Nguyễn Lê Anh Đào * , Huỳnh Thị Kim Duyên , Nguyễn Quốc Thịnh , Trần Minh Phú , Nguyễn Thị Như Hạ , Kazufumi Osako Toshiaki Ohshima

* Tác giả liên hệ (nladao@ctu.edu.vn)

Abstract

This study was conducted to investigate the antioxidant property of the extracts from three edible mushroom species, including Volvariella volvacea, Pleurotus sajor-caju, and Flammulina velutipes, which can be used in seafood storage. The aqueous extracts of these mushrooms were prepared by hot water at 95 ± 2oC in 1 hour. The antioxidant activity of aqueous mushrooms extracts was evaluated throughout the capacity of eliminating free radical DPPH and the total phenolic compounds presented in the extracts. A further assessment was performed to examine the antioxidant efficiency of mushroom extracts supplemented in salmon oil at 60oC by measuring peroxide value (PV) and thiobarbituric acid reactive substances (TBARS). The results showed that IC50 values of Volvariella volvacea, Pleruotus sajor-caju, root of Flammulina velutipes and stem of Flammulina velutipes were 618 µg/mL, 919 µg/mL, 1114 µg/mL and 1354 µg/mL, respectively. Total phenolic content the extract from Volvariella volvacea, root of Flammulina velutipes, Pleruotus sajor-caju and stem of Flammulina velutipes were 0.60 mgGAE/100mg; 0.51 mgGAE/100mg; 0.43 mgGAE/100mg and 0.23 mgGAE/100mg, respectively. Mushroom extracts could be used for storage of salmon oil at 60oC through their antioxidant capacity during 12 days of storage.

Keywords: Antioxidant, Flammulina velutipes, Pleurotus sajor-caju, salmon oil storage, Volvariella volvacea

Tóm tắt

Nghiên cứu được thực hiện nhằm mục đích khảo sát khả năng chống oxy hóa của cao chiết từ ba loài nấm ăn, nấm rơm (Volvariella volvacea), bào ngư (Pleruotus sajor-caju) và kim châm (Flammulina velutipes), từ đó ứng dụng cao chiết trong bảo quản các sản phẩm thủy sản. Cao chiết từ ba loài nấm được chiết trong nước ở 95 ± 2oC trong 1 giờ. Hoạt tính chống oxy hóa của cao chiết từ các loài nấm ăn được đánh giá thông qua khả năng khử gốc tự do 2,2-diphenylpicrylhydrazyl (DPPH) và tổng hàm lượng phenolic. Cao chiết từ các loài nấm ăn được bổ sung vào dầu cá hồi nhằm đánh giá khả năng chống oxy hóa ở nhiệt độ 60oC thông qua việc xác định chỉ số peroxide (PV) và thiobarbituric acid reactive substance (TBARS). Kết quả cho thấy khả năng khử gốc tự do DPPH (IC50) tăng dần từ nấm rơm, nấm bào ngư xám, gốc nấm và thân nấm kim châm lần lượt là 618 µg/mL, 919 µg/mL, 1114 µg/mL và 1354 µg/mL. Tổng hàm lượng phenolic của cao chiết giảm dần từ nấm rơm, gốc nấm kim châm, nấm bào ngư xám và thân nấm kim châm lần lượt là 0,60 mgGAE/100mg; 0,51 mgGAE/100mg; 0,43 mgGAE/100mg và 0,23 mgGAE/100mg cao chiết. Cao chiết từ ba loài nấm ăn có thể được sử dụng để bảo quản dầu cá hồi, thể hiện thông qua khả năng chống oxy hóa của chúng trong...

Từ khóa: Bảo quản dầu cá hồi, chất chống oxy hóa, nấm bào ngư xám, nấm kim châm, nấm rơm

Article Details

Tài liệu tham khảo

Bao, H. N., Osako, K., & Ohshima, T. (2010). Value‐added use of mushroom ergothioneine as a colour stabilizer in processed fish meats. Journal of the Science of Food and Agriculture90(10), 1634-1641.

