Đỗ Thị Thanh Hương * , Lê Thanh Đăng , Nguyễn Tính Em , Nguyễn Thị Kim Hà Nguyễn Thanh Phương

* Tác giả liên hệ (dtthuong@ctu.edu.vn)

Abstract

This study was conducted to evaluate the effects of different temperatures on growth performance, survival rate and digestive enzyme activities of mud crabs (Scylla paramamosain) juvenile (C1). The study was conducted with four temperatures (27-28℃; 30-31℃; 33-34℃ and 36-37℃) in 200-L tankswith water salinity at 25 ppt. The growth performance of crab (carapace wide – CW and body weight - BW) at 27-28℃ treatment was significantly, lowest (p<0.05), while the highest was found at 36-37℃ treatment. The survival rates at 27-28℃ (47.0%) and 30-31℃ (50.3%) were statistically different (p<0.05) from the other treatments. The best growth was in 36-37℃ treatment, but the survival rate was lowest. After 20 days of culture, the molting frequency of all treatments fluctuated from 2.04 – 3.49 times and moulting cycle ranged between 3.55 and 6.77 days. Digestive enzyme activities (chymotrypsin, α-amylase, trypsin) increased as temperature increased from 27-28 to 33-34℃. It is recommended that 30-31℃ is the appropriate temperature for nursing juvenile mud crabs.
Keywords: Digestive enzyme, growth, mud crab (Scylla paramamosain), survival, temperature

Tóm tắt

Nghiên cứu nhằm đánh giá ảnh hưởng của nhiệt độ lên tăng trưởng, tỷ lệ sống và hoạt tính enzyme tiêu hóa trên cua biển (Scylla paramamosain) giai đoạn giống (C1). Thí nghiệm được tiến hành với bốn mức nhiệt độ 27-28℃; 30-31℃; 33-34℃ và 36-37℃ trong bể 200-L ở độ mặn 25‰. Tăng trưởng khối lượng và chiều rộng của cua ương ở nhiệt độ 27-28℃ thấp nhất có ý nghĩa thống kê (p<0,05). Tăng trưởng của cua tốt nhất ở nhiệt độ 36-37℃ nhưng tỷ lệ sống thấp nhất (12%). Tỷ lệ sống của cua ở nghiệm thức 27-28℃ (47,0%) và 30-31℃ (50,3%) cao hơn các nghiệm thức còn lại (p<0,05). Số lần lột xác của cua sau 20 ngày nuôi ở các nghiệm thức dao động trung bình từ 2,04-3,49 lần và chu kỳ lột xác trung bình từ 3,55-6,77 ngày. Hoạt tính enzyme (chymotrypsin, α-amylase và trypsin) có xu hướng tăng khi nhiệt độ tăng từ 27-28 đến 33-34℃. Nhiệt độ 30-31℃ được khuyến cáo cho ương cua biển giai đoạn giống.
Từ khóa: Cua biển, enzyme tiêu hóa, nhiệt độ, tăng trưởng, tỷ lệ sống

Article Details

Tài liệu tham khảo

Anderson, I., 1993. The veterinary approach to matine prawns. In Brown L. (Ed.) Aquaculture for veterinarians: fish husbandry and medicine, Pergamon Press, Tokyo, Japan. 271-296.

Baumann, P., Baumann, L., Bang, S.S. and Woolkalis, M.J., 1980. Reevaluationof the taxonomy of Vibrio,Beneckea, and Photobacterium: Abolition of the genus Beneckea. Current Microbiology. 4(3):127-132.

Bernfeld, P., 1951. Measurement of amylase activity. Adv. Enzymol. Relat. Areas Mol. Biol, 12:385-386.

Bradford, M.M., 1976. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Analytical biochemistry. 72(1-2):248-254.

Buarque, D.S., Castro, P.F., Santos, F.M.S., Lemos, D., Júnior, L.B.C. and Bezerra, R.S., 2009. Digestive peptidases and proteinases in the midgut gland of the pink shrimp Farfantepenaeus paulensis (Crustacea, Decapoda, Penaeidae). Aquaculture Research. 40(7):861-870.

