Trần Hữu Hậu , Nguyễn Anh Việt , Hoàng Ngọc Khánh , Trương Thị Bích Vân Nguyễn Phạm Anh Thi *

* Tác giả liên hệ (npathi@ctu.edu.vn)

Abstract

The study was carried out with the aim of isolating and selecting bacterial strains capable of proteolytic and inhibiting Vibrio spp. The ability to resolve proteins is done by the bacterial drop method, and the ability to inhibit Vibrio spp. performed by the well-diffusion method. The study isolated 10 bacterial strains from traditional fish sauce, including 7 strains capable of proteolysis and 4 strains capable of inhibiting Vibrio spp. The selected bacterial strain is NM2.1 with large resolution ring diameter and inhibition of Vibrio spp. strongest among the studied strains. Through observing colony morphology, cell morphology and 16S rDNA gene sequence, the bacteria strain NM2.1 was identified as Bacillus sp. with 99.71% similarity.

Keywords: fish sauce, Bacillus cereus, Vibrio spp., proteolysis

Tóm tắt

Nghiên cứu được thực hiện với mục đích phân lập và tuyển chọn dòng vi khuẩn có khả năng phân giải protein và ức chế vi khuẩn Vibrio spp. Khả năng phân giải protein được thực hiện bằng phương pháp nhỏ giọt vi khuẩn và khả năng ức chế Vibrio spp. được thực hiện bằng phương pháp khuếch tán qua giếng. Nghiên cứu đã phân lập được 10 dòng vi khuẩn từ nước mắm truyền thống, trong đó có 7 dòng có khả năng phân giải protein và 4 dòng có khả năng ức chế Vibrio spp.  Dòng vi khuẩn được tuyển chọn là NM2.1 có đường kính vòng phân giải lớn và ức chế Vibrio spp. mạnh nhất trong những dòng vi khuẩn nghiên cứu. Qua quan sát hình thái khuẩn lạc, hình thái tế bào và giải trình tự đoạn gene 16S rDNA đã xác định được dòng NM2.1 là Bacillus sp. với độ tương đồng là 99,71% và có khả năng chịu mặn đến 25 ‰.

Từ khóa: Nước mắm, Bacillus cereus, Vibrio spp., phân giải protein

Article Details

Tài liệu tham khảo

Alnahdi, H. S. (2012). Isolation and screening of extracellular proteases produced by new isolated bacillus sp. Journal of Applied Pharmaceutical Science, 2(9), 071–074. https://doi.org/10.7324/JAPS.2012.2915

Amenyogbe, E., Huang, J., Chen, G., & Wang, W. (2021). Probiotic Potential of Indigenous (Bacillus sp. RCS1, Pantoea agglomerans RCS2, and Bacillus cereus strain RCS3) Isolated From Cobia Fish (Rachycentron canadum) and Their Antagonistic Effects on the Growth of Pathogenic Vibrio alginolyticus, Vibrio harvey. Frontiers in Marine Science, 8, 1–15. https://doi.org/10.3389/fmars.2021.672213

Bộ Y tế. (2017). Hướng dẫn thực hành kỹ thuật xét nghiệm vi sinh lâm sàng. Nhà xuất bản Y học Hà Nội, 36–37.

Çadirci, B. H., & Çitak, S. (2005). A Comparison of Two Methods Used for Measuring Antagonistic Activity of Lactic Acid Bacteria. Pakistan Journal of Nutrition, 4(4), 237–241. http://www.pjbs.org/pjnonline/fin329.pdf

Dias, J. A. R., Abe, H. A., Sousa, N. C., Couto, M. V. S., Cordeiro, C. A. M., Meneses, J. O., Cunha, F. S., Mouriño, J. L. P., Martins, M. L., Barbas, L. A. L., Carneiro, P. C. F., Maria, A. N., & Fujimoto, R. Y. (2018). Dietary supplementation with autochthonous Bacillus cereus improves growth performance and survival in tambaqui Colossoma macropomum. Aquaculture Research, 49(9), 3063–3070. https://doi.org/10.1111/are.13767

Dũng, N. L. (2005). Giáo trình Vi sinh vật học. Các đặc điểm sinh hóa, 208–210. https://voer.edu.vn/c/giao-trinh-vi-sinh-vat-hoc/9b2ffb8d