Bao, H. N., Shinomiya, Y., Ikeda, H., & Ohshima, T. (2009). Preventing discoloration and lipid oxidation in dark muscle of yellowtail by feeding an extract prepared from mushroom (Flammulina velutipes) cultured medium. Aquaculture295(3-4), 243-249.

Barros, L., Falcão, S., Baptista, P., Freire, C., Vilas-Boas, M., & Ferreira, I. C. (2008). Antioxidant activity of Agaricus sp. mushrooms by chemical, biochemical and electrochemical assays. Food chemistry111(1), 61-66.

Benjakul, S., Visessanguan, W., Phongkanpai, V., & Tanaka, M. (2005). Antioxidative activity of caramelisation products and their preventive effect on lipid oxidation in fish mince. Food chemistry90(1-2), 231-239.

Breene, W. M. (1990). Nutritional and medicinal value of specialty mushrooms. Journal of food protection53(10), 883-894.

Cheung, L. M., Cheung, P. C., & Ooi, V. E. (2003). Antioxidant activity and total phenolics of edible mushroom extracts. Food chemistry81(2), 249-255.

Douny, C., Razanakolona, R., Ribonnet, L., Milet, J., Baeten, V., Rogez, H., ... & Larondelle, Y. (2016). Linseed oil presents different patterns of oxidation in real-time and accelerated aging assays. Food chemistry208, 111-115.

Encarnacion, A. B., Fagutao, F., Hirono, I., Ushio, H., & Ohshima, T. (2010). Effects of ergothioneine from mushrooms (Flammulina velutipes) on melanosis and lipid oxidation of kuruma shrimp (Marsupenaeus japonicus). Journal of agricultural and food chemistry, 58(4), 2577-2585.

Filipek, J. (1992). The effect of the mushroom Pleurotus ostreatus on the lipid peroxidation of phosphatidylcholine liposomes. Pharmazie, 47(5).

Frankel, E. N. (2005). The Oily Press Lipid Library: Lipid Oxidation.

Fu, H. Y., Shieh, D. E., & Ho, C. T. (2002). Antioxidant and free radical scavenging activities of edible mushrooms. Journal of food lipids9(1), 35-43.

Gao, C., Wang, Y., Wang, C., & Wang, Z. (2013). Antioxidant and immunological activity in vitro of polysaccharides from Gomphidius rutilus mycelium. Carbohydrate polymers92(2), 2187-2192.

Gogavekar, S. S., Rokade, S. A., Ranveer, R. C., Ghosh, J. S., Kalyani, D. C., & Sahoo, A. K. (2014). Important nutritional constituents, flavour components, antioxidant and antibacterial properties of Pleurotus sajor-cajuJournal of food science and technology51(8), 1483-1491.

Heleno, S. A., Barros, L., Sousa, M. J., Martins, A., Santos-Buelga, C., & Ferreira, I. C. (2011). Targeted metabolites analysis in wild Boletus species. LWT-Food Science and Technology44(6), 1343-1348.

Ho, B. T., & Paul, D. R. (2009). Fatty acid profile of tra catfish (Pangasius hypophthalmus) compared to atlantic salmon (Salmo solar) and asian seabass (Lates calcarifer). International Food Research Journal16(4), 501-506.

International IDF Standards. (1991). Section 74A, International Dairy Federation. IDF-Square Vergote 41, Brussels.

Jang, M. S., Eun, J. B., Hideki, U., & Toshiaki, O. (2004). Antioxidative properties of mushroom Flammulina velutipes crude extract on the oxidation of cod liver oil in emulsion. Food Science and Biotechnology.

Ke, P. J., & Woyewoda, A. D. (1979). Microdetermination of thiobarbituric acid values in marine lipids by a direct spectrophotometric method with a monophasic reaction system. Analytica Chimica Acta106(2), 279-284.

Khatua, S., Paul, S., & Acharya, K. (2013). Mushroom as the potential source of new generation of antioxidant: a review. Research Journal of Pharmacy and Technology6(5), 3.

Laguerre, M., Lopez Giraldo, L. J., Lecomte, J., Figueroa-Espinoza, M. C., Baréa, B., Weiss, J., ... & Villeneuve, P. (2010). Relationship between hydrophobicity and antioxidant ability of “phenolipids” in emulsion: a parabolic effect of the chain length of rosmarinate esters. Journal of agricultural and food chemistry58(5), 2869-2876.

