Nguyễn Thị Thu Hồng * Võ Ái Quấc

* Tác giả liên hệNguyễn Thị Thu Hồng

Abstract

A study was carried out at An Giang University from April to June 2004 to determine the effects of the foliage of a wild legume bush Mimosa pigra on intake and nutrient digestion of growing goats. The experiment used four goats, of 11 kg initial live weight, in a Latin square arrangement of four treatments with 15 day feeding period. In every period one goat was assigned to a different treatment diet.  The control diet was composed of  Brachiaria mutica grass. In the diet MP15, 15% of grass dry matter was replaced by foliage of the legume; in diet MP30,  30% was legume and in diet MP45  it was 45%. DM and total  crude protein intake increased with level of mimosa in the diet.  Digestibility of all nutrients  varied between 68% and 73%.
Keywords: Mimosa pigra, Brachiaria mutica, feed intake, digestibility

Tóm tắt

Một thí nghiệm được tiến hành tại trường đại học An Giang từ tháng tư đến tháng sáu năm 2004 để xác định ảnh hưởng của cây họ đậu thân bụi Mai dương trên khả năng ăn vào và khả năng tiêu hóa của dê thịt. Thí nghiệm sử dụng 4 dê có trọng lượng 11 (+0,6) kg, trong một bố trí hình vuông latin của bốn nghiệm thức với 15 ngày cho mỗi giai đoạn. Trong mỗi giai đoạn mỗi dê bố trí một khẩu phần thí nghiệm khác nhau. Khẩu phần đối chứng bao gồm toàn bộ là cỏ lông para. Trong khẩu phần 2, 15% vật chất khô của cỏ được thay thế bởi cây họ đậu; Khẩu phần 3,30% và khẩu phần 4, 45%. Vật chất khô và protein thô tổng số ăn vào gia tăng với mức mai dương trong khẩu phần. Khả năng tiêu hóa các dưỡng chất biến động từ 68% đến 73%.
Từ khóa: Dê, Mimosa pigra, Brachiaria mutica, mức ăn vào, khả năng tiêu hoá

Article Details

Tài liệu tham khảo

Bajhau, H.S. and Cox, E..2000. An Ovservation/Demonstration Trial for the Control of Mimosa Pigra by Goats [on-line], Coastal Plains Research Station. Available from: http://www.dbird.nt.gov.au/pls/portal30/docs/FOLDER/DBIRD_PI/PUBLICATIONS/TECHNOTES/TECHN69.PDF

Devendra, C.. 1984. “Forage supplements: potential value in feeding systems based on crop residues and agro – industrial by – products”. International Seminar on Relevance of Crop – Residues as Animal Feeds in Developing Countries. Khon Kaen, Thailand.

Devendra, C.. 1991. “Nutritional potential of fodder trees and shrubs as protein sources in ruminant nutrition”. Legume trees and other fodder trees as protein sources for livestock. FAO Animal Production and Health Paper 102: 95-113.

IUCN. 2003. Sinh vật ngoại lai xâm hại. Hà Nội: IUCN Việt Nam.

Nguyen Thi Hong Nhan. 1998. “Effect of Sesbania grandiflora, Leucaena leucocephala, Hisbiscus rosasinensis and Ceiba pentadra on intake, digestion and rumen enviroment of growing goats”. “Livestock Research for Rural Deverlopment”10(3).

Nguyễn Trọng Ngữ. 2001. Improving utilisation of market wastes from fruits and vegetable in goat feeding. MSc. Thesis in the programme “Tropical Livestock Systems”. SLU, Dept. of Animal Nutrition and Management, P.O. Box 7024, Uppsala, Sweden.

Nguyễn Văn Thu. 2003. “Sinh lý dinh dưỡng, thức ăn và khẩu phần của bò sữa”. Trong tài liệu tập huấn: Nâng cao kỹ thuật chăn nuôi, quản lý và phòng trị bệnh bò sữa. tháng 06 năm 2003 tại Đại học Cần Thơ.

Trần Triết. 2001. “Cây Mai dương: loài cỏ dại nguy hiểm”. Tuổi trẻ. số ngày 24/05/2001 trang 5.

Vearasilp, T., Phuagphong, B. and Ruengpaibul, S.. 1981a. “A comparison of Leucaena leucocephala and Mimosa pigra L. in pig diets”. Thai Journal of Agricultural Science. 14, 311–317.

Vearasilp, T., Potikanond, N. and Rajja-Apai, P.. 1981b. “Mimosa pigra in sheep rations”. Thai Journal of Agricultural Science. 14, 59–64.