Đỗ Thị Thanh Hương * , Nguyễn Tính Em , Nguyễn Minh Ngọc , Toyoji Kaneko , Nguyễn Thị Kim Hà Nguyễn Thanh Phương

* Tác giả liên hệ (dtthuong@ctu.edu.vn)

Abstract

The aims of this study were to evaluate the effect of temperature on physiology and growth of striped catfish (Pangasianodon hypophthalmus) from fry to small fingerling stage. The study consisted of two experiments including (i) determination of temperature threshold; and (ii) effects of temperatures (24, 27, 30, 33 and 36°C) on physiological parameters, digestive enzyme activities and growth of fry reared in tanks for 60 days. The upper and lower temperature thresholds striped catfish fry were 35 and 21°C, respectively. Hematological parameters increased at 30°C treatment. The fish was stressed at the temperatures of 24°C and 36°C, which are indicated by the increase of glucose and cortisol levels and lower growth, i.e. 2.09±0.14 g and 2.47±0.16 g, respectively (p<0.05). Digestive enzymes activities increased with the increase of temperature. Fish weight were significantly higher at 27, 30 and 33°C treatments if compared to that of 24 and 36°C treatments (p<0.05). The highest weight was found in 30°C treatment (9.09±1.19 g). The higher survival rates were 27.9% and 32.9% at 27 and 30°C treatments, respectively; while the lowest survival rates were in 24 and 36°C treatments (23%). The results suggested that the fry striped catfish can be better reared at temperatures from 27 to 33°C, and the optimum one is 30°C.
Keywords: Digestive enzyme, growth performance, physiology, striped catfish, temperature

Tóm tắt

Nghiên cứu nhằm đánh giá ảnh hưởng của nhiệt độ lên các chỉ tiêu sinh lý, tăng trưởng và hoạt tính enzyme tiêu hóa của cá tra giai đoạn cá bột lên cá hương. Nghiên cứu gồm hai thí nghiệm (i) xác định ngưỡng nhiệt độ trên và dưới của cá tra bột; và (ii) ảnh hưởng của nhiệt độ lên sinh lý, tăng trưởng của cá tra bột lên cá hương được thực hiện trong 60 ngày ở các nhiệt độ 24°C, 30°C, 33°C, và 36°C. Kết quả cho thấy ngưỡng nhiệt độ trên và dưới của cá tra bột là 35°C và 21°C. Các chỉ tiêu huyết học của cá tăng cao ở nghiệm thức 30°C. Nhiệt độ thấp 24°C và cao 36°C gây stress cho cá thể hiện qua nồng độ glucose và cortisol tăng cao, đồng thời tăng trưởng giảm. Hoạt tính enzyme tiêu hóa tăng theo sự tăng của nhiệt độ. Cá ương đạt khối lượng cao ở nhiệt độ 27, 30 và 33°C, khác biệt có ý nghĩa thống kê so với cá ương ở 24 và 36°C (p<0,05); khối lượng cá cao nhất ở nhiệt độ 30°C (9,09±1,19 g). Tỷ lệ sống của cá đạt cao là 27,9% và 32,9% ở nghiệm thức 27 và 30°C, và thấp ở nhiệt độ 24 và 36°C (23%) (p<0,05). Kết quả cho thấy ương cá tra bột tốt ở nhiệt độ từ 27 đến 33°C, nhiệt độ tối ưu là 30°C.
Từ khóa: Cá tra, enzyme tiêu hóa, nhiệt độ, sinh lý, tăng trưởng

Article Details

Tài liệu tham khảo

Ainsworth,A.J., Dexiang,C., Waterstrat,P.R., Greenway,T., 1991. Effect of temperature on the immune system of channel catfish (Ictaluruspunctatus) - I. Leucocyte distribution and phagocyte function in the anterior kidney at 10˚C. Comp BiochemPhysiol.100:907-12.

Britz, P.J. and Hecht, T., 1987. Temperature preferences and optimum temperature for growth of African sharptoothcatfish (Clariasgariepinus) larvae and postlarvae. Aquaculture.63(1-4): 205-214.

Árnason, T., Björnsson, B. and Steinarsson, A., 2009. Allometric growth and condition factor of Atlantic cod (Gadusmorhua) fed to satiation: effects of temperature and body weight. Journal Applied Ichthyology. 25: 401–406.

Baras, E., Raynaud, T., Slembrouck, J., Caruso, D., Cochet, C. and Legendre, M., 2011. Interactions between temperature and size on the growth, size heterogeneity, mortality and cannibalism in cultured larvae and juveniles of the Asian catfish, Pangasianodonhypophthalmus(Sauvage). Aquaculture Research.42(2): 260-276.

Bendiksen, E.A., Berg, O. K., Jobling, M., Arnesen, A. M. and Masøval, K., 2003. Digestibility, growth and nutrient utilisationof Atlantic salmon parr(Salmo salarL.) in relation to temperature, feed fat content and oil source. Aquaculture. 224: 283–299.

Bendiksen, E.A., Jobling, M. and Arnesen, A.M., 2002. Feed intake of Atlantic salmon parrSalmo salarL. in relation to temperature and feed composition. Aquaculture Research. 33: 525–532.