Lê Thanh Hải, Nguyễn Minh Trí & Huỳnh Nguyễn Duy Bảo. (2013). Nghiên cứu tách chiết và khảo sát hoạt tính chống oxy hóa của dịch chiết nấm rơm. Tạp chí khoa học- Công nghệ Thủy sản Trường đại học Nha Trang, 4, 95-99.

Liu, Y., Sun, J., Rao, S., Su, Y., & Yang, Y. (2013). Antihyperglycemic, antihyperlipidemic and antioxidant activities of polysaccharides from Catathelasma ventricosum in streptozotocin-induced diabetic mice. Food and Chemical Toxicology57, 39-45.

Newton, E. B., Benedict, S. R., & Dakin, H. D. (1927). On thiasine, its structure and identification with ergothioneine. Journal of Biological Chemistry72(1), 367-373.

Ngô Xuân Mạnh, Lương Thị Hà & Ngô Xuân Trung. (2015). Hàm lượng polyphenol và khả năng chống oxi hóa của chúng trong một số loại nấm ăn. Tạp chí Khoa học và Phát triển, 13, 272-278.

Nguyễn Lê Anh Đào, Nguyễn Thị Cẩm Tiên & Trần Minh Phú. (2018). Ảnh hưởng của dung môi chiết tách đến hoạt tính chống oxy hóa của cao chiết từ bột tảo Spirulina (Anthrospira platensis). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 54(số chuyên đề Thủy sản 1), 218-226.

Porter, W. L. (1993). Paradoxical behavior of antioxidants in food and biological systems. Toxicology and Industrial Health9(1-2), 93-122.

Semb, T. N. (2012). Analytical methods for determination of the oxidative status in oils (master's thesis). Institutt for bioteknologi.

Shahidi, F., & Zhong, Y. (2011). Revisiting the polar paradox theory: a critical overview. Journal of agricultural and food chemistry59(8), 3499-3504.

Singleton, V. L., & Rossi, J. A. (1965). Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. American journal of Enology and Viticulture16(3), 144-158.

Sørensen, A. D., Nielsen, N. S., Decker, E. A., Let, M. B., Xu, X., & Jacobsen, C. (2011). The efficacy of compounds with different polarities as antioxidants in emulsions with omega-3 lipids. Journal of the American Oil Chemists' Society88(4), 489-502.

Thiangthum, S., Dejaegher, B., Goodarzi, M., Tistaert, C., Gordien, A. Y., Hoai, N. N., ... & Vander Heyden, Y. (2012). Potentially antioxidant compounds indicated from Mallotus and Phyllanthus species fingerprints. Journal of Chromatography B910, 114-121.

Tibuhwa, D. D. (2012). Antiradical and antioxidant activities of methanolic extracts of indigenous termitarian mushroom from Tanzania. Food Science and Quality Management7, 13-23.

Wang, L., Li, X., & Chen, Z. (2009). Sulfated modification of the polysaccharides obtained from defatted rice bran and their antitumor activities. International Journal of Biological Macromolecules44(2), 211-214.

Wasser, S. P. (2010). Medicinal mushroom science: history, current status, future trends, and unsolved problems. International Journal of Medicinal Mushrooms12(1).

Wu, L. C., Ho, J. A. A., Shieh, M. C., & Lu, I. W. (2005). Antioxidant and antiproliferative activities of Spirulina and Chlorella water extracts. Journal of agricultural and food chemistry53(10), 4207-4212.

Zacheo, G., Cappello, A. R., Perrone, L. M., & Gnoni, G. V. (1998). Analysis of factors influencing lipid oxidation of almond seeds during accelerated ageing. LWT-Food Science and Technology31(1), 6-9.

Zhang, Z., Lv, G., He, W., Shi, L., Pan, H., & Fan, L. (2013). Effects of extraction methods on the antioxidant activities of polysaccharides obtained from Flammulina velutipesCarbohydrate polymers98(2), 1524-1531.