Trần Nguyễn Phương Lan * , Bùi Văn Hữu , Mai Vĩnh Phúc , Văn Minh Nhựt , Huỳnh Quốc Khanh , Nguyễn Thái Sơn , Le Phan Hung , Nguyen Thanh Cong Lê Thành Công

* Tác giả liên hệ (tnplan@ctu.edu.vn)

Abstract

Pomelo essential oil has many applications in cosmetic, medicament and food, thus the research on the pomelo essential oil extraction is concerned by many researchers in the world. Pomelo essential oil was extracted by many extraction methods. In this study, the pomelo essential oil was extracted by using steam distillation method at the pilot scale. The parameters of extraction method such as the mass ratio of pomelo peel to water, the oil temperature in a heating jacket and the extraction time were investigated to seek the maximum yield of recovered essential oil and the maximum extraction yield of essential oil. The obstacles of extraction equipment were then pointed out and the solution was suggested. The research also, then, points out the obstacles of extraction equipment and the solution was suggested. The maximum yield of essential oil and the maximum extraction yield of essential oil were obtained at 0,737‰ and 21,68%, respectively at the mass ratio of pomelo peel to water = 1:5, the oil temperature in a heating jacket of 170oC and the extraction time of 8h. The maximum yield of essential oil and the maximum extraction yield of essential oil in the large scale present the stability and effectiveness operation of extraction equipment and the saving of extraction time.
Keywords: Essential oil extraction equipment, essential oil separator, extraction yield of essential oil, pomelo essential oil, yield of essential oil

Tóm tắt

Tinh dầu bưởi có rất nhiều ứng dụng trong mỹ phẩm, dược phẩm và thực phẩm, do đó nghiên cứu quá trình trích ly tinh dầu bưởi được rất nhiều nhà khoa học trên thế giới quan tâm. Tinh dầu bưởi được trích ly bằng nhiều phương pháp khác nhau. Trong nghiên cứu này, tinh dầu bưởi được trích ly bằng phương pháp chưng cất lôi cuốn hơi nước ở mô hình pilot. Các yếu tố ảnh hưởng đến quá trình trích ly như tỷ lệ vỏ bưởi:nước, nhiệt độ áo dầu gia nhiệt và thời gian trích ly được khảo sát nhằm tìm ra hiệu suất thu hồi tinh dầu và hiệu suất trích ly tinh dầu tối ưu. Một số nhược điểm của thiết bị trích ly được trình bày và đề xuất hướng khắc phục. Hiệu suất thu hồi tinh dầu và hiệu suất trích ly tinh dầu lần lượt là 0,737‰ và 21,68% ở điều kiện tối ưu như tỷ lệ vỏ bưởi:nước = 1:5, nhiệt độ áo dầu gia nhiệt 170oC và thời gian trích ly 8 giờ. Hiệu suất thu hồi và hiệu suất trích ly tinh dầu cho thấy thiết bị hoạt động ổn định và hiệu quả, tiết kiệm thời gian trích ly tinh dầu.  
Từ khóa: Bộ phận phân ly tinh dầu, hiệu suất thu hồi tinh dầu, hiệu suất trích ly tinh dầu, thiết bị trích ly tinh dầu, tinh dầu bưởi

Article Details

Tài liệu tham khảo

Ayala, J. R.,Montero,G., Campbell, H. E.et al.,2017. Extraction and characterization of orange peel essential oil from Mexico and United States of America. Journal of Essential Oil BearingPlants. 20(4): 897 – 914.

Balti, M. A., Hadrich, B., Kriaa, K., Kechaou, N., 2018. Lab-scale extraction of essential oils from Tunisian lemongrass (Cymbopogon flexuosus). Chemical Engineering and Processing: Process Intensification. 124:164-173.

Bustamante, J., Stempvoort, S., García-Gallarreta, M. et al., 2016. Microwave assisted hydro-distillation of essential oils from wet citrus peel waste. Journal of Cleaner Production. 137: 598-605.

Chen, Q., Hu, Z., Yao, F. Y. D., Liang, H., 2016. Study of two-stage microwave extraction of essential oil and pectin from pomelo peels. LWT - Food Science and Technology. 66: 538-545.

Dawen, S., Zeng, X., Zhong, H., Xu, Z., Fan, R., 2015. Pomelo peel essential oil extraction method by peel icing and breaking. United Stated Patent Application Publication, US 2015/0073161 A1.

Darjazi, B. B., 2014. Comparison of peel components of Pummelo (Citrus Grandis) obtained using cold-press and hydrodistillationmethod. Journal of Life Science and Biomedicine. 4(2): 71-77.

Desai, M. A., Parikh, J., 2015. Extraction of essential oil from leaves of lemongrass using microwave radiation: optimization, comparative, kinetic, and biological studies. ACS Sustainable Chemistry & Engineering. 3(3): 421-431.

Farhat, A., Fabiano-Tixier, A.S., Maataoui, M. E., Maingonnat, J.F., Romdhane, M., Chemat, F., 2011. Microwave steam diffusion for extraction of essential oil from orange peel: Kinetic data, extract’s global yield and mechanism. Food Chemistry. 125 (1):255-261.

Hà Duyên Tư, 2009. Phân tích hóa học thực phẩm. Nhà xuất bản khoa học và kỹ thuật. Hà Nội, 323 trang.

Hoshino, R., Wahyudiono, Machmudah, S., Kanda, H., Goto, M., 2014. Simultaneous extraction of water and essential oils from citrus leaves and peels using liquefied dimethyl ether. Journal of Nutrition & Food Sciences. 4(5): 1-6.

Lâm Thuỳ Duyên, 2017. Đánh giá khả năng kháng khuẩn và chống oxy hóa của tinh dầu trích ly từ vỏ bưởi Năm Roi (Citrus grandis). Luận văn Cao học. Trường Đại học Cần Thơ. Thành phố Cần Thơ.

Maiti, S., Bhatt, C., Patel, P., Ghosh, P. K., 2012. Use of solar thermal energy in the hydrodistillationof essential oil. Journal of Renewable and Sustainable Energy. 4(6): 063106-1-14.

Thanh, N. D. B., Trung, D. N., Ta, D. H., 2018. Modeling of essential oil extraction process: Application for orange, pomelo, and lemongrass. Vietnam Journal of Science and Technology. 56(4A): 182-189.

Trần Thị Phả, Vũ Văn Biển, NguyễnThị Hảo, Hứa Văn Đáo và Vương Văn Ánh, 2014. Kết quả bước đầu nghiên cứu xây dựng mô hình chưng cất tinh dầu cam, bưởi phục vụ xử lý rác thải xốp. Tạp chí Khoa học & Công nghệ - Đại học Thái Nguyên. 122(08):117-123.

Tran, T. H, Nguyen, P. T. N., Nguyen, D. T., Van, T. T. H., Long, G. B., 2018. Optimizing the pomelo oils extraction process by microwave-assisted hydro-distillation using soft computing approaches. Solid State Phenomena. 279: 217–221.