Bermudes, M., Glencross, B., Austen, K. and Hawkins, W., 2010. The effects of temperature and size on the growth, energy budget and waste outputs of barramundi (Latescalcarifer). Aquaculture.306:160–166.

Bernfeld, P., 1951. Enzymsof starch degradation and synthesis. In Advances in Enzymology. New York: Inter Science Publishers Inc,pp. 385–386.

Bly, J.E., Cuchens, M.A. and Clem, L.W., 1986. Temperature-mediated processes in teleost immunity: binding and mitogenic properties of concanavalin A with channel catfish lymphocytes. Immunology.58:523-526.

Bradford, M. M., 1976. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Analytical biochemistry.72(1-2):248-254.

Britz, P. J. and Hecht, T., 1987. Temperature preferences and optimum temperature for growth of African sharptoothcatfish (Clariasgariepinus) larvae and postlarvae. Aquaculture.63 (1-4):205-214.

Collins, A.L. and Anderson, T.A., 1995. The regulation of endogenous energy stores during starvation and refeeding in the somatic tissues of the golden perch. Journal of Fish Biology.47:1004–1015.

Costa, D.P., Leme, F.O.P., Takata, R., et al.,2016. Effects of temperature on growth, survival and physiological parameters in juveniles of Lophiosilurusalexandri, a carnivorous neotropical catfish. Aquaculture research.6 (47), 1706-1715.

Đỗ Thị Thanh Hương và NguyễnVăn Tư, 2010. Một số vấn đề về sinh lý cá và giáp xác. Nhà xuất bản Nông nghiệp Thành phố Hồ Chí Minh, 152 trang.

Đỗ Thị Thanh Hương, Trần NguyễnThế Quyên, 2012. Ảnh hưởng của độ mặn lên sự phát triển phôi và điều hòa áp suất thẩm thấu của cá tra (Pangasianodonhypophthalmus) giai đoạn cá bột và hương. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 21b: 29-37

Dương Thúy Yên, 2003. Khảo sát một số tính trạng, hình thái, sinh trưởng và sinh lý của cá basa(Pangasiusbocourti), cá tra (Pangasiushypophthamuls) và con lai của chúng. Luận văn tốt nghiệp cao học ngành Khoa học thủy sản. Trường Đại học Cần Thơ.

Gasparrini, A., Guo,Y., Sera, F., et al., 2017. Projections of temperature-related excess mortality under climate change scenarios. The Lancet Planetary Health.1:360-367.

Ha, N.T.K., Bieu, N.T.X., Phuong, N.T.and Huong, D.T.T., 2017. Effect of CO2on blood physiological parameters and growth performance of basacatfish (Pangasius bocourti). Can Tho University Journal of Science. 54 (2): 18-26.

Heath, A.G., 1995. Water Pollution and Fish Physiology. Second edition. CRC Press, Inc. 359 pages.

Hugget, A.S.G. and Nixon, D.A., 1957. Use of glucose oxidase, peroxidase and o-dianisidine in determination of blood and urinary glucose. The Lancet. 270 (6991): 368-370.

IPCC, 2007. Climate Change 2007: Synthesis Report. Contribution of Working Groups I, II and III to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Core Writing Team, Pachauri, R.K. and Reisinger, A. (Eds.). IPCC, Geneva, Switzerland. pp 104.

IPCC, 2014. Climate Change 2014: Synthesis report summary for policymakers.

IPCC, 2018. IntergovermentalPanel on Climate Change 2018. Global warming of 1,5°C. Summary for Policymakers.

Le My Phuong, Do Thi Thanh Huong, Jens Randel Nyengaardand Mark Bayley, 2017. Gill remodellingand growth rate of striped catfish Pangasianodonhypophthalmusunder impacts of hypoxia and temperature. Comparative Biochemistry and Physiology.203A:288–296.

Lê Thị Hồng Gẩm, 2018. Ảnh hưởng của nitrite, nhiệt độ và CO2lên quá trình sinh lý và tăng trưởng của cá thátlát còm (Chitalaornata, Gray, 1831). Luận án tiến sĩ ngành Nuôi trồng thủy sản. Trường Đại học Cần Thơ.

Lý Lợi, 2014. Ảnh hưởng của nhiệt độ lên tăng trưởng và sự thành thục của cá rô đồng (Anabas testudineus). Luận văn tốt nghiệp Cao học ngành Nuôi trồng thuỷ sản. Trường Đại học Cần Thơ.

MacCarthy,I., Moksness,E. and Pavlov,D.A., 1998. The effects of temperature on growth rate and growth efficiency of juvenile common wolffish. Aquaculture International.6:207–218.

Mazumder, S.K., Das, S.K., Rahim, S.M. and Ghaffar, M.A., 2018. Temperature and diet effect on the pepsin enzyme activities, digestive somatic index and relative gut length of Malabar blood snapper (LutjanusmalabaricusBloch & Schneider, 1801). Aquaculture Reports.9:1-9.

