Đánh giá tiềm năng kháng khuẩn của vi khuẩn acid lactic phân lập từ sữa mẹ và phân trẻ em
Abstract
Tóm tắt
Article Details
Tài liệu tham khảo
Ana, S., Virginia, M., Esther, J., Isabelle, M., Juan, M.R. and Leonides, F., 2014. Lactobacilli and Bifidobacteriain human breast milk: Influence of antibiotherapyand other host and clinical factors. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. 59(1): 78-88.
Charles, M.A.P.F., Melanie, H., Hikmate, A., Wilhelm, H. and Antonio, G., 2011. Enterococci as probiotics and their implications in food safety. International Journal of Food Microbiology. 151(2): 125-40.
Dallal, M.M.S., Davoodabadi, A., Abdi, M., Hajiabdolbaghi, M., Sharifi Yazdi, M.K., Douraghi, M. and Bafghi, S.M.T., 2017. Inhibitory effect of Lactobacillus plantarumand Lb. fermentumisolated from the faecesof healthy infants against nonfermentativebacteria causing nosocomial infections. New Microbes and New Infections. 15: 9–13.
Hoàng Quốc Khánh và NguyễnThị Lan Thanh, 2011. Phân lập, định danh và xác định các chủng Lactobacilluscó tiềm năng probiotic từ phân trẻ sơ sinh. Tạp chí phát triển Khoa học và Công nghệ. 14(6): 62-76.
Juan, M.R., 2014. The origin of human milk bacteria: Is there a bacterial entero-mammary pathway during late pregnancy and lactation. Advances in Nutrition. 5: 779-784.
Lane, D.J., 1991. 16S/23S rRNA sequencing. In: Stackebrandt, E. and Goodfellow, M. (Eds.). Nucleic acid techniques in bacterial systematics. John Wiley and Sons. New York, pp. 115-175.
Ness, I.F., Diep, D.B. and Ike Y., 2014. Enterococcal bacteriocins and antimicrobial proteins that contribute to niche control. In:Gilmore, M.S., Clewell, D.B. and Ike, Y. (Eds.). Enterococci: from commensals to leading causes of drug resistant infection [Internet]. Massachusetts Eye and Ear Infirmary. Boston, pp. 637-668.
Ngô Thị Phương Dung, Huỳnh Thị Yến Ly và Huỳnh Xuân Phong, 2011. Phân lập và tuyển chọn vi khuẩn lactic có khả năng sinh chất kháng khuẩn. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 19a: 176-184.
NguyễnPhước Hiền và NguyễnHữu Hiệp, 2014. Đánh giá tiềm năng probiotic và nhận diện vi khuẩn acid lactic phân lập từ sữa người và chế phẩm men tiêu hóa. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 31: 21-31.
Serrano-Niño, J.C., Solís-Pacheco, J.R., Gutierrez-Padill, J.A., Cobián-García, A., Cavazos-Garduño, A., González-Reynoso, O. and Aguilar-Uscanga, B.R., 2016. Isolation and identification of lactic acid bacteria from human milk with potential probiotic role. Journal of Food and Nutrition Research. 4(3): 170-177.
Varish, A., Mohd, S.K., Qazi, M.S.J., Mohammad, A.A., Mohammad, A.A.K. and Mughees, U.S., 2016. Antimicrobial potential of bacteriocins: in therapy, agriculture and food preservation. International Journal of Antimicrobial Agents. 49(1): 1-11.
Yalian, S., Xiuyu, L., Xuan, Z., Han, J. and Qing, G., 2014. Isolation and characterization of lactic acid bacteria producing bacteriocin from newborn infantsfeces. Journal of Bacteriology and Mycology. 1(2): 1-7.