Châu Thị Anh Thy * Nguyễn Khởi Nghĩa

* Tác giả liên hệ (ctathy@ctu.edu.vn)

Abstract

This study was examined the effect of fresh spent coffee ground (FSCG) on growth and yield of rice, soil chemical and biological properties under the nethouse conditions. Rice was continuously cultivated in acid sulfate soil taken from Phung Hiep, Hau Giang. Eight different treatments including the control (no added fertilizer), 0.5%, 1%, 2%, 3%, 4% and 5% of FSCG applied (w/w, based on the dry soil mass) with 50% recommended inorganic fertilizer fomula and the treatment with recommended inorganic fertilizer (100N-60P2O5-30K2O) were conducted with four replicates for each treatment. The FSCG was applied into soil only in the first crop with five application period. Parameters of growth, yield of rice, pH, EC and microbial numbers in soil were sampled. The results showed that treatments of 1%, 4% and 5% of FSCG with 50% recommended inorganic fertilizer fomula had the growth and yield of rice lower than those of the recommended inorganic fertilizer treatment. However, in these treatments, the numbers of soil bacteria, fungi, nitrogen fixing bacterial and phosphate solubilizing bacterial increased significantly compared to those in other treatments. Thus, as a prospect of soil amendment in sustainable agricultural development, FSCG can be applied with an application dose of 1% into acid sulfate soil for rice growth and yield.
Keywords: Acid sulfate soil, fresh spent coffee ground, rice, soil properties, recycling

Tóm tắt

Nghiên cứu nhằm đánh giá ảnh hưởng của bã cà phê (BCP) tươi lên sinh trưởng và năng suất lúa, đặc tính hóa và sinh học đất trong điều kiện nhà lưới. Lúa được trồng trên đất phèn thu thập từ Phụng Hiệp, Hậu Giang với 4 lặp lại và 8 nghiệm thức gồm đối chứng (không bón phân), BCP 0,5%, 1%, 2%, 3%, 4% và 5% (w/w) kết hợp 50% phân hóa học và phân hóa học (100N-60P2O5-30K2O). Các chỉ tiêu về sinh trưởng, năng suất, pH, EC và mật số vi sinh vật đất được thu thập. Kết quả đánh giá ở vụ 2 sau khi BCP được bón 1 lần duy nhất trong đầu vụ 1 cho thấy mặc dù các nghiệm thức bón BCP 1%, 4% và 5% kết hợp 50% phân khuyến cáo có sinh trưởng và năng suất lúa thấp hơn so với nghiệm thức bón phân hóa học, nhưng giúp gia tăng mật số vi khuẩn, nấm, vi khuẩn cố định đạm và hòa tan lân trong đất. Trong đó, nghiệm thức bón 1% BCP có trọng lượng hạt chắc/chậu cao hơn các nghiệm thức bón BCP còn lại. Như vậy, việc bón BCP tươi 1% (w/w) kết hợp 50% lượng phân hóa học giúp kích thích sinh trưởng và tăng năng suất lúa, đồng thời giúp cải thiện đặc tính sinh học đất phèn và có thể sử dụng như một loại phân hữu cơ sạch cho sản xuất nông nghiệp bền vững.
Từ khóa: Bã cà phê tươi, đặc tính đất, đất phèn, lúa, tái sử dụng

Article Details

Tài liệu tham khảo

Cervera-Mata, A., Silvia, P., Rufian-Henares, J.A., Parraga, J., Martin-García, J.M. and Delgado, G., 2018. Impact of spent coffee grounds as organic amendment on soil fertility and lettuce growth in two Mediterranean agricultural soils. Archives of Agronomy and Soil Science, 64(6):790-804

Chalker-Scott, 2009. Using Coffee Grounds in Gardens and Landscapes. Home Garden Series. CE Pulication. WA. Extension Washington State University.

Chen, R.F., Zhang, F.L., Zhang, Q.M., Sun, Q.B., Dong, X.Y. and Shen, R.F., 2012. Aluminium–phosphorus interactions in plants growing on acid soils: does phosphorus always alleviate aluminiumtoxicity? J. Sci. Food Agric., 92: 995-1000. doi:10.1002/jsfa.4566

Chu Thị Bích Phượng, NguyễnThị Trùng Uyển, Huỳnh Phương Thanh, Phạm Văn Lộc, Bùi Văn Thế Vinh, NguyễnCông Hào, 2012. Sinh học từ bã cà phê. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 20b: 248-255.

