Nguyễn Nhật Minh Phương * Hà Thanh Toàn

* Tác giả liên hệ (nnmphuong@ctu.edu.vn)

Abstract

Dragon fruits were harvested at 28 to 30 days after blooming. Then, the fruits were coated with chitosan film 1,5% (w/v) combining with perforated LDPE packaging.  Preservation was maintained at low temperatures: 2-4oC, 6-8oC and 10-12oC and Relative humidity at 50-60% .   Before being coated, the fruits had been treated with chlorine and benomyl solution at 100 ppm and 500ppm, respectively.  The results showed that the perceptible value of fruit changed very little at 6-8oC. After six-weeks of storage, temperature is the most important factor controlling the quality of fruit.  If the temperature was increased, the quality and the preservation time would decrease.  Low temperature at 6-8oC combining with coating fruits with chitosan film and packaging in perforated LDPE  can constantly preserve fruit in 6 weeks without changing quality.
Keywords: chitosan, perforated LDPE, low temperature

Tóm tắt

Thanh Long được thu hoạch ở 28-30 ngày sau khi hoa nở, xử lý sơ bộ với clorine 100ppm, benomyl 500ppm.  áp dụng màng bao chitosan 1,5% kết hợp bao gói LDPE đục lỗ 3-4%.  Được tồn trữ ở 3 chế độ nhiệt độ 2-4oC, 6-8oC và 10-12oC, độ ẩm 50-60%. Song song với thí nghiệm này là mẫu đối chứng không bao màng chitosan 1,5%.  Chất lượng của trái được đánh giá thông qua các chỉ tiêu như hàm lượng axít, vitamin C, hàm lượng chất khô hòa tan (độ brix), độ cứng thịt quả, màu sắc vỏ quả, đánh giá hao hụt khối lượng và theo dõi cảm quan bên ngoài trong suốt quá trình thí nghiệm. Sau thời gian theo dõi, nhiệt độ thích hợp nhất cho quá trình tồn trữ Thanh Long là 6-8oC.  Tại nhiệt độ này kết hợp với các xử lý trên, Thanh Long kéo dài được mức độ tươi lên đến 6 tuần mà chất lượng vẫn không thay đổi đáng kể.
Từ khóa: phương pháp điều chỉnh khí quyển, chitosan, bao bì LDPE đục lỗ, nhiệt độ thấp

Article Details

Tài liệu tham khảo

Ben-Yehoshua, S., Fishman, S., Fang, D. and Rodov, V. 1994. New developments in modified atmosphere packaging and surface coatings for fruits. ACIAR Proceedings No. 50: 250-260p.

Champ.B.R, E. Highley and G.I.Jonhson. 1993. Postharvest Handling of tropical fruits. Proceedings of an international conference held at Chiang Mai, Thailand. 438-441p.

El-Goorani, M.A. and Sommer, N.F. 1981. Effects of modified atmospheres on postharvest pathogens of fruits and vegetables. Horticultural review. No.3: 412p.

Johsonn.G.I, Lê Văn Tố, Nguyễn Duy Đức và Webb.M.C. 2000. Quality assurance in agricultural produce. ACIAR proceeding No.100.

Lê Ngọc Tú. 1997. Hoá sinh công nghiệp. Hà Nội. NXB Khoa học và kỹ khuật.

Nguyễn Minh Thủy. 2000. Bài giảng Công nghệ sau thu hoạch rau quả. Trường Đại học Cần Thơ.

Quách Đĩnh, Nguyễn Văn Tiếp và Nguyễn Văn Thoa. 1996. Công nghệ sau thu hoạch và chế biến rau quả. Hà Nội. NXB Khoa học và kỹ khuật.

Vũ Công Hậu. 2000. Trồng cây ăn quả ở Việt Nam. Hà Nội. NXB Nông nghiệp. 423-426p.

http://www.haidebei.com/doce/cp-2.htm (Truy cập ngày 04.05.06)

http://sh-univic.en.alibaba.com/product/50061944/50280695/Chitosan/Chitosan.html (Truy cập ngày 04.05.06)

http://www.chitosan.com.vn (Truy cập ngày 04.05.06)

http://www.pan-uk.org/pestnews/actives/benomyl.htm (Truy cập ngày 04.05.06)

http://www.actahort.org/books/645/645_73.htm (Truy cập ngày 04.05.06)