Trần Thị Thanh Hiền * , Nguyễn Thị Ngọc Lan , Dương Thúy Yên Nguyễn Anh Tuấn

* Tác giả liên hệ (ttthien@ctu.edu.vn)

Abstract

Protein requirements of small (2.6 g initial weight ) and large (6.07 initial weight) sizes of giant snakehead (Channa micropeltes) fingerlings were studied in a 20 sixty-liter plastic container system with water re-circulated. The fish were fed five iso-caloric diets (4.2 kcal/g) containing graded levels of 14% to 54% protein for 50 days. The survival rate of small and large fingerlings was low at 14% and 24% protein treatments, significantly different from the others. Daily weight gain of small fingerlings fed 54% dietary protein (0.05 g/day) and that of large ones fed 44% protein (0.07 g/day) were highest. The dietary proteins for maximum specific growth rate of small and large sizes of fingerlings were 50.8% and 46.5%, respectively. The optimum protein levels in diets from 30.7 ? 36.8 % (small size) and 27.8-32.8% (large size) would be used to minimize costs but maintain adequate growth of both fish sizes.
Keywords: Channa micropeltes, protein requirement, rearing

Tóm tắt

Nghiên cứu nhu cầu đạm của cá lóc Bông (Channa micropeltes) giống nhỏ (2,6 gam/con) và giống lớn (6,07 gam/con) được thực hiện trên hệ thống 20 bể nhựa với nước tuần hoàn và có sục khí. Cá được cho ăn 5 loại thức ăn có hàm lượng đạm từ 14% đến 54% (năng lượng 4,2 kcal/g) trong 50 ngày. Tỉ lệ sống của cá giống nhỏ và lớn ở nghiệm thức 14% và 24% đạm thấp hơn có ý nghĩa so với các nghiệm thức khác (p < 0,05). Snh trưởng của cá tăng theo sự gia tăng của hàm lượng đạm trong thức ăn, tăng trưởng tuyệt đối theo ngày cao nhất của cá giống nhỏ là nghiệm thức 54 % đạm (0,05 g/ngày) và giống lớn là 44 % đạm (0,07 g/ngày). Kết quả phân tích đường cong bậc hai cho thấy hàm lượng đạm cho tăng trưởng tối đa ở cá giống nhỏ là 50,8 %  và giống lớn là 46,5%.  Hàm lượng đạm từ 30,7 - 36,8 % (giống nhỏ) và  27,8 - 32,8 % (giống lớn) là khoảng thích hợp cho sự tăng trọng của cá và giảm giá thành sản xuất.
Từ khóa: cá lóc Bông, Channa micropeltes, nhu cầu đạm, ương nuôi

Article Details

Tài liệu tham khảo

AOAC. 2000. Official Methods of Analysis. Association of Official Analytical Chemists. Arlington. VA.

Chen, H. Y. and J. C. Tsai. 1994. Optimal dietary protein level for the growth of juvenile grouper, Epinephelus malabaricus, fed semipurified diets. Aquaculture 119: 265-271.

Fiogbé, E. D., P. Kestemont, C. Mélard and J. C. Micha. 1996. The effects of dietary crude protein on growth of the Eurasian perch Perca fluviatilis. Aquaculture 144: 239-249.

Garling, D. L., Jr. and R. P. Wilson. 1976. Optimum dietary protein to energy ratio for channel catfish fingerlings, Ictalurus punctatus. J. Nutr. 106: 1368-1375.

Jauncey, K. 1982. The effects of varying dietary protein level on the growth, food conversion, protein utilization and body composition of juvenile tilapias (Sarotherodon mossambicus). Aquaculture 27: 42-54.

Khan, M.A. and A.K. Jafri. 1993. Protein and nucleic acid concentration in the muscle of the catfish Clarias batrachus at different protein levels. Asian Fisheries Science 4: 75-84.

Lovell, T. 1989. Nutrition and feeding of fish. Van Nostrand Reinhold, New York. 260 p.

Nguyễn Đình Chiến. 1996. Đặc điểm sinh học và khía cạnh kỹ thuật nuôi cá lóc Bông (O. micropeltes) bè ở vùng châu Đốc An Giang. Luận văn tốt nghiệp Đại Học.

Page, J.W. and J.W. Andrews. 1973. Interactions of dietary levels of protein and energy on channel catfish (Ictalurus punctatus). J. Nutr. 103: 1339-1346.

Pérez, L., H. Gonzalez, M. Jover and J. Fernández-Carmona. 1997. Growth of European sea bass fingerlings (Dicentrarchus labrax) fed extruded diets containing varying levels of protein, lipid and carbohydrate. Aquaculture 156: 183-193.

Phuong, N.T. 1998. Pangasius catfish cage aquaculture in the Mekong Delta, Vietnam: current situation analysis and studies for feeding improvement. PhD Thesis.

Qin JianGuang, A.W. Fast and J. G. Qin. 1996. Size and feed dependent cannibalism with juvenile snakehead Channa striatus. Aquaculture 144 (4): 313 – 320.

Renukaradhya, K.M. and T.J. Varghese. 1986. Protein requirement of the carp, Catla catla (Hamilton) and Labeo rohita (Hamilton). Proc. Indian Acad. Sci. (Anim. Sci.) 95: 103-107.

Samantaray, K. and S. S. Mohanty. 1997. Interaction of dietary levels of Protein and Energy on fingerling snakehead, Channa striata. Aquaculture 156: 241 – 249.

Shiau, S.Y. and S.L. Huang. 1989. Optimal dietary protein for hybrid tilapia (Oreochromis niloticus x O. aureus) reared in seawater. Aquaculture 81: 119-127.

Shi-Yen, S and L. Ching-Wan. 1996. Optimum dietary protein level and protein to energy ratio for growth of grouper (Epinephelus malabaricus). Aquaculture 145: 259-266.

Thoman, E.S., D. Allen Davis and C.R. Arnold. 1999. Evaluation of grow-out diets with varying protein and energy levels for red drum (Sciaenops ocellatus). Aquaculture 176: 343-353.

Wee, K. L. 1986. A preliminary study on the dietary protein requirement of juvenile snakehead. In: Proc. Int. Conf. Dev. Managet. Trop. Living Aquat. Resources. Serdang, Malaysia, 2-5 Aug. 1983. pp. 131-136.

Wee, K. L. and A. G. J. Tacon. 1982. A preliminary study on the dietary protein requirement of juvenile snakehead. Bull. Jpn. Soc. Sci. Fish. 48: 1463-1468.

Wee, K. L. and P. Ngamsnae. 1987. Dietary protein requirement of fingerlings of the herbivorous carp tawes, Puntius gonionotus (Bleeker). Aquacult. Fish. Manage. 18: 121-129.

Wilson, R. P. 1994. Utilization of dietary carbohydrate by fish. Aquaculture 124:67-80.

Zeitoun, I. H., D. E. Ullrey and W. T. Magee. 1976. Quantifying nutrient requirements of fish. J. Fish. Res. Board Can. 3: 167-172.