Ảnh hưởng của bã cà phê tươi lên sinh trưởng, năng suất một số cây trồng và đặc tính sinh học đất xám bạc màu từ huyện Mộc Hóa, tỉnh Long An trong điều kiện nhà lưới
Abstract
Tóm tắt
Article Details
Tài liệu tham khảo
Ana Cervera-Mata, Silvia Pastoriza, José Ángel Rufián-Henares, Jesús Párraga, Juan Manuel Martín-García andGabriel Delgado, 2017. Impact of spent coffee grounds as organic amendment on soil fertility and lettuce growth in twoMediterranean agricultural soils. Archievesof Agronomy and Soil Science. 64: 790-804.
Chalker-Scott, 2009. Using Coffee Grounds in Gardens and Landscapes. Home Garden Series. C E Pulication. WA. Extension Washington State University.
Dương Minh Viễn, Trần Kim Tính và Võ Thị Gương, 2011. Ủ phân hữu cơ vi sinh và hiệu quả cải thiện năng suất cây trồng và chất lượng đất. Nhà xuất bản Nông nghiệp, 136 trang.
IhrmarkK., T.M. Inga, K.C.M. Bodeker, F. Hanna, K. Ariana, S. Jessica, S. Ylva, S. Jan, B.D. Mikael, E.C. Karina and D.L. Bjorn, 2012. New primers to amplify the fungalITS2 region-evaluation by454-sequencing of artificial and natural communities. FEMS Microbiology Ecology, 82 (3): 666-677.
Krishnakumar S., A. Saravanan, K. Ramesh, S.K. Natarajan, V. Veerabadranand S. Mani, 2005. Organic farming: Impact on rice(Oryza sativa L.) Productivity and soil health. Asian Journal of Plant Science, 4: 510-512.
Mehta S. and NautiyalC. S., 2001. An efficient method for qualitative screening of phosphate-solubilizing bacteria. Current Microbiology, 43: 51-56.
NguyễnKhởi Nghĩa, Đỗ Hoàng Sang, NguyễnVũ Bằng và Lâm Tử Lăng, 2015. Hiệu quả của việc bón hỗn hợp bã cà phê và vỏ trứng lên năng suất đậu bắp (Abelmoschus esculentusmoench) và dinh dưỡng đất trong điều kiện nhà lưới. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 41b: 53-62.
OtsukiA. and Sekiguchi K., 1983. Automated determination of ammonium in natural fresh-water using salicylate-hexacyanoferrate-dichloroisocyanuratesystem. Analytical letters, 16(A13): 979-985
Park M., Kim C., Yang J., Lee H., Shin W. and Kim S., 2005. Isolation and characterization of diazotrophic growth promoting bacteria from rhizosphere of agricultural crops ofKorea. Microbiological Research, 160: 127–133.
PelupessyW., 2003. Environmental issues in the production of beverages: global coffee chain. In: MattssonB, SonessonU (eds). Environmentally-friendly food processing. Woodhead Publishing Limited, Cambridge, 95–115.
Pepper I. L. and C.P. Gerba, 2004. Environmental Microbiology: A laboratory manual(Second Edition). ElsevierAcademic Press.
HardgroveS. J. and LivesleyStephen J., 2016. Applying spent coffee grounds directly to urban agriculture soils greatly reduces plant growth. Urban Forestry &Urban Greening, 18: 1–8.
Sims J.T., 2000. Soil test phosphorus: Bray and Kurtz P-1. In: Pierzynski G. (ed.): Methods of Phosphorus Analysis forSoils, Sediments, Residuals, and Waters. Raleigh, North Carolina State University, 13–14.
Sumner, M.E. and W.P. Miller, 1996. Cation exchange capacity, and exchange coefficients. In: D.L. Sparks (ed.) Methods of soil analysis. Part 2: Chemical properties(3rd ed.). ASA, SSSA, CSSA, Madison, WI
Tam Thanh Tran, 2013. Vietnam’s coffee industry. Ipssobusiness consulting.
Teresa G., Jose A.P., Elsa R., Susana C. and Paula B., 2014.Effect of freshspentcoffeegroundsontheoxidativestressand antioxidantresponsein lettuceplants. The 7th Iberian Congress of Agriculture and Science Horticulture, Madrid, Spain, 26-29/8/2013.
Wilson P. W. and Knight S. G., 1952. Experiments in Bacterial Physiology. Minneapolis, Minn.: Burgess Publishing Co.