Chen, H.C. and Cheng, J.H., 1985. Studies on the larval rearing of serrated crab, Scylla serrata: I. Combinedeffects of salinity and temperature on the hatching, survival and growth of zoeae. J. Fish. Soc. Taiwan. 12:70–77.

Cossins, A. R., and Bowler, K., 1987. Temperature Biology of Animals. First edition. Chapman and Hall. London, 327 pages.

Costlow, J.D., 1967. The effect of salinity and temperature on survival and metamorphosis of megalops of the blue crab Callinectes sapidus. Helgoländer wissenschaftliche Meeresuntersuchungen. 15(1-4): 84-97.

Đỗ Thị Thanh Hương và Nguyễn Văn Tư, 2010. Một số vấn đề về sinh lý cá và giáp xác. Nhà xuất bản Nông nghiệp. 159 trang.

Đỗ Văn Bước, Đỗ Thị Thanh Hương, Châu Tài Tảo, Nguyễn ThanhPhương và Ishimatsu Atsushi2018. Ảnh hưởng của nhiệt độ cao lên tăng trưởng, tỷ lệ sống, glucose và enzyme tiêu hóa của tôm sú (Penaeus monodonFabricius, 1798) giai đoạn Postlarvae 15 đến Juvenile. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ.Tập 54, Số chuyên đề: Thủy sản (2018) (1): 99-107.

FAO, 2007. ImprovingPenaeus monodonhatchery pratices. Manual based on experience in Idia. FAO Fishery Technical Paper. No 446. 101 pages.

Gong, J., Yu, K., Shu, L., Ye, H., Li, S. and Zeng, C., 2015. Evaluating the effects of temperature, salinity, starvation and autotomy on molting success, molting interval and expression of ecdysone receptor in early juvenile mud crabs, Scylla paramamosain. Journal of Experimental Marine Biology and Ecology. 464:11-17.

Hamasaki, K., 2003. Effects of temperature on the egg incubation period, survival and developmental periodof larvae of the mud crab Scylla serrata (Forskål)(Brachyura: Portunidae) reared in the laboratory. Aquaculture. 219(1-4):561-572.

Heasman, M.P. andFielder, D.R., 1983. Laboratory spawning and mass rearing of the mangrove crab, Scylla serrata(Forskal), from first zoea to the first crab stage. Aquaculture. 34(3-4): 303-316.

Hill, B.J., 1974. Salinity and temperature tolerance of zoeae of the portunidcrab Scylla serrata. Marine Biology. 25(1):21-24.

Hoàng Đức Đạt, 2004. Kỹ thuật nuôi cua biển. Nhà xuất bản Nông nghiệp, 87 trang.

IPCC, 2018. Global warming of 1,5°C. Summary for Policymakers. 26 pages.

Jackson, C. J., and Wang, Y.G., 1998. Modelling growth rate of Penaeus monodon Fabricius inintensively managed ponds: effects of temperature, pond age and stocking density. Aquaculture Research. 29(1): 27-36

Kuhn, A.A., 2017. Effects of Temperature on Growth and Molting in BlueCrabs (Callinectes Sapidus) and Lesser Blue Crabs (Callinectes Similis). A thesis for for the degree of Master of Science. The University of Southern Mississippi. Hattiesburg.

Lárez, M.B., Palazón-Fernández, J.L. and Bolaños, C.J., 2000. The effect of salinity and temperature on the larval development of Mithrax caribbaeus Rathbun, 1920 (Brachyura: Majidae) reared in the laboratory. Journal of Plankton Research. 22(10):1855-1869.

Leffler, C.W., 1972. Some effects of temperatureon the growth and metabolic rate of juvenile blue crabs, Callinectes sapidus, in the laboratory. Marine Biology. 14(2): 104-110.

Nurdiani, R. and Zeng, C., 2007. Effectsof temperature and salinity on the survival and development of mud crab, Scylla serrata(Forsskål), larvae. Aquaculture Research. 38(14): 1529-1538.

