-518.

Foster M. P. (1990), Control of the Climate Environment. In: Pig Production in Australia. Butterworths, Sydney.

Harmon B. G. (2000), Swine nutrition and management. Purde University. USA.

Kim I. C., Gary Neudahl and William C. Deal Jr. (1981), Fatty acid synthase from pig liver. Methods in Enzymology (71), pp. 79-85.

Lowry O. H., N. J. Rosebrough, A. L. Farr and R. J. Randall (1951), Protein measurement with the Folin-Phenol reagents. J. Biol. Chem. (193), pp. 265-275.

Murray R. K., D. K.Granner, P. A. Mayes and V. W. Rodwell (1996), Harper’s Biochemistry. A LANGE medical book, twenty-fourth edition, pp. 216-236.

Ochoa S. (1955), “Malic” -enzyme. Methods in Enzymology (1), pp. 739-753.

Ryan B., B. L. Joiner and T. A. Ryan (2000). Minitab statistical software release 13. Duxbury Press.

Takada R., M. Saitoh and T. Mori (1993), Dietary γ-Linolenic Acid-Enriched Oil Reduces Body Fat Content and Induces Liver Enzyme Activities Relating to Fatty Acid β-Oxidation in Rats. In “Biochemical and Molecular Roles of Nutrients”. American Institute of Nutrition.

Takada R. and M. Saitoh (1998), Effect of Dietary γ-Linolenic Acid-Enriched Oil on Backfat Thickness and Liver Fatty Acid Degrading Enzyme Activity in Growing Pigs. Animal Science and Technology, Vol. 69(5), pp. 433-438.