NguyễnThế Diễn, 2017. Ứng dụng công nghệ tuần hoàn nước trong ương cá tra (Pangasianodonhypopthalmus) giống thâm canh. Luận văn tốt nghiệp cao học ngành Nuôi trồng thủy sản. Trường Đại học Cần Thơ.

NguyễnThị Kim Hà và Đỗ Thị Thanh Hương, 2014. Ảnh hưởng của sự vận chuyển đến stress của cá tra (Pangasianodonhypophthalmus) giống. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Số chuyên đề Thủy Sản (1):178-187.

Phuc, N.T.H., 2015. Effects of temperature and salinity on growth performance in cultured tra catfish (Pangasianodonhypophthalmus) in Vietnam. PhD dissertation of Queensland University of Technology Brisbane, Australia.

Oser, B. L.,1965, Hawk's Physiological Chemistry. (14th ed.) McGraw-Hill, New York, 1472 pages.

Petochi, T., Di Marco, P., Priori, A., Finoia, M.G., Mercatali, I. and Marino, G., 2011. Coping strategy and stress response of European sea bass Dicentrarchuslabraxto acute and chronic environmental hypercapnia under hyperoxicconditions. Aquaculture. 315(3-4): 312-320.

Phan Vĩnh Thịnh, 2019. Ảnh hưởng của CO2, nhiệt độ và nitritlên sự cân bằng axít-bazơvà các chỉ tiêu sinh lý máu của lươn đồng (MonopterusalbusZuiew, 1793). Luận án tiến sĩ ngành Nuôi trồng thủy sản. Trường Đại học Cần Thơ.

Reyes, I., Díaz, F., Re, A. D., & Pérez, J., 2011. Behavioral thermoregulation, temperature tolerance and oxygen consumption in the Mexican bullseye puffer fish, SphoeroidesannulatusJenyns(1842), acclimated to different temperatures. Journal of Thermal Biology.36(3):200-205.

Sing, S.P., Sharma, J.G., Ahmad,T.,and Chakrabarti,R., 2013. Efect of water temperature on physiological responses of Asian catfish Clarias batrachus(Linnaeus 1785). Asian Fisheries Science. 26:26-38.

Sun, L. and Chen, H., 2009. Effects of ration and temperature on growth, fecal production, nitrogenous excretion and energy budget of juvenile cobia (Rachycentroncanadum). Aquaculture. 292: 197–206

Tidwell, J. H., Coyle, S. D., Bright, L. A., Vanarnum, A. and Yasharian, D., 2003. Effect of water temperature on growth, survival, and biochemical composition of largemouth bass Micropterus salmoides. Journal of the World Aquaculture Society. 34: 175–183.

Trần Thị Thanh Hiền và NguyễnAnh Tuấn, 2009. Dinh dưỡng và thức ăn thủy sản. Nhà xuất bản Nông nghiệp 2009, 191 trang.

Trần Thị Bích Như, 2010. Nghiên cứu ảnh hưởng kết hợp của Malachitegreenvà nhiệt độ lên một số chỉ tiêu sinh lý và men Cholinesterase của cá tra (Pangasianodonhypophthalmus). Luận văn tốt nghiệp Cao học ngành Nuôi trồng thủy sản. Trường Đại học Cần Thơ.

Trần Viết Toàn, 2012. Ảnh hưởng của độ mặn lên sự điều hòa áp suất thẩm thấu và tăng trưởng của cá rô đồng (Anabas testudineus). Luận văn tốt nghiệp Cao học ngành nuôi trồng Thủy Sản. Trường Đại học Cần Thơ.

Tseng, H.C., Grendell, J.H. and Rothman, S.S. 1982. Food, duodenal extracts, and enzymsecretion by the pancreas. Am. J. Physiol. 243: 304–312.

Tuong, D. D., Ngoc, T. B., Nhu, V.T. H., et al.,2018. Clown knifefish (Chitalaornata) oxygen uptake and its partitioning in present and future temperature environments. Comparative Biochemistry and Physiology.216A: 52–59.

Vasep, 2018. Tổng quan ngành thủy sản ViệtNam. http://vasep.com.vn/1192/OneContent/tong-quan-nganh.htm. Truy cập ngày 11/10/2019.

Võ Quốc Hào, 2015. Ảnh hưởng của nhiệt độ lên một số chỉ tiêu sinh lý máu và tăng trưởng của cá tai tượng (Osphronemusgoramy) giống.Luận văn tốt nghiệp cao học ngành Nuôi trồng thủy sản. Trường Đại học Cần Thơ.

Võ Trường Chinh, 2014. Ảnh hưởng của nhiệt độ lên hoạt tính enzyme tiêu hóa, độ tiêu hóa thức ăn và tăng trưởng của cá lóc đen (ChannastriataBloch, 1793). Luận văn tốt nghiệp cao học ngành Nuôi trồng thủy sản. Trường Đại học Cần Thơ.

Wendelaar, B., 1997. The stress response in fish. Physiological Reviews, 77:591-625.

Worthington T.M., 1982. Enzymes and Related Biochemicals. Biochemical Products Division, Worthington Diagnostic System, Freehold, NJ, USA.