Tô Nguyễn Phước Mai * Nguyễn Văn Mười

* Tác giả liên hệ (maiM2219001@gstudent.ctu.edu.vn)

Abstract

The present work was aimed at recovering soluble polyphenolic compounds from pomelo peel (Citrus maxima (Burn.) Merr.) of Da Xanh cultivar in different extraction and rotary evaporation conditions.
To this end, the effect of raw material condition, the process of extraction, and the process of rotary evaporation (air pressure, weight loss) were examined to acquire the concentrated aqueous extract high in bioactive compounds. The analysis of data showed that by following the industrial extraction process of crushing and pressing (fresh material, with the addition of ethanol 40⁰ at the ratio of 1:1, w/v, heating to 90⁰C for 2 minutes) helped to achieve the concentrated aqueous extract with high bioactive compounds content and reduced the energy cost compared to the common approach (carried out on dried material, by immersion method with or without the assistance of microwave). Besides, rotary evaporation at the absolute pressure of 160-180 mBar was determined to be the most effective, especially in the capacity to increase the TPC, TFC, and TEAC value of the extract after solvent removal. The highest quality of concentrated aqueous extract can be obtained by rotary evaporation until 92,5% loss of weight.

Keywords: Bioactive compounds, concentrated aqueous extract, Da Xanh cultivars, extraction method, rotary evaporation

Tóm tắt

Nghiên cứu được thực hiện với mục đích đánh giá hiệu quả thu nhận thành phần  polyphenol hòa tan từ vỏ bưởi Da Xanh (Citrus maxima (Burn.) Merr.) ở các điều kiện trích ly và cô quay chân không khác nhau. Trên cơ sở này, ảnh hưởng của đặc tính nguyên liện và phương pháp trích ly, điều kiện cô quay chân không để đuổi dung môi (áp suất, độ giảm khối lượng) được khảo sát. Kết quả phân tích cho thấy thực hiện ly trích theo phương pháp tách ép công nghiệp (nguyên liệu tươi, bổ sung ethanol 40⁰ ở tỉ lệ 1:1, w/v, gia nhiệt ở 90⁰C trong thời gian 2 phút) giúp cải thiện chất lượng của dịch trích sau khi đuổi dung môi và giảm chi phí năng lượng khi so sánh với phương pháp thông dụng (trên nguyên liệu khô, ngâm trích, không hoặc có sự hỗ trợ của vi sóng). Song song đó, hiệu quả của chế độ loại dung môi bằng thiết bị cô quay ở áp suất tuyệt đối 160-180 mBar cũng được ghi nhận, đặc biệt với khả năng giúp gia tăng giá trị TPC, TFC, TEAC của dịch trích sau khi loại dung môi. Cô quay cho đến khi mất đi 92,5% khối lượng dịch trích được đề nghị để thu nhận cao chiết có chất lượng tốt nhất.

Từ khóa: Cao chiết, cô quay chân không, hoạt tính sinh học, phương pháp trích ly, bưởi Da Xanh

Article Details

Tài liệu tham khảo

Ali, M. Y., Rumpa, N. E. N., Paul, S., Hossen, M. S., Tanvir, E. M., Hossan, T., Saha M., Alam N., Karim N., Khalil M. I. & Gan, S. H. (2019). Antioxidant potential, subacute toxicity, and beneficiary effects of methanolic extract of pomelo (Citrus grandis L. Osbeck) in long evan rats. Journal of Toxicology, 2019, 1 – 12.

Belščak-Cvitanović, A., Durgo, K., Huđek, A., Bačun-Družina, V., & Komes, D. (2018). Overview of polyphenols and their properties. Polyphenols: Properties, recovery, and applications: 3-44. Woodhead Publishing.

Bùi Thị Bửu Huê và Nguyễn Văn Đạt. (2014). Hóa học đại cương. Nhà xuất bản Đại học Cần Thơ, 204 tr.

Chmelová, D., Ondrejovič, M., Havrlento, M., & Hozlár, P. (2015). Antioxidant activity in naked and hulled oat (Avena sativa L.) varieties. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 4(3), 63–65.

Đỗ Thị Thúy Vy, Trần Thanh Trúc & Nguyễn Văn Mười. (2020). Ảnh hưởng của nồng độ ethanol và tỉ lệ dung môi sử dụng đến hiệu quả trích ly các hợp chất có khả năng kháng oxy hóa từ bột vỏ bưởi Năm Roi. Tạp chí Công thương, 24, 51-56.

Evans, W. C. (2002). Trease and Evans Pharmacognosy. 15th edtion. Edinburgh, Saunders, 249.

Fayek, N. M., El-Shazly, A. H., Abdel-Monem, A. R., Moussa, M. Y., Abd-Elwahab, S. M., & El-Tanbouly, N. D. (2017). Comparative study of the hypocholesterolemic, antidiabetic effects of four agro-waste Citrus peels cultivars. Revista Brasileira de Farmacognosia, 27(4), 488-494.

