Nguyễn Hồng Khôi Nguyên * , Bạch Long Giang Trần Thanh Trúc

* Tác giả liên hệ (khoinguyencntp@gmail.com)

Abstract

Nam Roi pomelo is a type of pomelo grown popularly in the Mekong Delta. In the process of growing pomelo, fruit can be pruned or fallen by itself at different maturity period such as 1-2 months, 3-4 months, 5-6 months until 7-8 months (nearly - ripening or ripening stage) and > 9 months is the stage when pomelo is fully ripe or overripe. The albedo of pomelo contains biological compounds with antioxidant activity. The ultrasonic-assisted extraction (UAE) and the heat-assisted extraction (HAE) were used in this study to compare polyphenol, flavonoid content and antioxidant activity of albedo at other maturity periods. The results showed that the ultrasonic-assisted extraction method had the higher efficiency in obtaining active ingredients than the heat-assisted extraction method; pomelo at the harvest age of 1-2 months had the highest content of , the second highest content followed by 3-4 months, then > 9 months, then 7-8 months and the harvest age of 5-6 months had the lowest content of bioactive substances.

Keywords: flavonoid, polyphenol, Antioxidant activity, heat-assisted extraction, Nam Roi, ultrasound-assisted extraction

Tóm tắt

Bưởi Năm Roi là một loại bưởi được trồng phổ biến ở đồng bằng sông Cửu Long. Trong quá trình trồng, bưởi có thể được tỉa hoặc tự rụng ở các độ tuổi khác nhau như 1-2 tháng, 3-4 tháng, 5-6 tháng cho đến thời gian 7-8 tháng lúc này quả sắp chín hoặc đã chín và > 9 tháng là giai đoạn bưởi chín hoàn toàn hoặc chín nhiều. Trong vỏ trắng của bưởi Năm Roi có chứa các hợp chất sinh học với hoạt tính chống oxy hóa, do đó trong nghiên cứu này, phương pháp trích ly có hỗ trợ siêu âm (UAE) và phương pháp trích ly có hỗ trợ nhiệt (HAE) được sử dụng để so sánh hàm lượng polyphenol, flavonoid và hoạt tính chống oxy hóa của vỏ bưởi trắng ở các độ tuổi thu hoạch khác nhau. Kết quả cho thấy phương pháp trích ly có hỗ trợ siêu âm có hiệu quả thu nhận hoạt chất cao hơn phương pháp trích ly có hỗ trợ nhiệt, bưởi ở độ tuổi thu hoạch 1-2 tháng vỏ bưởi trắng với phương pháp trích ly hỗ trợ siêu âm có hàm lượng hoạt chất cao nhất, hàm lượng cao tiếp theo là giai đoạn 3-4 tháng, tiếp đó là giai đoạn > 9 tháng, tiếp theo là 7-8 tháng, và ở giai đoạn 5-6 tháng hàm lượng hoạt chất trong vỏ bưởi trắng thấp nhất.

Từ khóa: Bưởi Năm Roi, flavonoid, hoạt tính chống oxy hóa, polyphenol, trích ly hỗ trợ nhiệt, trích ly hỗ trợ siêu âm

Article Details

Tài liệu tham khảo

Abudayeh, Z. H., Al Khalifa, I. I., Mohammed, S. M., and Ahmad, A. A. (2019). Phytochemical content and antioxidant activities of pomelo peel extract. Pharmacognosy Research11(3), 244- 247

Blainski, A., Lopes, G. C., and De Mello, J. C. P. (2013). Application and analysis of the folin ciocalteu method for the determination of the total phenolic content from Limonium brasiliense L. Molecules, 18(6), 6852-6865.

Brand-Williams, W., Cuvelier, M. E., and Berset, C. L. W. T. (1995). Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity. LWT-Food Science and Technology28(1), 25-30.

Chen, Q., Hu, Z., Yao, F. Y. D., & Liang, H. (2016). Study of two-stage microwave extraction of essential oil and pectin from pomelo peels. LWT - Food Science and Technology, 66, 538–545.

