Nguyễn Thị Mỹ Nhân * , Tống Thị Mỹ Vinh , Chế Minh Tùng Nguyễn Thanh Hải

* Tác giả liên hệ (nhan.nguyenthimy@hcmuaf.edu.vn)

Abstract

The objective of the experiment was to evaluate effects of pre-starter diets on growth performance and immune responses of Luong Phuong broilers. A total of 240 female Luong Phuong chicks were randomly assigned to 2 dietary treatments in a completely randomized design: (1) birds were fed a commercial diet throughout the experimental period (control), and (2) birds were fed Vistart B from 1 - 7 days of age and then given the same commercial diet as the one used in the control. The experimental results showed that the birds fed Vistart B consumed less feed and had a better feed conversion ratio than those fed the control from 1 to 7 days of age (P = 0.05). Additionally, the serum antibody titers against infectious bursa disease virus (IBDV) of birds fed Vistart B were greater (P = 0.005) than that of birds fed the control at 3 weeks post-vaccination. Over a 63-d study, however, the birds fed Vistart B had the growth performance, diarrhea incidence, flock uniformity, and survivability of birds no differences as those fed the control (P > 0.05). Briefly, the Vistart B diet improved feed efficiency during the first 7 days after hatching and enhanced the serum antibody titers against IBDV of color-feathered broilers, but it did not clearly affect their growth performance over the experimental period.
Keywords: Color-feathered broilers, growth performance, immune responses, pre-starter diets

Tóm tắt

Nghiên cứu được thực hiện nhằm đánh giá ảnh hưởng của thức ăn (TĂ) khởi đầu (Vistart B) đến khả năng sinh trưởng và đáp ứng miễn dịch của gà thịt thương phẩm. Tổng số 244 con gà mái Lương Phượng được bố trí theo kiểu hoàn toàn ngẫu nhiên 1 yếu tố vào hai nghiệm thức: (1) gà được cho ăn TĂ thương mại trong suốt thời gian thí nghiệm và (2) gà được cho ăn Vistart B từ 1 đến 7 ngày tuổi, sau đó gà được cho ăn cùng một loại TĂ thương mại như lô đối chứng. Kết quả cho thấy ở giai đoạn từ 1 đến 7 ngày tuổi, gà ăn Vistart B có tiêu thụ TĂ thấp hơn và hệ số chuyển hóa TĂ tốt hơn gà ăn TĂ đối chứng (P < 0,05). Ngoài ra, sau khi chủng 3 tuần, hiệu giá kháng thể (HGKT) kháng vi rút Gumboro của gà ăn Vistart B cao hơn (P = 0,005) so với HGKT của gà ăn TĂ đối chứng. Tuy nhiên, qua 63 ngày thí nghiệm, gà ăn Vistart B trong 7 ngày đầu có khả năng sinh trưởng, tỷ lệ tiêu chảy, độ đồng đều đàn, tỷ lệ nuôi sống khác biệt không ý nghĩa so với gà ăn TĂ đối chứng (P > 0,05). Tóm lại, TĂ Vistart B đã cải thiện hiệu quả sử dụng TĂ của gà trong 7 ngày đầu sau khi nở và làm tănng HGKT kháng vi rút Gumboro của gà thịt Lương Phượng nhưng nó chưa ảnh hưởng rõ lên khả năng sinh trưởng của gà trong toàn giai đoạn.
Từ khóa: Đáp ứng miễn dịch, gà thịt lông màu, năng suất, thức ăn khởi đầu

Article Details

Tài liệu tham khảo

Anton, M., Nau, F., and Nys, Y., 2006. Bioactive egg components and their potential use. World’s Poultry Science Journal. 62(3): 429-438.

Apajalahti, J., Kettunen A., and Graham, H., 2004. Characteristics of the gastrointestinal microbial communities, with special reference to the chicken. World’s Poultry Science Journal. 60(2): 223-232.

Bhanja, S.K., Devi, C.A., Panda, A.K., and Sunder, G.S., 2010. Effect of post-hatch nutrient intubation on performance, intestinal growth, meat yield and immune response in broiler chickens. Journal of Animals Science. 23(4): 515-520.

