Đánh giá hoạt tính của vi khuẩn Lactobacillus từ ruột tôm thẻ chân trắng có tiềm năng probiotic để bổ sung vào thức ăn tôm
Abstract
Tóm tắt
Article Details
Tài liệu tham khảo
Aasen, I.M., Moretro, T., Katla, T., Axelsson, L. and Storro, I., 2000. Influence of complex nutrient, temperature and pH on bacteriocin production by Lactobacillus sakeiCCUG42687. Applied Microbiololy and Biotechnology. 53: 159-166.
Ajitha, S., Sridhar, M., Sridhar, N., Singh, I.S.B. and Varghese, V., 2004. Probiotic effects of lactic acid bacteria against Vibrio alginolyticusin Penaeus(Fenneropenaeus) indicus(H. Milne Edwards). Asian Fish Science. 17: 71-80.
Balouiri, M., Sadiki, M. and Ibnsouda, S.K., 2012. Methods for in vitroevaluating antimicrobial activity: A review. Journal of Pharmaceutical Analysis. 6: 71-79.
Cebeci, A. and Gurakan, C., 2003. Properties of potential probiotic Lactobacillus plantarumstrains. Food Microbiology. 20: 11-518.
Chiu, C.H., Guu, Y.K., Liu, C.H., Pan, T.M. and Cheng, W., 2007. Immune responses and gene expression in white shrimp, Litopenaeus vannamei, induced by Lactobacillus plantarum. Fish and Shellfish Immunology.23: 364-377.
Đặng Thị Hoàng Oanh và Nguyễn Thanh Phương, 2012. Các bệnh nguy hiểm trên tôm nuôi ở đồng bằng sông Cửu Long. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 22C: 106-118.
Đỗ Thị Thanh Dung, Võ Đình Quang và Phan Thị Phương Trang, 2017. Phân lập và tuyển chọn Lactobacillus spp. kháng Vibrio parahaemolyticus gây hội chứng chết sớm trên tôm tại Sóc Trăng. Tạp chí Phát triển Khoa học và Công nghệ. 3: 5-15.
FAO/WHO (Food and Agriculture Organization/World Health Organization), 2006. Probiotics in food. Health and nutritional properties and guidelines for evaluation. FAO Food and Nutrition Paper 85. FAO, Rome. 56 pages.
Fuller, R., 1989. Probiotics in man and animals. Journal of Applied Bacteriolog. 66: 365-378.
Hayek, S.A. and Ibrahim, S.A., 2013. Current limitations and challenges with lactic acid bacteria: A Review. Food and Nutrition Sciences. 4:73-87.
Hoseinifar, S.H., Zare, P. and Merrifeld, D.L., 2010. The effects of inulin on growth factors and survival of the Indian white shrimp larvae and postlarvae (Fenneropenaeus indicus). Aquaculture Research. 41: e348-e352.
Hung, L.T. and Quy, O.M., 2013. On farm feeding and feed management in whiteleg shrimp (Litopenaeus vannamei) farming in Vietnam. In: Hasan, M.R., New, M.B. (Eds), On-farm feeding and feed management in aquaculture. Food and Agriculture Organization(FAO) Fisheries and Aquaculture Technical Paper No. 583, pp. 337-357. FAO, Rome.
Huynh, T.G. and Liu, C.H., 2018. Study on action mechanisms of synbiotic as growth-promoting factor in white shrimp Litopenaeus vannamei. Doctoral thesis on Aquaculture. National Pingtung University of Science and Technology.
Huynh, T.G., Chi, C.C., Nguyen, T.P., Hien Tran, T.T.T., Cheng, A.A. and Liu, C.H., 2018. Effects of synbiotic containing Lactobacillus plantarum 7-40 and galactooligosaccharide on the growth performance of white shrimp, Litopenaeus vannamei. Aquaculture Research. 46: 2416-2428.
Huynh, T.G., Chiu, C.H., Wang, Y.C., Truong, Q.P. and Liu, C.H., 2019. Bacterial population in intestines of white shrimp, Litopenaeus vannamei fed a synbiotic containing Lactobacillus plantarumand galactooligosaccharide. Aquaculture Research. 50: 807-817.
Huynh, T.G., Shiu, Y.L., Nguyen, T.P., Truong, Q.P., Chen, J.C. and Liu, C.H., 2017. Current applications, selection, and possible mechanisms of actions of synbiotics in improving the growth and health status in aquaculture: A review. Fish and Shellfish Immunology. 64: 367-382.
Huynh, T.G., Yeh, S.T, Lin, Y.C., Shyu, J.F., Chen, L.L. and Chen, J.C., 2011. White shrimp Litopenaeus vannameiimmersed in seawater containing Sargassum hemiphylum var.chinensepowder and its extract showed increased immunity and resistance against Vibrio alginolyticusand white spot syndrome virus. Fish and Shellfish Immunology. 31: 286-293.
Kandler, O. and Weiss N., 1986. Genus Lactobacillus Beijerink 1901, 212 AL. In: Sneath, P.H.A., Mair, N.S., Sharpe, M.E., and Holt, J.G., Bergey’s manual of systematic bacteriology. Baltimore: Williams and Wilkins. pp. 1209-1234.
