Vũ Thùy Dương * , Lam Tran Thi Phuoc , Vo Thi Tho , Tống Yên Đan , Tạ Hồng Ngọc , Huỳnh Thị Đan Xuân , Đinh Thị Lệ Trinh Phan Thị Ánh Nguyệt

* Tác giả liên hệ (vtduong@ctu.edu.vn)

Abstract

The technical efficiency of watermelon production was estimated based on Cobb-Douglas Production Function using Maximum Likelihood Estimation (MLE). A primary dataset was collected from a survey of 118 farm households representing two different irrigation techniques in watermelon cultivation, namely drip irrigation and furrow irrigation, in Duyen Hai District, Tra Vinh Province. In this study, the volumn of water consumption was used as one of notable input variables to estimate the technical efficiency level which farmers attained in watermelon production. The results revealed that each household consumed, on average, 5,304 and 4,473 m3 of water per hectare  respectively for furrow and drip irrigation in the March growing season. Watermelon productivity was significantly influenced by the amount of N, P2O5 and family labor inputs. In addition, the results showed that farmers applying drip irrigation obtained a higher technical efficiency level compared to ones applying furrow irrigation, and the technical efficiency level of furrow and drip irrigation households is 73.0% and 79.2%, respectively. The average productivity loss due to inefficiency is 10.0 tons of watermelon/ha for furrow irrigation households and 8.3 tons for drip irrigation households.
Keywords: Watermelon, drip irrigation, furrow irrigation, technical efficiency

Tóm tắt

Hiệu quả kỹ thuật trong sản xuất dưa hấu được ước tính dựa trên hàm sản xuất Cobb-Douglas bằng phương pháp ước lượng khả năng tối đa (MLE). Kết quả ước lượng được tính toán dựa trên nguồn số liệu sơ cấp từ 118 hộ canh tác dưa hấu đại diện cho 2 hình thức tưới nhỏ giọt và tưới thấm tại huyện Duyên Hải, tỉnh Trà Vinh. Trong nghiên cứu này, lượng nước sử dụng để canh tác dưa hấu được dùng như một biến đầu vào quan trọng để tính toán mức hiệu quả kỹ thuật mà nông dân đạt được. Kết quả cho thấy trung bình trên 1ha dưa hấu vụ tháng 3 nông dân tiêu tốn lần lượt là 5.304 và 4.473m3 nước tương ứng với hình thức tưới thấm và tưới nhỏ giọt. Lượng N, P2O5 và lao động gia đình là các đầu vào có ảnh hưởng đến năng suất dưa hấu. Kết quả cũng cho thấy nhóm hộ áp dụng tưới nhỏ giọt đạt mức hiệu quả kỹ thuật cao hơn, các mức hiệu quả người nông dân đạt được là 73% và 79% lần lượt cho nhóm hộ tưới thấm và tưới nhỏ giọt. Năng suất trung bình bị mất do sự phi hiệu quả của nhóm hộ tưới thấm là 10,0 tấn dưa hấu/ha, con số này tương ứng đối với nhóm hộ tưới nhỏ giọt là 8,3 tấn.
Từ khóa: Dưa hấu, tưới nhỏ giọt, tưới thấm, hiệu quả kỹ thuật

Article Details

Tài liệu tham khảo

Cobb, C.W. and Douglas, P.H. (1928), “A Theory of Production”, American Economic Review, 18: 139-65.

Farrell, M. J. (1957), “The measurement of productive efficiency”, Journal of the Royal Statistical Society: Series A, 21: 253-81.

Phòng Nông nghiệp huyện Duyên Hải (2011), Báo cáo tình hình sản xuất nông nghiệp huyện Duyên Hải, tỉnh Trà Vinh.

Mekonnen, M.M., Hoekstra, A.Y. (2010), “The green, blue and grey water footprint of crops and derived crop products”, Value of water research report SERIES NO.47. http://www.waterfootprint.org/Reports/Report47-WaterFootprintCrops-Vol1.pdf