Eid, N. M., Al-Awadi, B., Vauzour, D., Oruna-Concha, M. J., & Spencer, J. P. (2013). Effect of cultivar type and ripening on the polyphenol content of date palm fruit. Journal of Agricultural and Food Chemistry61(10), 2453-2460.

Guo, Q., Dai, E., Han, X., Xie, S., Chao, E., & Chen, Z. (2015). Fast nastic motion of plants and bioinspired structures. Journal of the Royal Society Interface, 12(110), 20150598.

Kalisz, S., Oszmiański, J., Kolniak-Ostek, J., Grobelna, A., Kieliszek, M., and Cendrowski, A. (2020). Effect of a variety of polyphenols compounds and antioxidant properties of rhubarb (Rheum rhabarbarum)LWT-Food Science and Technology, 118, 108775.

Kedare, S. B., & Singh, R. P. (2011). Genesis and development of DPPH method of antioxidant assay. Journal of Food Science and Technology48(4), 412-422.

Ladanyia, M. (2010). Citrus fruit: biology, technology and evaluation. Academic press (Original work published 2008).

Lê Văn Hòa & Nguyễn Bảo Vệ (2016). Cơ sở cải thiện năng suất và chất lượng cây ăn trái ở Đồng bằng sông Cửu Long. Nhà xuất bản Đại học Cần Thơ.

Mäkynen, K., Jitsaardkul, S., Tachasamran, P., Sakai, N., Puranachoti, S., Nirojsinlapachai, N. and Adisakwattana, S. (2013). Cultivar variations in antioxidant and antihyperlipidemic properties of pomelo pulp (Citrus grandis [L.] Osbeck) in Thailand. Food Chemistry, 139(1-4), 735-743.

Matić, P., Sabljić, M., and Jakobek, L. (2017). Validation of spectrophotometric methods for the determination of total polyphenol and total flavonoid content. Journal of AOAC International, 100(6), 1795-1803.

Jovanović, A., Petrović, P., Đorđević, V., Zdunić, G., Šavikin, K., and Bugarski, B. (2017). Polyphenols extraction from plant sources. Lekovite sirovine, (37), 45-49.

Jovanović, A., Skrt, M., Petrović, P., Častvan, I., Zdunić, G., Šavikin, K., and Bugarski, B. (2019). Ethanol Thymus serpyllum extracts, evaluation of extraction conditions via total polyphenol content and radical scavenging activity. Lekovite sirovine, (39), 23-29.

Pandino, G., Lombardo, S., Monaco, A. L., and Mauromicale, G. (2013). Choice of time of harvest influences the polyphenol profile of globe artichoke. Journal of Functional Foods5(4), 1822-1828.

Rostagno, M. A., & Prado, J. M. (2013). Natural product extraction, principles and applications. Royal Society of Chemistry.

Saddique, M., Kamran, M., and Shahbaz, M. (2018). Differential responses of plants to biotic stress and the role of metabolites. In P. Ahmad, M. A. Ahanger, V. P. Singh, D. K. Tripathi, P. Alam, M. N. Alyemeni (Eds.), Plant metabolites and regulation under environmental stress. Academic Press. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-812689-9.00004-2

Siddiqui, N., Rauf, A., Latif, A., and Mahmood, Z. (2017). Spectrophotometric determination of the total phenolic content, spectral and fluorescence study of the herbal Unani drug Gul-e-Zoofa (Nepeta bracteata Benth). Journal of Taibah University Medical Sciences12(4), 360-363.

Stéger-Máté, M., Ficzek, G., Kállay, E., Bujdosó, G., Barta, J., and Tóth, M. (2010). Optimising harvest time of sour cherry cultivars on the basis of quality parameters. Acta alimentaria, 39(1), 59-68.

Thaipong, K., Boonprakob, U., Crosby, K., Cisneros-Zevallos, L., and Byrne, D. H. (2006). Comparison of ABTS, DPPH, FRAP, and ORAC assays for estimating antioxidant activity from guava fruit extracts. Journal of Food Composition and Analysis, 19(6-7), 669-675.

Wissam, Z., Ghada, B., Wassim, A., and Warid, K., 2012. Effective extraction of polyphenols and proanthocyanidins from pomegranate’s peel. International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Science, 4 (Suppl 3), 675-682.