Khuất Hữu Thanh, Nguyễn Đăng Phúc Hải, Bùi Văn Đạt và Võ Văn Nha, 2009. Phân lập và tuyển chọn một số chủng vi khuẩn có đặc tính probiotic trong tạo chế phẩm nuôi tôm sú. Tạp chí Khoa học và Công nghệ các Trường Đại học Kỹ thuật. 74: 113-116.
Kongnum, K. and Hongpattarakere, T., 2012. Effect of Lactobacillus plantarumisolated from digestive tract of wild shrimp on growth and survival of white shrimp (Litopenaeus vannamei) challenged with Vibrio harveyi. Fish and Shellfish Immunology. 32: 170-177.
Liu, C.H., Chiu, C.S., Ho, P.L and Wang, S.W., 2009. Improvement in the growth performance of white shrimp, Litopenaeus vannamei, by a protease-producing probiotic, Bacillus subtilisE20, from natto. Journal of Applied Microbiology. 107: 1031-1041.
Liu, H., Li, Z., Tan, B., Lao, Y., Duan, Z., Sun, W. and Dong, X., 2014. Isolation of a putative probiotic strain S12 and its effect on growth performance, non-specific immunity and disease resistance of white shrimp, Litopenaeus vannamei. Fish and Shellfish Immunology. 41: 300-307.
Marathe, M.Y. and Ghosh, J.S., 2009. Study of proteinase activity of Lactobacillus plantarum NCIM 2083. International Journal of Genetics and Molecular Biology. 1: 001-005.
Moriarty, D.J.W., 1998. Control of luminous Vibriospecies in penaeid aquaculture ponds. Aquaculture. 164: 351-358.
Nguyễn Thị Trúc Linh, Nguyễn Trọng Nghĩa, Đặng Thị Hoàng Oanh và Trương Quốc Phú, 2017.Ảnh hưởng của vi khuẩn lactic bổ sung vào thức ăn lên khả năng kháng bệnh hoại tử gan tụy cấptính trên tôm thẻ chân trắng (Litopenaeus vannamei). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ.52B: 122-130.
Nirunya, B., Suphitchaya, C. and Tipparat, H., 2008. Screening of lactic acid bacteria from gastrointestinal tracts of marine fish for their potential use as probiotics. Songklanakarin Journal of Science and Technology. 30: 141-148.
Onilude, A.A., Ayinla, G.S. and Eluehike, C., 2017. Properties of alpha-amylase of Lactobacillus plantarum isolated from cassava waste samples. Biotechnology Journal International. 19: 1-14.
Orla-Jensen, S., 1919. The Latic Acid Bacteria. Andr. Fred. Host and Son, Copenhagen.
Ouwehand, A.C., Vesterlund, S., Paltta, J., Lauková, A. and Karp, M., 2004. Rapid screening method for the detection of antimicrobial substances, Journal of Microbiological Methods.57: 23-31.
Phạm Minh Tuấn, Nguyễn Thị Hồng Phấn và Trần Anh Thư, 2018. Phân lập, tuyển chọn vi khuẩn sinh bacteriocin kháng Vibrio parahaemolyticusgây bệnh trên tôm. Tạp chí Khoa học công nghệ và Thực phẩm. 15:46-56.
Sulthoniyah, S.T.M., Hardoko, Nursyam, H., 2015. Characterization of extracellular protease lactic acid bacteria from shrimp paste. Journal of Life Science and Biomedicine. 5: 01-05.
Tank, P.R., Vadher, K.H. and Patel, M.P., 2018. Isolation of probiotic bacteria from gastrointestinal tract of pacific white shrimp Litopenaeus vannamei and antibacterial activity of probiotic bacteria against Vibrio spp. Journal of Entomology and Zoology Studies. 6: 974-978.
Trần Thị Ngọc Phương và Đặng Thị Hoàng Oanh, 2016. Sàng lọc các dòng vi khuẩn lactic từ ruột một số loài cá da trơn có tiềm năng sử dụng làm probiotic. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 44B: 76-85.
VASEP, 2019. Tổng quan ngành thủy sản Việt Nam 2018,truy cập ngày 14/9/2019. Truy cập tại http://vasep.com.vn/1192/OneContent/tong-quan-nganh.htm.
Vieira, F.N., Jatobá, A., Mouriño, J.L.P., et al., 2013. In vitro selection of bacteria with potential for use as probiotics in marine shrimp culture. Pesquisa Agropecuária Brasileira. 48: 998-1004.
Wang, Y.B., 2007. Effect of probiotics on growth performance and digestive enzyme activity of the shrimp (Penaeus vannamei). Aquaculture. 269: 259-264.
Wang, Y.B., Li, J.R. and Lin, J., 2008. Probiotics in aquaculture: Challenges and outlook. Aquaculture. 281: 1-4.
Zokaeifar, H., Balcazar, J.L., Saad, C.R., et al., 2012. Effects of Bacillus subtilison the growth performance, digestive enzymes, immune gene expression and disease resistance of white shrimp (Litopenaeus vannamei). Fish and Shellfish Immunology. 33: 683-689.