Dương Minh Viễn, Trần Kim Tính và Võ Thị Gương, 2011. Ủ phân hữu cơ vi sinh và hiệu quả cải thiện năng suất cây trồng và chất lượng đất. Nhà xuất bản Nông nghiệp.pp. 180

Hardgrove,S. J. and Livesley,S.J., 2016. Applying spent coffee grounds directly to urban agriculture soils greatly reduces plant growth. Urban Forestry & Urban Greening, 18: 1–8.

Hesse,P. R.,1971. A Textbook of Soil Chemical Analysis. Experimental Agriculture, 8(2), 184-184. doi:10.1017/S0014479700005202

Horneck, D.A., Sullivan,D.M., Owen,J.S., and Hart,J.M.., 2011. Soil Test Interpretation Guide. EC 1478. Corvallis, OR: Oregon State University Extension Service. pp.1-12.

Ivo, S., Katerina, H., Barbora, S., Mirka, S., 2012. Magnetically modified spent coffee grounds for dyes removal. Eur. Food Res. Technol., 234: 345–350.

Lê Hồng Phú, NguyễnĐức Lượng, Đỗ Đại Nghĩa, 2008. Nghiên cứu chế tạo chế phẩm Biocoffee-1 từ Aspergillus nigervà ứng dụng lên men các loại cà phê. Tạp chí phát triển KH&CN, 11 (12): 53-60.

NguyễnKhởi Nghĩa, Đỗ Hoàng Sang, NguyễnVũ Bằng và Lâm Tử Lăng, 2015. Hiệu quả của bã cà phê và vỏ trứng lên sinh trưởng, năng suất hành tím và một số đặc tính hóa học, sinh học đất trong điều kiện nhà lưới. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 41B: 53-62.

NguyễnKhởi Nghĩa và Võ Thị Ngọc Cẩm, 2018. Ảnh hưởng của việc bón bã cà phê tươi lên sinh trưởng, năng suất một số cây trồng và đặc tính sinh học đất giồng cát (arenosols) từ huyện Tiểu Cần - tỉnh Trà Vinh trong điều kiện nhà lưới. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 54(7B): 60-69

NguyễnKhởi Nghĩa và NguyễnThị Thu Hà, 2019. Ảnh hưởng của bã cà phê tươi lên sinh trưởng, năng suất một số cây trồng và đặc tính sinh học đất xám bạc màu từ huyện Mộc Hóa, tỉnh Long An trong điều kiện nhà lưới. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 55(5B): 23-32.

Dat, N.V.,et al., 2013. Dieselgrounds on the oxidative stress andantioxidant response in lettuce plants.ProceedingofVII CongressofAgricultureand Horiculture, 26th to 29th August, 2013, Marid, Spain.

Pelupessy. W, 2003. Environmental issues in the production of beverages: global coffee chain. In: MattssonB, SonessonU (eds). Environmentally-friendly food processing. Woodhead Publishing Limited, Cambridge, pp.95–115.

Silva, M.A, Nebra, S.A, Machado, S.M.J and Sanchez, C.G, 1998. The use of biomass residues in the Brazilian soluble coffee industry. Biomass Bioenergy, 14: 457-467.

Teresa, G, Jose, A.P, Elsa, R, Susana, C and Paula, B, 2013a. Effect of fresh spent coffee grounds on the oxidative stress and antioxidant response in lettuce plants. ProceedingofVII CongressofAgricultureand Horiculture, 26th to 29th August, 2013, Marid, Spain.

Teresa, G, Jose, A.P, Elsa, R, Susana, C and Paula, B, 2013b. Effect of fresh and composted spent coffee grounds on lettuce growth, photosynthetic pigments and mineral. ProceedingofVII CongressofAgricultureand Horiculture, 26th to 29th August, 2013, Marid, Spain.

Trần Thị Tường Linh, 2014. Nghiên cứu đặc điểm hấp thụ, giải phóng lân và sử dụng silicateđể nâng cao hàm lượng lân hữu dụng trong đất lúa Nam Việt Nam. Viện Khoa học Nông nghiệp Việt Nam. 251 trang.