Feliatra, F., Batubara, U. M., Nurulita, Y., Lukistyowati, I., & Setiaji, J. (2021). The potentials of secondary metabolites from Bacillus cereus SN7 and Vagococcus fluvialis CT21 against fish pathogenic bacteria. Microbial Pathogenesis, 158, 105062. https://doi.org/10.1016/j.micpath.2021.105062

Gisbert, E., Castillo, M., Skalli, A., Andree, K. B., & Badiola, I. (2013). Bacillus cereus var. toyoi promotes growth, affects the histological organization and microbiota of the intestinal mucosa in rainbow trout fingerlings. Journal of Animal Science, 91(6), 2766–2774. https://doi.org/10.2527/jas2012-5414

Han, L. T. N., Diep, V. T. N., Hoa, T. T. T., & Thanh, N. V. (2021). Isolation and selection of Bacillus sp. with the potential biosynthesis of protease from fermented soybean products. Ministry of Science and Technology, Vietnam, 63(8), 49–54. https://doi.org/10.31276/vjst.63(8).49-54

Kazanas, N. (1968). Proteolytic Activity of Microorganisms Isolated from Freshwater Fish. Applied Microbiology, 16(1), 128–132. https://doi.org/10.1128/am.16.1.128-132.1968

Li, J., Xu, Y., Jin, L., & Li, X. (2015). Effects of a probiotic mixture (Bacillus subtilis YB-1 and Bacillus cereus YB-2) on disease resistance and non-specific immunity of sea cucumber, Apostichopus japonicus (Selenka). Aquaculture Research, 46(12), 3008–3019. https://doi.org/10.1111/are.12453

Li, Y., Qianqian, Z., Zhiying, Z., Jing, Z., Yixin, C., & Wengang, J. (2022). Isolation of Protease-Producing Bacteria from Shrimp Paste and the Characteristics of Fermenting Catfish Paste. Journal of Aquatic Food Product Technology, 31(4).https://doi.org/10.1080/10498850.2022.2048154

Minh, N. V., Tuấn, L. A., Lợi, P. Q., Linh, D. N., Đức, T. K., Nhi, V. N. Y., Ni, T. T. Á., & Tình, N. T. N. (2020). Khả năng kiểm soát sinh học Vibrio parahaemolyticus NT7 phân lập từ tôm thẻ bệnh hoại tử gan tụy (AHPND) của chủng Bacillus polyfermenticus F27 phân lập từ giun quế. Kỹ Thuật Và Công Nghệ, 14(1), 71–83. https://doi.org/10.46223/hcmcoujs.tech.vi.14.1.435.2019

Mohd Isa, M. H., Shamsudin, N. H., Al-Shorgani, N. K. N., Alsharjabi, F. A., & Kalil, M. S. (2020). Evaluation of antibacterial potential of biosurfactant produced by surfactin-producing Bacillus isolated from selected Malaysian fermented foods. Food Biotechnology, 34(1), 1–24. https://doi.org/10.1080/08905436.2019.1710843

NavinChandran, M., Iyapparaj, P., Moovendhan, S., Ramasubburayan, R., Prakash, S., Immanuel, G., & Palavesam, A. (2014). Influence of probiotic bacterium Bacillus cereus isolated from the gut of wild shrimp Penaeus monodon in turn as a potent growth promoter and immune enhancer in P. monodon. Fish and Shellfish Immunology, 36(1), 38–45. https://doi.org/10.1016/j.fsi.2013.10.004

Nhựt, P. M., Hương, V. L., & Trinh, Đ. N. P. (2019). Phân lập, sàng lọc và khảo sát hoạt tính sinh học của vi khuẩn keo tụ sinh học trong ao nuôi tôm thẻ chân trắng tại tỉnh Trà Vinh. Can Tho University Journal of Science, 55, 270. https://doi.org/10.22144/ctu.jsi.2019.035

Nurliana, Sutriana, A., Azhar, A., Erina, Jalaluddin, M., & Andista, B. K. (2021). The effect of yeast and lactic acid bacteria as probiotic on the total of Vibrio spp. In rearing water of post larvae tiger shrimp (Penaeus monodon). IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 711(1). https://doi.org/10.1088/1755-1315/711/1/012030