Passano, L.M., 1960. Molting and its control. In: The Physiology of Crustacea, Vol. I (Ed. By Waterman, T.H). 473-536. Academic Press, NewYork.

Phạm Thị Tuyết Ngân, Trần Thị Kiều Trang và TrươngQuốc Phú, 2008. Biến động mật độ vi khuẩntrong ao nuôi tôm sú (Penaeus monodon) ghép với cá rô phi đỏ ở Sóc Trăng. Tạp chí Khoa họcTrường Đại học Cần Thơ. Số Chuyên đề Thủy sản. 1:187-194.

Ruscoe, I.M., Shelley, C.C. and Williams, G.R., 2004. The combined effects of temperature and salinity on growth and survival of juvenilemud crabs (Scylla serrataForskål). Aquaculture. 238(1-4): 239-247.

Seneriches‐Abiera, M. L., Parado‐Estepa, F., and Gonzales, G. A., 2007. Acute toxicity of nitrite to mud crab Scylla serrata(Forsskål) larvae. Aquaculture Research. 38(14): 1495-1499.

Serrano, A.E., 2015. Properties of chymotrypsin-like enzyme in the mudcrab Scylla serrata, brine shrimp Artemia salina and rotifer Brachionus plicatilis. Der Pharma Chemica. 7(9):66-73.

Skinner,D.M., 1985. Molting and regeneration. In: The Biology of Crustacea. Nineth Edition. Academic Press, NewYork: 943.

Tavares, C.P.D.S., Silva, U.A.T., Pereira, L.A. and Ostrensky, A., 2018. Systems and techniques used in the culture of soft‐shell swimming crabs. Reviews in Aquaculture. 10(4):913-923.

Tian, X., Dong, S. and Wang, F., 2004. Effects of different temperatures on the growth and energy budget of Chinese shrimp, Fenneropenaeus chinensis. Ying yong sheng tai xue bao= The journal of applied ecology. 15(4):678-682.

Tổng cục thống kê, 2018. Tình hình kinh tế- xã hội 2018 theo https://www.gso.gov.vn/default.aspx?tabid=621&ItemID=19037. Tuy cập ngày 13/10/2019.

Trần Ngọc Hải và Nguyễn ThanhPhương, 2009. Hiện trạng kỹ thuật và hiệu quả kinh tế của các trại sản xuất giống cua biển Đồng bằng sông Cửu Long. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 12: 279-288.

Tran Ngoc Hai, Le Quoc Viet, Lam Tam Nguyen and Patrick Sorgeloos, 2017. Advances in research and development of mud crab (Scylla paramamosan) seed production in Mekong Dalta, Vietnam. In: C.I. Hendry (Ed) Larvi – Fish & Shellfish Larviculture Symposium 2017 – Book of abstract and short communication Ghent University.

Trần Thục, Nguyễn Văn Thắng, Huỳnh Thị Lan Hương, Mai Văn Khiêm, Nguyễn Xuân Hiển, Doãn Hà Phong, 2016. Kịch bản biến đổi khí hậu và nước biển dâng cho Việt Nam. Nhà xuất bản Tài Nguyên môi trường và bản đồ Việt Nam. Hà Nội. 79 trang.

Tseng, H.C., Grendell, J.H. and Rothman, S.S., 1982. Food, duodenal extracts, and enzyme secretion by the pancreas. American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology. 243(4):G304-G312.

Van-Wormhoudt, V. and Humbert, B., 1994. Crustacean farming: the Biologocal basis. In: Branable, G. (Ed.). Aquaculture: Biology and Ecologyof cultured species Ellis Horwood press. 176-223.

Worthington, T.M. and Manual, W.E., 1982. Enzymes and related biochemicals. Biochemical ProductsDivision. Worthington Diagnostic System Freehold. NJ.

Zeng, C. and Li, S., 1992. Effects of temperature on survival and development of the larvae of Scylla serrata. Shuichan xuebao. 16 (3): 213-221.