Khảo sát sự sinh trưởng và ra hoa của cây cúc lá nhám (Zinnia elegans) thủy canh ở các mức độ dinh dưỡng Hoagland và Arnon khác nhau
Abstract
In order to find out the appropriate level of nutrients for the growth and flowering of hydroponic Zinnia elegans, a study was conducted at the net-house of the College of Agriculture - Can Tho University from December 2019 to February 2020. The nutrient solution used in the experiment was Hoagland and Arnon (1950) [HO-1950]. The experiment was arranged in a completely randomized design, including 5 treatments with five different nutrient levels. The treatments correspond to different levels of HO-1950 used, 100%, 50%, 25%, 12.5% and 6.25%, whose EC are of 2.80, 1.40, 0.70, 0.35 and 0.175 mS.cm-1, respectively. Each treatment had six replications and each of which corresponded to one pot, one plant in each pot. Experimental results showed that the plants grew well at the nutrient levels HO-1950 50% (EC = 1.4 mS.cm-1) and HO-1950 100% (EC = 2.8 mS.cm-1), plants had height of 16.3 and 15.6 cm, canopy diameter was 13.7 and 13.1 cm, respectively. Plants grown in 100% HO-1950 nutrition had higher number of flowers and flower diameters than in HO-1950 50% nutrition (4.8 flowers and 5.1 cm compared with 4.2 flowers and 4.8 cm) but no statistically significant difference.
Tóm tắt
Nhằm tìm ra mức độ dinh dưỡng thích hợp cho sự sinh trưởng và ra hoa của cây cúc lá nhám thủy canh, một nghiên cứu được thực hiện tại nhà lưới Khoa Nông nghiệp - Trường Đại học Cần Thơ từ tháng 12/2019 đến 2/2020. Dinh dưỡng sử dụng trong thí nghiệm là Hoagland và Arnon (1950) [HO-1950]. Mỗi nghiệm thức có 6 lần lặp lại, mỗi lần lặp lại tương ứng với một chậu, mỗi chậu một cây. Thí nghiệm được bố trí theo thể thức hoàn toàn ngẫu nhiên gồm 5 nghiệm thức với 5 mức độ dinh dưỡng khác nhau. Nghiệm thức 1 sử dụng dinh dưỡng HO-1950 100%, các nghiệm thức tiếp theo là HO-1950 50%, HO-1950 25%, HO-1950 12,5%, và HO-1950 6,25% (tương ứng với EC = 2,80, 1,40, 0,70, 0,35 và 0,175 mS/cm theo thứ tự). Kết quả thí nghiệm cho thấy cây sinh trưởng tốt ở mức độ dinh dưỡng HO-1950 50% (EC = 1,4 mS/cm) và HO-1950 100% (EC = 2,8 mS/cm), cây có chiều cao tương ứng là 16,3 và 15,6 cm, đường kính tán cây 13,7 và 13,1 cm. Cây trồng ở dinh dưỡng HO-1950 100% có số hoa và đường kính hoa cao hơn so với ở dinh dưỡng HO-1950 50% (4,8 hoa và 5,1 cm so với 4,2 hoa và 4,8 cm) nhưng không có sự khác biệt ý nghĩa thống kê.
Article Details
Tài liệu tham khảo
Breś, W., Kozłowska, A., & Walczak, T. (2013). Effect of nutrient solution concentration on yield and quality of gerbera grown in perlite. Journal of Elementology, 18(4), 577-588. DOI:10.5601/jelem.2013.18.4.534
Cooper, A.J. (1979). The ABC of NFT (nutrient film technique). Grower Books, London.
Ding, X., Jiang, Y., Zhao, H., Guo, D., He, L., Liu, F., Zhou, Q., Nandwani, D.H., & Yu, J. (2018). Electrical conductivity of nutrient solution influenced photosynthesis, quality, and antioxidant enzyme activity of pakchoi (Brassica campestris L. ssp. Chinensis) in a hydroponic system. PLoS ONE 13(8), e0202090. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0202090.
Dunn, B., & Singh, H. (2016). Electrical conductivity and pH guide for hydroponics. Oklahoma Cooperative Extension Serv. HLA-6722:1-4. DOI: 10.13140/RG.2.2.20271.94885.
Gorbe, E., & Calatayud, A. (2010). Optimization of nutrition in soilless systems: a review. Advances in Botanical Research, 53, 193-245. https://doi.org/10.1016/S0065-2296(10)53006-4
Hewitt, E.J. (1996). Sand and water culture methods used in the study of plant nutrition. Technical Communication No. 22. Commonwealth Bureau of Horticulture and Plantation Crops, East Malling, Maidstone, Kent, England.