Carsten, P., 2017. Why use a starter feed from the day the chicks hatch? Accessed on June 19, 2019. Available from https://www.poultryworld.net/Nutrition/Partner/2017/10/Why-use-a-starter-feed-from-the-day-the-chicks-hatch-198378E/

Dibner, J.J., Knight, C.D., Kitchell, M.L., Atwell, C.A., Downs, A.C., and Ivey, F.J., 1998. Early Feeding and Development of The Immune System in Neonatal Poultry. The Journal of Applied Poultry Research. 7(4): 425-436.

El-Deek, A.A., and Al-Harthi, M.A., 2009. Effect of whole eggs processed by various ways on pullet performance and egg production and quality traits. International Journal of Poultry Science. 8(11): 1086-1092.

El-Deek, A.A., Al-Harthi, M.A., and Attia, Y.A., 2011. Effect of different dietary levels of dried eggs by-product without or with shell on performance of laying strain chick from 2 to 8 week of age. Archiv fur Geflugelkunde. 75(1): 20-29.

Esmailzadeh, L., Shivazad, M., Sadeghi, A.A., and Karimitorshizi, M., 2016. Performance, intestinal morphology and microbiology of broiler chickens fed egg powder in the starter diet. Brazilian Journal of Poultry Science. 18(4): 705-710.

Esmailzadeh, L., Shivazad, M., Sadeghi, A.A., Amir, M., and Torshizi, K., 2013. The effect of egg powder inclusion in the pre-starter diet on the immune response of male broiler chickens. Archiv fur Geflugelkunde. 56(51): 527-535.

Lamot, D.M., Sapkota, D., Wijtten, P.J.A., Anker, I., Heetkamp, M.J.W., Kemp, B., and Brand, H., 2019. Diet density during the first week of life: Effects on growth performance, digestive organ weight, and nutrient digestion of broiler chickens. Poultry Science. 98(2): 789-795.

Leeson, S., 2008. Predictions for commercial poultry nutrition. Journal of Applied Poultry Research. 17(2): 315-322.

Longo, F.A., Menten, J.F.M., Pedroso, A.A., Figueiredo, A.N., Racanicci, M.C., and Sorbara, J.O.B., 2007. Performenace and Carcass Composition of Broiler Fed Different Carbohydrate and Protein Sources in the Prestarter Phase. Poultry Science Association. 16(2): 171-177.

Nir, I., and Levanon, M., 1993. Effect of posthatch holding time on performance and on residual yolk and liver composition. Poultry Science. 72(10): 1994-1997.

Norberg, S. E., Dilger, R. N., Dong, H., Harmon, B. G., Adeola, O., and Latour, M. A., 2004. Utilization of energy and amino acids of spray-dried egg, plasma protein, and soybean meal by ducks. Poultry Science. 83(6): 939-945.

Noy, Y., and Sklan, D., 2001. Yolk and exogenous feed utilization in the posthatch chick. Poultry Science. 80(10): 1490-1495.

Noy, Y., Geyra, A., and Sklan, D., 2001. The effect of early feeding on growth and small intestinal development in the posthatch poultry. Poultry Science. 80(7): 912-919.

Sell, J.L., Angel, C.R., Piquer, F.J., Mallarino, E.G., and Al-Batshan, H.A., 1991. Developmental patterns of selected characteristics of the gastrointestinal tract of young turkey. Poultry Science. 70(5): 1200-1205.

Sparks, N.H.C., 2006. The Hen’segg-is its role in human nutrition changing? World’s Poultry Science Journal. 62(2): 308-105.

Tabeidian, S. A., Toghyani, M., Toghyani, A. H., Barekatain, M. R., and Toghyani, M., 2015. Effect of pre-starter diet ingredients and moisture content on performance, yolk sac utilization and small intestine morphology in broiler chickens. Journal of Applied Animal Research. 43(2): 157-165.

Uni, Z., and Ferket, R.P., 2004. Methods for early nutrtion and their potential. World’s Poultry Science Journal. 60(1): 101-111.

Uni, Z., 1998. Impact of early nutrition on poultry: Review of presentations. The Journal of Applied Poultry Research. 7(4): 452-456.