Phượng, V. H., Hậu, V. T., Ngọc, N. T. H., Phước, L. H., Tuấn, N. H., Lộc, N. H., & Thủy, L. T. B. (2018). Khảo sát đặc tính đối kháng của Bacillus licheniformis (B1) đối với trên tôm (AHPND) trong điều kiện phòng thí nghiệm. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 54(thủy sản), 91-100. https://doi.org/10.22144/ctu.jsi.2018.041

Ren, Y., Liu, W., & Zhang, H. (2015). Identification of coccoidal bacteria in traditional fermented milk products from Mongolia, and the fermentation properties of the predominant species, Streptococcus thermophilus. Korean Journal for Food Science of Animal Resources, 35(5), 683–691. https://doi.org/10.5851/kosfa.2015.35.5.683

Tâm, H. N. T., & Thịnh, H. V. (2020). Đặc điểm của các dòng lợi khuẩn Bacillus spp. từ tôm thẻ chân trắng (Litopenaeus vannamei) ở tỉnh Kiên Giang. Can Tho University Journal of Science, 56(2), 44. https://doi.org/10.22144/ctu.jvn.2020.029

Tamilarasu, A., Ahilan, B., Gopalakannan, A., & Somu, S. L. R. (2021). Evaluation of probiotic potential of Bacillus strains on growth performance and physiological responses in Penaeus vannamei. Aquaculture Research, 52(7), 3124–3136. https://doi.org/10.1111/are.15159

Thanh, Đ. T. N., KimXuyến, C., & Sơn, H. B. (2020). Khả năng phân giải protein, lipid, tinh bột, chitin và ức chế nấm của vi khuẩn vùng rễ được phân lập từ cây tiêu (Piper nigrum L.) trồng ở huyện Chơn Thành, tỉnh Bình Phước. Can Tho University Journal of Science, 56(1), 95. https://doi.org/10.22144/ctu.jvn.2020.010

Thi, N. P. A., Hau, T. H., Huynh, N. T. N., Liem, H. Van, Van, T. T. B., & Khang, D. T. (2022). Probiotic potential of lactic acid bacteria isolated from Vietnamese sour-fermented fish product. Malaysian Journal of Microbiology, 18(2). https://doi.org/10.21161/mjm.211255

Thủy, Đ. T. B., & Hương, N. T. D. (2018). Định danh và khảo sát một số tính chất của Lactobacillus farciminis NM6 phân lập từ nước mắm. Hue University Journal of Science: Natural Science, 127(1C), 119. https://doi.org/10.26459/hueuni-jns.v127i1c.4911

Thủy, Đ. T. B., Hương, N. T. T., & Thanh, Đ. T. T. (2019). Xác định một số tính chất có lợi của các chủng vi khuẩn lactic phân lập được từ mắm ruốc Huế. Tạp Chí Khoa Học và Công Nghệ Nông Nghiệp, 3(3), 1458–1467.

Yang, G., Cao, H., Jiang, W., Hu, B., Jian, S., Wen, C., Kajbaf, K., Kumar, V., Tao, Z., & Peng, M. (2019). Dietary supplementation of Bacillus cereus as probiotics in Pengze crucian carp (Carassius auratus var. Pengze): Effects on growth performance, fillet quality, serum biochemical parameters and intestinal histology. Aquaculture Research, 50(8), 2207–2217. https://doi.org/10.1111/are.14102

Zhao, Y., Yuan, L., Wan, J., Sun, Z., Wang, Y., & Sun, H. (2016). Effects of potential probiotic Bacillus cereus EN25 on growth, immunity and disease resistance of juvenile sea cucumber Apostichopus japonicus. Fish and Shellfish Immunology, 49, 237–242. https://doi.org/10.1016/j.fsi.2015.12.035

Zhou, S., Xia, Y., Zhu, C., & Chu, W. (2018). Isolation of marine Bacillus sp. With antagonistic and organic-substances-degrading activities and its potential application as a fish probiotic. Marine Drugs, 16(6). https://doi.org/10.3390/md16060196