Hoagland, D.R., & Arnon, D.I. (1950). The water-culture method for growing plants without soil. Berkeley, California: University of California, College of Agriculture, Agricultural Experiment Station.
Vy, L. P. (2017). Nghiên cứu loại và lượng dinh dưỡng thủy canh cây kiểng lá. Báo cáo tổng kết đề tài nghiên cứu khoa học. Trường Đại học Cần Thơ.
Lee, S.G., Choi, C.S., Lee, J.G., Jang, Y.A., Nam, C.W., Yeo, K.H., Lee, H.G., & Um, Y.C. (2012). Effects of different EC in nutrient solution on growth and quality of Red Mustard and Pak-Choi in plant factory. Journal of Bio-Environment Control, 21(4), 322-326. DOI http://dx.doi.org/10.12791/KSBEC.2012.21.4.322.
Melo, E.F.R.Q., & Santos, O.S. (2011). Growth and production of nasturtium flowers in three hydroponic solutions. Horticultura Brasileira, 29, 584-589. https://doi.org/10.1590/S0102-05362011000400023
Toàn, N. B. (2009). Giáo trình phương pháp thủy canh. Tủ Sách Đại học Cần Thơ.
Thal, N. K. (2017). Ảnh hưởng của dung dịch dinh dưỡng lên sự sinh trưởng của cây Thiên hoàng (Dieffenbachia maculata Camilla) thủy canh. Luận văn tốt nghiệp ngành Công nghệ rau hoa quả và Cảnh quan. Trường Đại học Cần Thơ.
Thức, N. T., Ba, T.T., Thủy, V. T. B., Thùy, L. T. B., Quang, T. N., Trúc, T. N. T., Ngân, N. T. T., Thanh, L. T. M., & Phong, H. T. (2019). Hiệu quả của các loại dinh dưỡng thủy canh lên cây xà lách và cải xanh. Tạp chí Khoa học Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam, 5(102), 80-87.
Portela, I.P., Peil, R.M.N., & Rombaldi, C.V. (2012). Effect of nutrient concentration on growth, yield and quality of strawberries in hydroponic system. Horticultura Brasileira, 30, 266-273. (Abstract). https://doi.org/10.1590/S0102-05362012000200014
Resh, H.M. (2013). Hydroponic food production: A definitive guidebook for the advanced home gardener and the commercial hydroponic grower. CRC Press, Boca Raton, FL.
Samarakoon, U.C., Weerasinghe, P.A., & Weerakkody, A.P. (2006). Effect of
electrical conductivity [EC] of the nutrient solution on nutrient uptake, growth and yield of leaf lettuce (Lactuca sativa L.) in stationary culture. Tropical Agricultural Research, 18(1): 13-21.
Sampaio, I.M.G., Júnior, M.L.S., Bittencourt, R.F.P.M., Santos, G.A.M., Nunes, F.K.M., & Costa, V.C.N. (2021). Productive and physiological responses of jambu (Acmella oleracea) under nutrient concentrations in nutrient solution. Horticultura Brasileira 39, 065-071. DOI: http://dx.doi. org/10.1590/s0102-0536-20210110.
Sharma, N., Acharya, S., Kumar, K., Singh, N., & Chaurasia, O.P. (2018) Hydroponics as an advanced technique for vegetable production: An overview. Journal of Soil and Water Conservation, 17(4), 364-371. https://doi.org/10.5958/2455-7145.2018.00056.5
Şirin, U. (2011). Effects of different nutrient solution formulations on yield and cut flower quality of gerbera (Gerberra jamesonii) grown in soilless culture system. African Journal of Agricutural Research, 6(21), 4910-4919.
Steiner, A.A. (1984). The universal nutrient solution. Proceedings of IWOSC 6th International Congress on Soilless Culture. ISSN 9070976048.
Uchida, R. (2000). Essential nutrients for plant growth nutrient functions and deficiency symptoms. In J.A. Silva and R. Uchida, eds, Plant nutrient management in Hawaii's soils (pp. 31-55). College of Tropical Agriculture and Human Resources, University of Hawaii at Manoa.
Wu, M., & Kubota, C. (2008). Effects of electrical conductivity of hydroponic nutrient solution on leaf gas exchange of five greenhouse tomato cultivars. Hort Technology, 18, 271-277. https://doi.org/10.21273/HORTTECH.18.2.271
Zulkarami, B., Ashrafuzzaman, M., & Razi, I.M. (2010). Morpho-physiological growth, yield and fruit quality of rock melon as affected by growing media and electrical conductivity. Journal of Food, Agriculture & Environment, 8(1), 249-252.