Gattuso, G., Barreca, D., Gargiulli, C., Leuzzi, U., & Caristi, C. (2007). Flavonoid composition of citrus juices. Molecules, 12(8), 1641–1673.

Khan, M. K., Abert-Vian, M., Fabiano-Tixier, A. S., Dangles, O., & Chemat, F. (2010). Ultrasound-assisted extraction of polyphenols from orange (Citrus sinensis L.) peel. Food Chemistry, 119 (2), 851–858.

Lê Phạm Tấn Quốc. (2019). Nghiên cứu trích ly polyphenol từ củ hà thủ ô đỏ (Polygonum multiflorum Thunb.) và ứng dụng trong thực phẩm. Luận án tiến sĩ ngành Công nghệ thực phẩm, Đại học Cần Thơ.

Liu, Y., Heying, E., & Tanumihardjo, S. A. (2012). History, global distribution, and nutritional importance of citrus fruits. Comprehensive reviews in Food Science and Food safety, 11(6), 530-545.

Mandal, S., Patra, A., Samanta, A., Roy, S., Mandal, A., Mahapatra, T.D., Pradhan, S., Das, K. & Nandi, D. K. (2013). Analysis of phytochemical profile of Terminalia arjuna bark extract with antioxidative and antimicrobial properties. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 3(12), 960–966.

Nguyễn Bá Tĩnh. (2004). Tuệ Tĩnh toàn tập. Nhà xuất bản Y học, 496 tr.

Lv, H. P., Zhang, Y. J., Lin, Z., & Liang, Y. R. (2013). Processing and chemical constituents of Pu-erh tea: a review. Food Research International, 53(2), 608-618.

Nguyễn Hoài Thương, Nguyễn Trọng Tuân, Nguyễn Thế Duy, Nguyễn Ngọc Tú Uyên, Nguyễn Trần Anh Thư, Lê Thị Ngọc Thảo & Phan Văn Sang. (2014). Qui trình tối ưu chiết xuất naringin từ vỏ quả bưởi Citrus maxima. Tạp chí Khoa học – ĐHQG Hà Nội, vol. 30.

Nooshkam, M., Varidi, M., & Bashash, M. (2019). The Maillard reaction products as food-born antioxidant and antibrowning agents in model and real food systems. Food chemistry, 275, 644-660.

Phạm Trần Bảo Nghi, Trương Hoài Vương, Nguyễn Văn Mười & Trần Thanh Trúc. (2019). Ảnh hưởng của mức độ chín và điều kiện trích ly bằng phương pháp ngâm trích đến hiệu quả thu nhận polyphenol từ vỏ chuối xiêm. Tạp chí Khoa học và Công nghệ Nông nghiệp 2019, 2, 1295-1304.

Pichaiyongvongdee, S. & Haruenkit, R. (2009). Comparative studies of limonin and naringin distribution in different parts of pummelo (Citrus grandis (L.) Osbeck) cultivars grown in Thailand. Kasetsart Journal of Natural Science, 43(1), 28-36.

Putnik, P., Kovačević, B. D., Jambrak R. A., Barba, F. J., Cravotto, G., Binello, A., Lorenzo J. M. & Shpigelman, A. (2017). Innovative “green” and novel strategies for the extraction of bioactive added value compounds from citrus wastes A review. Molecules, 22(5), 680-704.

Reeve, B., 1974. Process for the preparation of an instant tea powder. U.S. Patent No. 3,821,440. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office, 9 pp.

Siddiqua A, Premakumari K. B., Sultana R & Vithya, S. (2010). Antioxidant activity and estimation of total phenolic content of Muntingia calabura by colorimetry. International Journal of ChemTech Research, 2(1), 205-208.

Sinija, V. R., H. N. Mishra & S. Bal (2007). Process technology for production of soluble tea powder. Journal of Food Engineering, 82(3), 276-283.

Trần Tuyết Mai, Trần Thanh Trúc, Nguyễn Văn Mười & Tô Nguyễn Phước Mai. (2020). Đặc điểm hình thái và tính chất hóa lý của 4 giống bưởi tại đồng bằng sông Cửu Long. Tạp chí Công thương, 24, 57-64.

Trần Xoa, Nguyễn Trọng Phương & Hồ Lê Viên (2006). Sổ tay quá trình và thiết bị công nghệ hóa chất (tái bản lần hai). Nhà xuất bản Khoa học và Kỹ thuật, 631 tr.

Võ Tấn Thành & Vũ Trường Sơn. (2013). Kỹ thuật thực phẩm P. 2. Nhà xuất bản Đại học Cần Thơ, 200 tr.

Xi, J., Shen, D., Zhao, S., Lu, B., Li, Y., & Zhang, R. (2009). Characterization of polyphenols from green tea leaves using a high hydrostatic pressure extraction. International Journal of Pharmaceutics, 382(1-2), 139-143.